Mierová-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení

Po bezvyslednej snahe o riesenie kontajnera Ekocharity s MiU Ruzinov (p. Pagacova) zverejnujeme problem. Kontajner si na nasej ulici odhlasovali poslanci na zaklade navrhu od Ekocharity, hoc u nas nan nie je miesto a kontajner nie je efektivne vyuzivany (nizka frekvencia ludi, taky MiU, Lidl a pod. by bola lepsia volba). Na cislo charity sa neda dovolat, ked je okolie kosa znecistene. Po upozorneni kompetentnych ma MiU a e-mailovej notifikacii charity, sme dnes oblecenie z okolia kosa nasli v nasom separovanom odpade na papier. Ziadame, aby bol kos premiestneny na miesto, kde si ho vie mestska cast kontrolovat. Nemame zaujem o kumulaciu odpadu v okoli nasich pribytkov ani o znehodnocovanie separovaneho odpadu.

21. jún 2019

Občan

Súhlas. Kontajner sa nachádza na mieste, ktorým okrem obyvateľom okolitých domov veľa ľudí neprechádza, preto si tiež myslím, že jeho umiestnenie nie je najideálnejšie. Navyše, ak by sa kvôli kontajneru mali v jeho okolí začať hromadiť rozhádzané kusy oblečenia, prípadne igelitové tašky a iný odpad, skutočne bude najlepšie kontajner premiestniť na iné miesto. Na miesto, kde nájde plnohodnotné využitie a nebude nikomu prekážať.
24. jún 2019

Juraj Kunák

Vážená pani Katarína Dumanová,

ako sme sa už vyjadrili v tejto veci emailom, zopakujeme v mene ekocharity naše stanovisko ešte raz. Spravujeme 1300 kontajnerov na území Slovenska, a za 4-ročnú históriu sme nezažili v žiadnom meste takýto neoblomný a negatívny postoj od občana. Po prvé, kontajner sa plní štandartne, je na dobrom mieste a vodič, ktorý býva v Ružinove vyprázdňuje kontajner každy druhý až tretí deň. Po druhé, na kontajnery v Ružinove, vrátane tohto, máme veľmi pozitívny ohlas, pretože dlhšie obdobie občania Ružinova takéto kontajnery vôbec nemali. Inými slovami, Vám sa možno predmetný kontajner nepozdáva, ale predmetný kontajner využíva množstvo spokojných ľudí. Po tretie, predmetný kontajner Vám znižuje komunálny odpad a komunálne poplatky tým, že sa zvyšuje miera triedeného zberu. Po štvrté, to že niekto vhodí textil do kontajnera na papier nie je problém ekocharity, ale odzkradľuje celoplošný problém zlého alebo neochotného postoja triediť niektorých občanov. Na záver, za kontajner, ktorý je umiestnený na Mierovej 60 bude odvedený poplatok charitatívnym organizáciam priamo v Ružinove. S pozdravom, Ekocharita
24. jún 2019

Katarína

Vážený pán Kunak, my odpad triedime nadmieru a charity podporujeme. Ale nepaci sa nam, ze neporiadok okolo Vasho kosa ma byt upratovany z nasho poplatku na docistenie stojiska. Takze to znizenie KO doplatia nase okolite vchody na docistovani z fondu. Vas argument, ze ludia su raz taki, mi pride troska scestny. To akoze kvoli charakteru ludi tu mame mat teraz bordel vdaka Vasmu kosu? Kos je na zlom mieste. Poznaju ho iba dva bloky, nakolko komunikacia vedla neho je cisto obsluzna. Ziaden zazrak necakajte, v okoli je aspon 5 lepsich miest. A stale nevieme ale boli vyberove kriteria na umiestnenie kosa, ale frekvencia pohybu obcanov to nebola. To, ze mate pozitivny ohlas ma tesi. Aj ja som za taketo kose. Ale na frekventovanych miestach a s kontrolou poriadku okolo. Navyse, kos stoji na travniku. Uz len sposob rozhodnutia o umiestneni, ked ste ani len neinformovali zastupcov vlastnikov, ani spravcu je taky velmi "seriozny". Dokonca vedla kosa uz vznika docasna noclaharen obcana bez domova, kedze to ma do skrine blizko.. A nam sa tu premavaju male deti.
24. jún 2019

Katarína

A este k tym vhodnym miestam. Ak by som robila to co Vy, tak mam v prvom rade zaujem o to, aby kose oslovili co najviac ludi. Lokality by som vyberala podla toho. V nasom okoli je to napr. Lidl, posta na Listovej, Nonstopka pri Prievoznikovi, Perla Ruziniva, Miestny urad, ZS na Mierovej... Potom by som sa opytala vlastnikov naokolo, ci to tam mozem umiestnit (hoc pozemok patri mestu, ale jeho udrzbu hradime my a ide o nase bepzroatredne okolie). A ak uz ste sa nepytali, mali ste informovat spravcu, ktory nam to mohol oznamit. Tiez by som skumala realnu situaciu, ci je vobec kam umiestnit kos (ci nebude padat do cesty, nebude na travniku a podobne). Dalsia vec je, ze na Vasu telefonnu linku sa pravidelne neda dovolat. Cize problemy s cistotou sa vlastne nedaju riesit. Ak som aj pisala e-maily, neodpisali ste mi, az kym som neoslovoila aj Miestny urad. Napr. ste mi neodpisali na e-mail, kde som upozornila na to, ze ste kos najprv umiestnili tak, ze ste nase existujuce kose na nasom stojisku posunuli na briezok len krok od cesty. To, kolko kosov spravujete este neznamena, ze ich spravujete dobre.
24. jún 2019

Občan

Opäť raz musím súhlasiť s tým, čo napísala pani Katarína. A síce, že kontajner je zle umiestnený a je veľká pravdepodobnosť, že sa v jeho okolí v budúcnosti budú hromadiť smeti. To, že je projekt Ekocharity ľuďmi využívaný, je samozrejme chválitebné, ale rovnako nevidím význam v tom, že sa kontajner umiestnil do vnútrobloku, kde je takmer skrytý. Najlepšou alternatívou by, aspoň podľa mňa, bolo presunutie kontajneru k predajni LIDL na Gagarinovej ulici. Tak by k nemu mali blízko aj obyvatelia Prievozu (minimálne z blízkeho okolia miesta, kde je kontajner umiestnený teraz), aj obyvatelia Pošne.
26. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kontajner bol premiestnený k susediacemu kontajnerovému stojisku.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov
26. jún 2019

Občan

Presun kontajneru približne o 100 metrov v tomto prípade nič nerieši. Bude o ňom vedieť stále málo ľudí, a ak okolo neho bude vznikať neporiadok, obyvateľom bytoviek to bude prekážať tak či tak. Žiadame presun kontajnera na frekventovanejšie miesto, ďalej od našich príbytkov.
26. jún 2019

Katarína

Suhlasim s komentarom vyssie. Treba kontajnery umiestnit tam, kde maju vyznam a nie ich od stola rozhodit a dat si fajku. Miestny urad by tiez nemusel slepo schvalovat navrhy charity, ale nieco sam iniciativne pripomienkovat a preverit opodstatnenost miest. Napokon pan Kunak tvrdite, ze nemate ziadne problemy s kosmi. Len za par minut tu na Odkaze pre starostu sa daju najst podnety na Vase kose (hovorim len o BA), napr. neporiadok okolo Furdekovej v Petrzalke, zly vyhlad pre chodcov na Starych Gruntoch ci v Raci... A to, ze plne kose treba hlasit je tiez super, preniest Vasu zodpovednost na obcanov, a teda spoliehat sa, ze sa najde nejaka dobra dusa. Ked sam hovorite, ze neporiadok je vinou charakteru ludi, preco na ten isty charakter stavite, ze Vam bude volat na nedovolatelne cislo. Verte, mame ine povinnosti ako kontrolovat Vase kose. Ked si to umiestnite, bud sfunkcnite linky alebo si to pravidelne kontrolujte.
13. júl 2019

Katarína

Takze premiestneny kontajner je vypaceny a oblecenie kade tade.. Samozrejme, dovolat na charitu sa neda, opat len odkazovka. Ziadame o napravu v zmysle, ze si charita umiestni kos tak, aby si vedela zabezpecovat cistotu v jeho okoli.
13. júl 2019

Juraj Kunák

Dobry den p.Dumanova,

Vodica sme vyslali hned rano na zabezpecenie napravy. Kontajner je uzamknuty a satstvo odvezene.

Prajeme pekny vikend.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania