Tematínska, z cyklocesty cesta?

Zodpovednosť za riešenie: STaRZ

Vyriešený
meno
Zdenka Šturcová 23. decembra 2013

Dobry den,

niekedy na jesen 2013 niekto odstranil zabrany pre auta na ulici Tematinska nedaleko polikliniky Medisimo. Tento podnet tu uz je podany a nevyrieseny (https://www.odkazprestarostu.sk/5969). Mna ale zaujima preco sa niekto rozhodol ze z tejto cesticky musia mat motoristi cestu? Nielen ze zmizli tie zabrany, ale z druhej strany od Antolskej pribudla nova znacka. Povodne tam bol zakaz vjazdu, ten tam este stale je, ale asi meter za znackou pribudol zakaz vjazdu okrem aut ktore smeruju do medisima a ostatnych prevadzok.
Chcela by som podotknut ze nielen ze je toto znaceny cyklochodnik, ktory si urcite starosta rad zapocita do novych cyklochodnikov, ale vdaka lokalite chorvatske rameno - drazdiak sa na tomto useku kazdy den zdrziava vela mamiciek s malymi detmi ktore sem chodia na vychadzky (vdaka kozam a konom ktore chovaju pri tamojsom hoteli).
Napriek zakazu vjazdu, ktory podla prilozenej fotografie stale plati, tadeto auta zacali veselo jazdit. Uvedeny kusok cesty okolo arealu hotela Bonbon je podla mojho nazoru uplne zbytocny, a ten kto sa vezie v aute z antolskej do medisima by si urcite mohol prejst kusok okolo po Betliarskej a Jantarovej ceste.
Prosila by som o opatovne nasadenie zabran, idealne od medisima aj od antolskej. Je len otazka casu kedy tam nejaky rychlejsi vodic zrazi male dieta. Dakujem.

27. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
môžeme zopakovať len to, čo sme odpovedali aj v predošlom podnete - uvedená komunikácia nie je v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka. Jej vlastníkom je Slovenský vodohospodársky podnik. Správu a údržbu zabezpečuje Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR (STaRZ), ktorá realizovala výmenu povrchu a spevnenie obrubníkmi na predmetnej komunikácii. Podnet preto spadá do ich kompetencie, nie do kompetencie mestskej časti.
Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk

29. december 2013

DOMINO

No ja teda neviem, ale podľa katastra cesta nemá vlastníka. Jediný úsek cesty a to pred nemocnicou Medisimo je vlastníkom - Lesy SR, š. p.
Tak ako je to???
03. január 2014

Ignac

A ktorá z tých značiek platí? Lebo obe naraz nemôžu.
04. január 2014

Zdenka Šturcová

Vazena p. Podmajerska,

inymi slovami vravite ze kasleme na vas, my to v papieroch nemame, nech si obcan obvolava institucie sam. Cakala by som ze mestska cast Petrzalka sa bude zaujimat o to co sa deje v celej jej mestskej casti a nie len na jej vlastnych pozemkoch. Preco ste aspon nepreposlali tento podnet dalej? Za neriesenie teda velmi pekne dakujem!

Pan Ignac, plati samozrejme ta prva znacka, i ked technicky plati aj ta druha, ale kedze je tam ten zakaz vjazdu ako prvy tak ta druha sice plati, ale uz nema pozmenujuci charakter na ten zakaz vjazdu, to by muslei byt na jednom stlpe. Problem je ze z druhej strany cesty od Medissima tam ziadny zakaz vjazdu nieje. Videla som uz vsak auta ist z oboch smerov...
04. január 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, pani Zdenka,
podnet sme preposlali na STaRZ. Prajem pekný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
04. január 2014

Peter

tam je tak vela vynimiek z toho zakazu vjazdu ze tie vynimky patria pre hocikoho, jednoducho si kazdy povie ze ide do bufetu oaza ktorych je pri drazdiaku plno a ani policajt mu nic nespravi. (jasne to by tam neaky policajt najprv musel niekedy byť) aspon ked tam boli tie zabrany tak to bolo bezpecnejsie pre cyklistov, resp. pre mamicky s detmi ale takto, to nie je nic ani cyklo trasa ani chodnik, nic. este aj tie zlte ciary su namalovane na dve veci ked ich namalovali na spinavu cestu, kde uz miestami zlta ciara nie je vobec. nejlepsie riesenie vratit naspat stlipky dat dam absulotny zakaz, nech pouzivaju parkovisko pred medissimom hore, resp vnutri medissima. a potom to muzu navat cyklotrasou, takto je to len zrekonstruavanie cesty PRE MOTOROVE VOZIDLA za 80 000 eur.
05. január 2014

Peter Oravec

Pán Ščibrany, načo ste to posielali Starzu, však ten nikdy na nič neodpovedá? Okrem toho Starz je organizáciou mesta, teda magistrátu, takže na toto by mal odpovedať magistrát. Okrem toho podľa rozpočtových pravidiel pre samosprávy, samospráva môže investovať iba do SVOJHO majetku! Ako je možné, že mestom vlastnená organizácia Starz investovala majetku Lesov SR, teda do CUDZIEHO majetku? Ide tu jednoznačne o porušenie zákona. Mimochodom, mesto, magistrát, sa vždy vyhovára na to, že do cudzieho majetku nemôže investovať, teda niečo opraviť. A naraz tu na tomto meste mestom vlastnený Starz cudzej firme, Lesom SR "vymení povrch a spevní obrubníky"? Prečo Odkaz nedoťahuje veci do konca, neanalyzuje veci poriadne a nekladie tie správne otázky na tých správnych miestach?!
05. január 2014

Peter Oravec

Ešte poznámka:
"Zákon 8/2009 Z.z., § 140 ods. 1 písm. b):
(1) V mimoriadnych a nevyhnutných prípadoch a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky, môže sa povoliť výnimka z
b) z dopravnej značky označujúcej zákaz vjazdu, zákaz zastavenia, zákaz státia, iný zákaz, z ó n u s d o p r a v n ý m o b m e d z e n í m, pešiu zónu, obytnú zónu a školskú zónu."
Takže, dalo by sa argumentovať, že povolenie vjazdu a parkovania vyznačené na zobrazenej značke "IP 24a Zóna s dopravný obmedzením" (tá druhá v poradí) je v rozpore s citovaným § 140 zákona 8/2009 Z.z. pretože týmto povolením je ohrozená bezpečnosť cestnej premávky. Bodka.
Ale to by si tu niekto musel robiť svoju robotu, a Slovensko by nesmela byť krajina zbabelosti a šlendriánu.
S pozdravom.
05. január 2014

Peter Oravec

Tak ešte raz. (kurnik šopa, to tu nikto nevie gúgliť? :-), alebo čo?)
Podľa tejto argumentácie (ktorej nemám dôvod neveriť alebo ju spochybňovať):
http://auto.sme.sk/c/6404720/plati-zakaz-zastavenia-alebo-zona-zakazu-statia.html
platia obidve značky.
Dôležitá veta z toho článku:
"ZÓNA NERUŠÍ PLATNOSŤ ZNAČKY ZÁKAZ ZASTAVENIA"
Pre tento prípad z toho vyplýva, že na mieste, kde sa začína zóna, platí aj predchádzajúca značka zakazujúca vjazd všetkých motorových vozidle a všetkých motocyklov. Tento zákaz platí pre všetky motorové vozidlá a motocykle, podľa mňa, po najbližšiu križovatku, ak tam teda nejaká je. Značka pre Zónu platí v celej zóne, teda až do značky, ktorá zónu ukončuje (značka IP 24b). Howgh. Toto nebolo o tom, či je to dobre alebo zle, toto bolo o tom, aké sú fakty.
07. január 2014

Ctibor Košťál - Odkazprestarostu.sk

Peter, Odkazprestarostu.sk slúži ako komunikačný kanál občan-samospráva a vis versa. Na jednej strane lamentujete nad nefunkčnosťou a nekomunikáciou samosprávy a magistrátu, na druhej máte očakávanie, že keď im napíšeme, tak dôjde k náprave.
Odkaz, žiaľ, zatiaľ nemá kapacitu sledovať vývoj každého podnetu a zaoberať sa do hĺbky s možnými riešeniami v individuálnych prípadoch. Denne nám v celej SR príde 10 a viac podnetov, čo mesačne robí 300 až 400 podnetov. Detailné zaoberanie sa komplikovanejšími podnetmi by si vyžadovalo minimálnej jedného fulltime človeka, na ktorého nemáme zdroje. Dobrou správou je, že sa pokúšame získať prostriedky aj na analytické práce. Keď budeme úspešní, tak vám dáme vedieť a určite to uvidíte aj na výstupoch na portáli.
07. január 2014

Peter Oravec

Pán Košťál, jediná otázka: Čo mienite robiť s tým, že magistrát s Vami (Odkazom) už v podstate nekomunikuje?
Ďakujem
09. január 2014

Peter Oravec

Pán Košťál, budete reagovať, alebo ako zvyčajne, necháte to vyhniť?
S pozdravom.
09. január 2014

Ctibor Košťál - Odkazprestarostu.sk

Ako zvyčajne, odpovedám. Vašu otázku som včera nevidel. S magistrátom sme mali tri stretnutia v ostatných dvoch rokoch. Po každom sa situácia dočasne zlepšila. Začiatkom marca budú zverejnené výsledky hodnotenia samospráv za rok 2013 v rámci Zlatého vedra Milana Capáka. V rámci nich bude magistrát porovnaný s inými samosprávami a bude tak nastavené zrkadlo ich práci. Predpokladám, že verejný tlak a neúspech v hodnotení nám umožní s nimi hovoriť o zlepšení komunikácie z ich strany. Chcem ale uviesť, že to, ako komunikuje magistrát je najmä jeho vizitkou. Vedia, že aj neriešenie vecí majú komunikovať občanom, keďže tí čakajú na vysvetlenia situácie. Ak máte nápad ako inak riešiť ich nezáujem, budeme radi každej inšpirácii.
09. január 2014

Peter Oravec

Ďakujem za odpoveď.
23. január 2014

Zdenka Šturcová

Na zaklade odpovede od p. Podmajerskej som dna 4.1.2014 napisala Starzu. Dnes som od nich dostala odpoved. Prikladam ju teda aj sem:

Obslužná komunikácia Tematínska – Antolská v Bratislave Petržalke.
Komunikácia v súbehu s Chorvátskym ramenom je v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. OZ Bratislava. Komunikácia bola vybudovaná v rámci vodohospodárskeho diela Chorvátske rameno.

Na základe zmluvy medzi Hlavným mestom SR Bratislava a SVP, š.p. OZ Bratislava o možnosti využívania vodohospodárskych stavieb na území Bratislavy pre potreby cyklistov sa uvedená komunikácia využíva ako cyklotrasa – Južná radiála.

Ak by uvedená komunikácia bola samostatný cyklochodník, nemohli by na ňu vstupovať žiadne vozidlá. Zástupcovia SVP, š.p. požadovali také dopravné značenie, ktoré by im umožňovalo vjazd na komunikáciu pre možnosť zabezpečovať opravy a údržbu na vodohospodárskych objektoch a brehoch Chorvátskeho ramena.
Z uvedených dôvodov boli odstránené aj stĺpiky pre Medissime na začiatku úseku smerom na Antolskú.
Celé dopravné riešenie obslužnej komunikácie bolo prerokované s príslušnými orgánmi a zrealizované podľa odsúhlaseného projektu.

Naša organizácia si je vedomá tohto stavu a pre zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov na uvedenej komunikácii plánuje zabezpečiť technické opatrenia, ktoré to umožnia.


No tak asi tak... planuju zabezpecit nejake technicke opatrenia ... tak som teda zvedava na tie opatrenia...


Rada by som sa vsak podakovala tymu ludi ktory stoja za touto strankou, clovek aspon ma kam napisat co sa mu nepaci, inak by sme mohli chodit len hrach na steny miestneho uradu a magistratu hadzat.
23. január 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, pani Zdenka,
ďakujeme Vám za kroky, ktoré ste podnikli, za čas, ktorý ste venovali snahe o nápravu a za uverejnenie odpovede STaRZ.
Prajem Vám príjemný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
10. jún 2014

Zdenka Šturcová

Neviem kto nakoniec zrealizoval riesenie tohto problemu, ale s radostou sem pisem ze na oba konce tejto cyklocesty pribudli mechanicke zabrany, takze auta sa sem uz nedostanu :) Velka vdaka zodpovednej institucii.
Zdenka
10. jún 2014

Zdenka Šturcová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania