Lazaretská-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Niki 13. júna 2019

Lazaretska (od Jakubaku po Grosslingovu) je momentálne rozkopaná čo je vhodný čas aby sa pri ceste, na chodníku, vysadilo pár stromov, hoci len 2-3. Ulice sú v lete bez stromov neúnosne rozpálené a preto by sa na nich malo vysádzať stále viac a viac stromov. Ide ale aj o estetickú stránku, ulice sú prepchaté zaparkovanymi autami. Vyzerá to príšerne. No ak sa pozriete na ulice vysadené stromami, pôsobia oveľa menej rušivo.

13. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
rozkopávka ulice síce ponúka možnosť vysadiť stromy, otázkou však je, či je to vhodné aj pre stromy. Najvhodnejším termínom pre výsadbu stromov je jar (hneď po odmrznutí pôdy cca do začiatku mája) a jeseň až do mrazov, dokonca ani mraz do pár stupňov nevadí, nesmie byť ale pôda premrznutá (nedostali by sa k vode).
Pri jarnej výsadbe by sa malo stíhať do termínu kým nezačnú stromy pučať, na jeseň sadíme keď stromy zhodia (zatiahnu) lístie.
Je to ochrana stromu, sadenice, v letných mesiacoch je to stromy stresujúce.
Samozrejme, aj teraz by sa stromy dali vysadiť, no riziko, že sa neujmú či vyschnú, je oveľa vyššie.


Oddelenie komunikácie MÚ Bratislava - Staré Mesto
13. jún 2019

Niki

Dobry den, dakujem za vysvetlenie. Ja sice nie som odbornik na vysadbu stromov no predsa si myslim ze by to stalo za ten risk. Priame slnko je na ulici len doobedu cize tej najvacsej palave by sa vyhli. Co sa tyka zavlahy, urcite bude potrebne na to pocas leta dohliadnut. Avsak ak mesto planuje zavlazovat ulice ako v horucavach zvykne, zavlaha by bola tym padom vyriesena. Mozno len ciastocne ale ak by zacinali schnut, samozrejme nemam problem poliat ich aj osobne :) Ak teda nie je v plane aby bola ulica rozkopana do jesene, navrhujem aby sa vysadili uz teraz. Najhorsie scenario bude ze sa neujmu, no priestor na vysadbu novych, pocas jesene, uz bude pripraveny.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania