Roľnícka-Zeleň a životné prostredie-komáre

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Peter 13. júna 2019

Dobry den planuje mestska cast nejako riesit situaciu s komarmi? Halvne vecer je situacia neunosna a komare su jasne premnozene.

13. jún 2019

Peter

Roľnícka-Zeleň a životné prostredie-iné

Dobry den, planuje sa postrek proti komarom? Situacia je kalamitna a komare su premnozene.
17. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Peter,
ďakujeme za Váš podnet. Problémom výskytu komárov sa zaoberal aj magistrát, ktorý prijal opatrenie že komáre nebude hubiť chemickými postrekmi, pretože tie zabíjajú okrem komárov aj iný hmyz a celkovo sú pre životné prostredie škodlivé. Magistrát uprednostňuje biologickú ochranu, ktorá nie je účinná na už vyliahnuté jedince. V zmysle stanoviska magistrátu s chemickým postrekom sa vo Vajnoroch nepočíta.
Podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, odborní pracovníci UVZ SR ako aj regionálnych úradov verejného zdravotníctva sú pripravení v rozsahu svojich kompetencií úzko spolupracovať a byť maximálne súčinní pri riešení problematiky nadmerného výskytu komárov v konkrétnych oblastiach SR (najmä v okolí povodí riek). Výskyt komárov je lokálnym problémom. Kompetenciou obce, prípadne príslušného samosprávneho kraja, je zvážiť a následne zabezpečiť vykonanie postrekov pre zníženie miery nežiaduceho obťažovania obyvateľov z dôvodu nadmerného výskytu komárov.
Orgány verejného zdravotníctva môžu, pri nadmernom výskyte komárov postreky iba odporúčať. Postreky môžu orgány verejného zdravotníctva nariadiť len v prípade, ak by to bolo potrebné za účelom zabránenia vzniku a šíreniu prenosného ochorenia, ktoré v tomto období nezistili.


Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory


Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania