Pavlovičova-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
Tibor 25. júna 2019

Nezákonný výrub všetkých stromov tvoriacich izolačnú zeleň kôli výstavbe futbalového ihriska spôsobil nadmernú, neúnosnú záťaž hlukom. Vážený pán starosta dovoľujem si Vás požiadať o vysadenie stromov rovnakého druhu a na rovnakých miestach, ako boli pôvodne vysadené. Žiadam Vás v čo najkratšom možnom termíne vybudovať protihlukovú stenu pri železničnej trati, nakoľko vysoká hladina hluku poškodzudje zdravie nás obyvateľov Trnávky v širokom okolí.

24. jún 2019

Tibor

Na Trnávke, hneď vedľa kostola, pán starosta Ing. Pekár nechal protizákonne vyrúbať všetky stromy, ktoré aj podľa územného plánu mesta Bratislavy mali byť doplnené ďalšou výsatbou. Táto lokalita je vystavená extrémnej záťaži hlukom zo železničnej trate v bezprostrednej blízkosti. To ale nestačilo, nový starosta Ing. Chren dal vyrúbať lipovú alej na Pavlovičovej ulici, 22 líp 70- ročných. Tiež išlo o stromy, ktoré boli súčasťou izolačnej protihlukovej zelene ktorá, bola špeciálne navrhnutá v rámci budovania železničnej trate na ochranu obytnej zóny.
Napriek tomu, že boli upozornení účastníkmi výrubového konania že výrub stromov z dôvodu dodržania rozmerov futbalového ihriska je nezákonný, účelovo si vybavili od dendrológa posudok podľa ktorého boli všetky stromy choré a bolo nutné ich všetky vyrúbať. Celkove ide o viac ako 70 silných stromov 40 - 70 ročných. Lipy na Pavlovičovej museli byť vyrúbané, aby vznikli plochy pre parkovanie áut, a tiež aby listy nepadali na umelý trávnik, nakoľko to zvyšuje náklady na jeho údržbu. Stavebník na mieste budúceho futbalového ihriska zriadil neriadenú skládku stavebného odpadu a betónovej suti dva roky pred vydaním stavebného povolenia a protizákonne znéhodnotil celú plochu pod budúcim ihriskom. Podľa platného projektu nemá byť vrstva hrubá 1m betónovej suti ale 0,45m zhutnenej zeminy. Napriek niekolľkým žiadostiam riešiť tento problém stavebný úrad a oddelenie životného prostredia tento problém ignorovali. Vážený pán starosta dajte odviezť tento odpad z celej plochy ihriska aby bolo možné výsadiť na novo Vami a Ing. Pekárom vyrúbanú protihlukovú zeleň..
24. jún 2019

Tibor

Pre závažnosť zásahov do práv mojich, ako aj mnohých ďalších obyvateľov v širšom okolí stavby, som intenzívne zbieral informácie a hľadal dôkazy pre zjavne kriminálny postup pri vzniku stavby futbalového ihriska stavebníka Občianske združenie SDM Domino.
Prof. MUDr. Ivan Rovný , PhD, MHA hlavný hygienik Slovenskéj republiky, ktorého vyjadrenie je na úrovni súdneho znalca vo svojem stanovisku konštatoval : že odstupová vzdialenosť futbalového ihriska od obytnej zóny vyplýva z hygienických požiadaviek na ochranu zdravia. Takéto zariadenie sa umiestňuje tak, aby jeho činnosť neovplyvňovala nepriaznivo okolie, najmä obytnnú zástavbu hlukom, prachom alebo svetlom. Podľa jeho skúsenosti je to minimálne 150 m od najbližšieho rodinného domu /viď list z 13.7.2016 /. V skutočnosti je to 10 m od najbližšieho rodinného domu na Nerudovej ulici aj na Pavlovičovej ulici. Stavebný úrad aj okresný úrad si dovolil ignorovať stanovisko hlavného hygienika Slovenskej republiky a vydal stavebné povolenie na takúto stavbu.
Umelý trávnik futbalového ihriska je zasypaný recyklovaným gumeným granulátom z pneumatík, ktorý sa rozpadáva a uvoľnuje zdraviu škodlivé výpary ktoré sa dostávajú do ovzušia. Spôsobujú štípanie a slzenie očí obyvateľov, ktorí bývajú v blízkosti ihriska, nepríjemné pachy. a zdravotné problémy - viď článok Nový čas - Športom k zdraviu alebo ihriskom k rakovine - z 24.5.2006. Preto Vás pán starosta Ing. Martin Chren žiadam o prijatie opatrení na odstránenie umelého trávnika z futbalového ihriska.
Stavba futbalového ihriska je hrubý omyl, ale aj arogancia a bezohladnosť k obyvaťeľom Trnávky. Do dnešného dňa ste nereagoval na listy z 1.4.2019 obyvateľov Trnávky. Informovali Vás o nežiadúcich účinkoch novo vybudovaného futbalového ihriska,
a žiadali o ich odstránenie. Skúšobná prevadzka ihriska jednoznačne preukázala svojími negatívnymi účinkami že do obytnej zóny medzi rodinné domy nepatrí, a stavbu je treba odstrániť. Prosím prejavte vlastnú aktivitu a odstránte protiprávny stav.
Ukážte, že sa dokážete vysporiadať s týmto problémom a nepotrebujete na dosiahnutie
zmeny rozhodnutie nadriadeného orgánu alebo súdne rozhodnutie. Príjmite opatrenia, ktoré zakážu používanie futbalového ihriska aj s ohľadom na zdravie detí ktoré tam trénujú.
01. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

celý proces preveroval Okresný úrad. Ten potvrdil, že všetko bolo v súlade so zákonom.
Táto sťažnosť je neopodstatnená.
02. júl 2019

Tibor

"Okresný úrad preveroval a potvrdil, že všetko bolo v súlade so zákonom" a týmto chcete povedať že táto sťažnosť je neopodstatnená ? Ako môžte toto odpísať potom ako som sa
jasne vyjadril : " Stavebný úrad aj okresný úrad si dovolil ignorovať stanovisko hlavného hygienika Slovenskej republiky a vydal stavebné povolenie na takúto stavbu."
14. júl 2019

Tibor

Nezákonným výrubom 70-tich stromov 40-70 ročných ste v Trnávke spôsobili extrémnu záťaž hlukom zo železničnej trate. Žiadam, Vás aby ste novou výsatbou vrátili na pôvodných miestach pôvodné druhy stromov. Zabezpečte vybudovanie protihlukovej steny pozdĺž železničnej trate. Odstránte nelegálnu skládku betónovej sute pod novovybudovaným futbalovým ihriskom. Pán starosta Ing. Chren, napriek podnetom občanov nereagujete a nič ste v tejto veci nespravil. Prosím začnite konať. Stavba futbalového ihriska je hrubý omyl, ale aj arogancia a bezohladnosť k obyvaťeľom Trnávky. Odstránte následky nezákonného konania. Váš Stavebný úrad porušuje zákon-ignoruje prizvať k stavebnému konaniu majiteľov rodinných domov ktorých sa výstavba ihriska dotýka.Stavebné povolenie je protizákonne vydané. Zrušte ho.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania