Mierová-vandalizmus-rušenie nočného pokoja

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Dušan 19. júna 2019

Dobrý deň, bol by možné spraviť niečo s nadmerne hlučným prejavom motorkárov, štvrkolkárov a aj vodičov silnejších áut najmä po 22:00 hodine? Teraz v lete je to priam neúnosné, keď každú chvíľu má niekto potrebu vytočiť motor do najvyšších otáčok. Mierová ulica je na to priam stvorená, nakoľko nejaká statická hliadka PZ alebo MP tam asi nikdy nebola a krásne sa tak vyhnú Gagarinovej, kde hliadku sem-tam vidno. Hluk týchto vodičov však počuť aj z tejto ulice.
Naozaj to nie je žiadna sranda, keď každých pár minút pod oknami prejde nejaké také hovädo. A ani nemusí rovno pod oknami. Napr. od Nonstop potravín na Mierovej pravidelne vyráža niekoľko takýchto pretekárov a túrujú motory čo to dá. Asi sa veľmi ponáhľajú.
A už keď spomínam Nonstop potraviny, čo s nočnými hlučnými opilcami?
Ďakujem.

21. jún 2019

Občan

Nie ste jediný, komu vadia spomínané potraviny. Myslím si, že táto prevádzka je tŕňom v oku mnohých obyvateľov, ktorí v jej relatívne blízkom okolí bývajú. Obzvlášť "skvelé" sú tieto potraviny počas štátnych sviatkov, kedy sú normálne obchody zatvorené, a tak sa v jej okolí doslova zgrupujú neprispôsobivé a hlučné skupiny.
04. júl 2019

Dušan

Dobry vecer, chcel by som sa spytat, co znamena, ze je nahlaseny problem "nerieseny" a kedy, resp kto a kedy by dal k tomu nejake stanovisko. Dakujem.
05. júl 2019

Občan

To, bohužiaľ, znamená, že kompetentní na problém kašlú. V takomto prípade už z vlastnej skúsenosti viem, že je lepšie sa obrátiť priamo buď na MiÚ alebo magistrát. A len tak mimochodom, v dnešný sviatočný deň to pred večierkou opäť "žije". Hlučná skupina neprispôsobivých práve teraz znepríjemňuje svojím správaním obyvateľov okolitých domov.
07. júl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
status podnetu na neriešený sa zmení vo všetkých prípadoch, keď samospráva alebo iná zodpovedná inštitúcia neodpovie do 14 dní od zaslania výzvy.
V takýchto prípadoch vždy podnety opätovne preposielame zodpovedným inštitúciám s upozornením na neriešený podnet.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
11. júl 2019

Odpoveď samosprávy

V prípade jazdy motocyklov, štvorkoliek a iných hlučných vozidiel MsP nemá oprávnenie vykonať akékoľvek kroky k zabráneniu ich jazdy po cestných komunikáciách a ani vykonávanie kontroly technického stavu a emisií (hlučnosť vozidla).
Pojem nadmerný hluk nie je v zákone o priestupkoch bližšie špecifikovaný. Najvyššie prípustné hodnoty hluku vo vonkajších priestoroch a stavbách sú uvedené v nariadení vlády o ochrane zdravia pred hlukom a vibráciami č. 40/2002 Zb. Hlukový limit pre obytné zóny cez deň predstavuje 50 decibelov. Cez noc je limit znížený na úroveň 45 decibelov. Kompetentný orgán pre meranie hladiny hluku, povoľovanie prevádzky, ako aj kontroly je iba Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Preverovanie oznámení o rušení nočného pokoja alebo oznámení spojených s nadmernou hlučnosťou je však problematické tak v individuálnych prípadoch, ako aj pri verejných kultúrnych podujatiach. MsP nemá k dispozícii zariadenie na meranie úrovne hluku. Príslušníci MsP nie sú oprávnení, ani vyškolení k relevantnému používaniu takýchto zariadení, a môžu hluk posudzovať iba subjektívne, na základe vlastných sluchových vnemov. Preto v mnohých prípadoch sa subjektívne hodnotenie úrovne hluku príslušníkom nezhoduje s taktiež subjektívnym názorom oznamovateľa - naviac, po spozorovaní príchodu policajnej hliadky rušenie spravidla ustane alebo jeho intenzita sa zníži.
Ďalej vo Vašom podnete spomínate hlučné osoby pod vplyvom alkoholu a v takýchto prípadoch odporúčame volať linku 159, aby na miesto bola ihneď vyslaná hliadka MsP, ktorá môže vec na mieste vyriešiť.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
13. júl 2019

Dušan

Nuž, ani som nečakal, že by sa niečo udialo, ale odpoveď mi takpovesiac dvihla tlak. Predpokladam, že ak by v tejto oblasti býval nejaký miestny poslanec alebo iné vysoko postavené "zviera", nezakapalo by to takto do absurdna. Tak sa týmto chcem kompetentných opýtať, čo môžem ja, resp. iní občania urobiť, aby v tomto smere nastala zmena? Lebo inak sa nič nestane a to nikdy. Ďalej je mi smiešne odporúčanie volať políciu, keď niekto pod oknami hučí, nadáva, pripadne močí, grcia, alebo serie pod oknami. Kým chlapci prídu, už je dávno po všetkom. Ak by som sa do nich pustil, ešte pojdem do basy ja za napadnutie, alebo si to vyžeriem od samotných "dobrákov" z ulice. Tak nech mi teda niekto povie, čo naozaj rozumné a hlavne fungujúce môžem vykonať, lebo Vaša odpoveď je, so všetkou slušnosťou, prd vo vetre a prinajmenšom tak naivná,, až je smiešna. Tým samozrejme nikoho nechcem uraziť, ale čo je veľa, to je dosť. Ďakujem.
30. júl 2021

PETRA

Ved staci kupit merace hluku... Alebo rovno hlukove radary....Ked ti primitivy pojdu radar ich odfoti a domkov pride pokuta.... Easy riesenie...v zahranici bezproblemovo fungujuce a na Slovensku nemozne....uvedomte si ze tu sa neda spat.. Prehana sa tu jeden a ten isty clovek kazdy jeden vecer resp. Noc... nejaky psychicky mrzak lebo toto nieje mozne co sa tu deje
04. august 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania