Tomášikova-parkovanie-problémové


Uzavretý

Parkovanie a jazda motoriek na chodníku.

14. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA II popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na prevenciu týkajúcich sa parkovania motocyklov na ul. Tomašikova v Bratislave.
Podľa § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú používať chodník; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopraným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidiel pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaním státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla pri ktorom zostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.
Podľa § 2 od. 2 písm. f) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke chodcom je účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo, chodcom je aj osoba, ktorá napríklad ťahá sánky, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkou nepresahujúcou 600 mm, osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení, pomocou mechanického alebo elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím a osoba, ktorá tlačí bicykel alebo motocykel alebo vedie zviera.
Z citácie týchto ustanovení vyplýva, že ak vodiči motocyklov svoje motocykle po chodníku tlačia, sú považovaní za chodcov a parkovanie za predpokladu ponechania voľného priestoru 150 cm nie je priestupkom.
Týmto podnetom sa však budeme zaoberať. Ďakujeme za podnet.


ml. kom. Bc. Marcela Sabinová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania