Bazovského-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení

27. máj 2019

Obcan_z_BA

cela Dubravka je nepokosena, vie sa k tomu niekto kompetentny vyjadrit?
mam to tak chapat ze pojdeme podobnym smerom ako ceske mesto Ostrava?
viac tu: https://www.dobrenoviny.sk/c/162193/ostrava-zaviedla-iba-dvojite-kosenie-travnika-v-parkoch-chcu-tym-pomoct-prirode-a-zivocichom
to nikoho nezaujima nazor ludi, aky maju na to nazor?
27. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

je pravdou, že podpora biodiverzity v urbanizovanom prostredí je pálčivou témou posledných rokov a zaoberajú sa ňou okrem predstaviteľov samospráv i najvyššie inštitúcie a organizácie na ochranu prírody. Mestská časť Bratislava-Dúbravka nie je výminkou, avšak nepokosené plochy, ktoré môžete v posledných dňoch vidieť v Dúbravke, nie sú ešte výsledkom týchto pohnútok. Tzv. "letná údržba" zahŕňajúca okrem iného i starostlivosť o mobiliár, výmenu a dopĺňanie parkových lavičiek, smetných košov, údržbu či výmenu pieskovísk, kosenie i starostlivosť o verejnú zeleň, čistotu verejných plôch a ďalšie, je zabrzdená podaním námietky neúspešného uchádzača verejného obstarávania na Úrad pre verejné obstarávanie. Preto mestská časť nemohla podpísať zmluvu s riadne vysúťaženou spoločnosťou a zahájiť kosenie a ďalšie potrebné práce. Naši zamestnanci však načúvajú požiadavkám obyvateľov, evidujú každý podnet a postupne sa im všetkým budú snažiť vyhovieť. Názor obyvateľov je pre nás dôležitý, no iste chápete, že musíme konať v zmysle zákonných možností a postupov, ktoré nám určujú príslušné legislatívne opatrenia. Kosba mestskej časti Dúbravka už aktuálne prebieha a do cca 3 týždňov by mala byť pokosená celá mestská časť.

Ospravedlňujeme sa za dočasné nepohodlie.
Kto? odd. životného prostredia
Kedy? jún 2019

Ing. Mária Smiešková
odd. životného prostredia
17. jún 2019

Ivan Baranovský

Takže v Dúbravke sa našiel spôsob ako "ušetriť" a nekosiť! Na druhej strane stačí pozrieť na zverejnené objednávky a faktúry a vidíme, že za údržbu zelene sa platí firme, ktorá mala zmluvu v r.2018 (a tiež poriadne nekosila) a t.r. už nekosí bez zmluvy, ale peniaze ešte berie.
Za všimnutie stojí fakt, že na ODKAZ PRE STAROSTU odpovedá niekto iný, len nie starosta!
18. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Pán Baranovský,

nie som si istá, či správne rozumiem Vašej dedukcii o dodávateľoch. Platná zmluva s doterajším dodávateľom vypršala. Výber nového dodávateľa technických služieb, tzv. letnej údržby pre Dúbravku, prebehol plne v súlade s platnými zákonmi, začiatkom roka priamo na portáli Úradu pre verejné obstarávanie. Ale keďže neúspešný uchádzač, ktorý ponúkol vyššiu cenu uplatnil svoje právo a podal námietku, celá súťaž bola ÚVO pozastavená a Dúbravka ostala bez riadneho dodávateľa kosenia a ostatných prác letnej údržby.

Tráva bohužiaľ nepočká a rastie ďalej a v tomto medziobdobí zabezpečujeme kosenie a ostatné nevyhnutné práce menšími výberovými konaniami. Kosenie v Dúbravke prebieha už približne 4 týždne a priestor z pôvodného podnetu už bol vykosený.

S pozdravom
Kto? odd.životného prostredia

Ing. Mária Smiešková
odd. životného prostredia
18. jún 2019

Ivan Baranovský

Reagoval som nie na obrázok, ale na odpoveď samosprávy. Kritizujem, aj na inom mieste odkazu pre starostu, situáciu v okolí ulíc Sokolíkova, Hanulova, Klimkovičova, Kudlákova. V tejto časti Dúbravky sa v zime neodhŕňa sneh a v lete nekosí. Som tiež zvedaví, ako robí upratovanie na nepokosenom trávniku. O ošetrení a údržbe stromov najlepšie svedčia polámané suché konáre, ale ich svedectvo sa snaží skryť nepokosená burina. A ešte na okraj, na Slovensku je preto toľko problémov okolo verejného obstarávania, že sa robí verejný výber z vopred vybratého uchádzača, čím horšie zadanie, tým väčší dôvod na napadnutie výberu.
20. jún 2019

Jozef

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený
24. jún 2019

Odpoveď samosprávy

p. Jozef, lokalita je už "zrelá" na ďalšiu kosbu, ktorú momentálne opätovne súťažíme, nakoľko sa do ďalšej uzavretej výzvy neprihlásia žiadna firma. Verte, že lokalitu som po kosbe osobne prešla a viem, že kosba v nej prebehla.

p. Ivan, ak by ste poznali okolnosti aktuálne napadnutého verejného obstarávania, tak by ste pochopili, že situácia sa má presne naopak ako uvádzate. Dlhoročne overená firma, s ktorou MČ spolupracovala v tomto prípade nevyhrala, čo komplikuje postupnosť prác každému z nás.

Ing. Mária Smiešková
odd. životného prostredia
24. jún 2019

Ivan Baranovský

U nás taká obyčaj, že súťaž sa vypíše tak, aby vyhrala "naša" firma (je jedno či firma, s ktorou vyhlasovateľ spolupracoval, alebo iná firma, s ktorou vyhlasovateľ chce spolupracovať). podstatné je, že súťažné podmienky sú postavené tak, že víťaz súťaže je viac-menej známy. Po vyhodnotení súťaže tento súťažiteľ spravidla aj vyhrá, čo dáva neúspešnému súťažiteľovi priestor na napadbutie výsledku.Pochybujem, že neúspešný súťažiteľ napadne súťaž bez uvedenia dôvodu.
Najhoršie na celej veci je to, že potrestaní sme tí obyvatelia Dúbravky, u ktorých sa nekosí. Ten, kto organizoval súťaž je "nevinný"! U nás taká obyčaj.
05. jún 2023

Jozef

Bazovského-trávnatá plocha-nepokosená

Nepokosená travá, na niektorých miestach je už višia ako lavičky.
05. jún 2023

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
05. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Aktuálne prebieha druhé kolo kosby. V súčasných dňoch prechádza ulicami Húščavova, Lipského, Bošániho, Ľ. Zúbka. Postupne sa presunie aj do Vami spomínanej lokality.

S pozdravom

Ing. Smiešková Mária

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania