Chodník neudržiava nikto, ale strom vadil!

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
vlado 29. januára 2014

bol tento vyrub tak velmi nutny?! stromy tam rastli cca 35 rokov a nikomu nevadili, dovod na vyrub stromov je ze sa neda chodit po chodniku..ok, ale poprosim niekoho kompetentneho, ze kde tam vlastne ten bezbarierovy pristup v okoli je????? nikdy sa ten chodnik, tak by sa ta cesticka nejak dala nazvat, neudrziaval, ale dovod ste si nasli okamzite, ze mamicky nemaju ako chodit s kocikom do Lidl...prosim Vas a skade chodili tie mamicky s tym kocikom, ked na krizovatke nie je mozne tak isto prejst bez problemov...apropo, ked uz ste teda miestny urad taky uvedomeli ludia, tak by som poprosil aby ste sa teda venovali na 100% bezbarierovej problematike a nie len tak rubat stromy...skor si myslim ze je to priprava na vystavbu nejakej velkej obludy na tomto poslednom pozemku na krizovatke Pajstunska-Jiraskova. este raz velka vdaka ze ste urobili s tejto lokalitu najhorsiu cast petrzalky...apropo dnes som cital ze budu zakazane svetlene reklamy od 22. hod tak som zvedavy na reklamu oproti na herni co svieti ludom do okien nonstop 24 hodin ako sa zachova miestny urad v tejto veci a tak isto o megaboard Kaufland, ktory tam jednoducho nema co robit, nie my nevieme ze ten kaufland tam uz je cca 7 rokov!!! ...bla bla bla...ze?

29. január 2014

Juliette

Sak toto, ze sa nemohlo chodit po chodniku... ale ze v zime ten chodnik NIKDY nebol upraveny, to nikoho nikdy netrapilo - ani urad, ani ludi co zrazu pozadovali napravit stav.

Jedine pozitivum, ze nevyrubali aj ten druhy strom ktory tam je.
29. január 2014

vlado

vyrubali a este aj bordel tam nechali.len v kutiku duse verim ze tam namiesto toho stromu nepostavia mega reklamu!!! strom peniaze neurobi, ale reklama vzdy! uvidime co nam ukaze cas a nasa zlata miestna cast Petrzalka spolu s p.Vtakom za mesto.
01. február 2014

Peter

skoda kazdeho stromu, ale tento naozaj nicil infrastrukturu (po tom chodníku sa nedalo chodit a nieto este tlacit kocik), ak vysadia 5 novych stromov v danom okolí bude to super. A ta plocha, no to je len otazka casu co tam vyrastie aj tak je tam vzdy len blato, tym ze si tadial ludia skracuju cestu do Lidla, Terna a na MHD zastavku.
01. február 2014

Juliette

No ale pokial neodstrania aj korene ktore tam tu dlazbu nicili, tak vyrub bol absolutne nezmyselny.
03. február 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, Primaciálne námestie 1, Bratislava 1 požiadalo Mestskú časť Bratislava-Petržalka o výrub 3 ks stromov, rastúcich na Jiráskovej ulici, na pozemku s parcelným číslom 3110/2 v k.ú. Petržalka, ktorý je vo vlastníctve Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy. Podnet na výrub podali imobilní občania, ktorí nemôžu využívať chodník vedľa Jiráskovej ulice, nakoľko je poškodený do takej miery, že nie je možný bezpečný prechod chodcov a pre zdravotne postihnutých vozíčkárov je chodník prakticky nepoužiteľný.
Chodník sa nedá opraviť bez odstránenia koreňov, zarastajúcich pod dlažbu a takýmto zásahom by došlo k takému poškodeniu stromov, že by vyschli. Jednostranným odstránením koreňov by taktiež hrozilo riziko ich vyvrátenia z dôvodu straty stability.
Stromy boli náletové, značne poškodené, v zlom zdravotnom stave a rástli v ochrannom pásme inžinierskych sietí (teplovod, plynovod). Koreňovou sústavou ohrozovali aj prevádzkyschopnosť vyššie uvedených inžinierskych sietí, nakoľko neboli dodržané bezpečnostné pásma, určené na zamedzenie prípadných porúch, alebo havárií inžinierskych sietí a na ochranu života a zdravia osôb a majetku.
Správny orgán pri vydávaní súhlasu na výrub stromov prihliadol na druh, zdravotný stav, funkciu, ako aj dôvod výrubu stromov. Stromy nemohli v plnej miere zabezpečovať tie funkcie, na ktoré boli určené bez toho, aby ohrozovali zdravie a život obyvateľov a mohli spôsobiť značnú škodu na majetku.
Za výrub bola uložená náhradná výsadba v počte 5 ks stromov, ktoré budú vysadené v zelenej ploche v blízkosti Švabinského ulice č. 5 v Petržalke v termíne do jedného roku od vykonania výrubu.
V súčasnosti pre reklamné zariadenia (RZ) nie je predpis, ktorý by časovo obmedzoval osvetlenie reklamných zariadení, resp. prevádzku svetelných RZ. K osvetleniu RZ sa vyjadruje a podmienky pre svetelné RZ stanovuje Krajské riaditeľstvo policajného zboru (KRPZ) v Bratislave, Krajský dopravný inšpektorát, ktorý ich aj kontroluje a v prípade neprimeraného osvetlenia rieši stlmenie svietivosti. Stavebník - spoločnosť Kaufland Slovenská republika, v.o.s. podala v júni 2013 žiadosť o povolenie reklamného zariadenia s výškou 22 m, svoju žiadosť na základe nesúhlasného vyjadrenia odd. URaD prepracoval a podľa požiadaviek upravil. Stavebník splnil všetky zákonné podmienky, predložil kladné stanoviská dotknutých orgánov, preukázal právny vzťah k pozemku (vlastníkom pozemku je stavebník) stavebný úrad nemal právny dôvod na to, aby RZ nepovolil. Pri reklamných zariadeniach herne na Tuplevovej ul. v Bratislave je to obdobne, žiadateľ splnil všetky zákonné podmienky, predložil kladné stanoviská dotknutých orgánov, preukázal právny vzťah k stavbe, stavebný úrad nemal právny dôvod na to, aby RZ nepovolil.
Vaše upozornenia na neprimeranú svietivosť RZ sme tlmočili KRPZ.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
03. február 2014

Zlata

Označené zelenou farbou sú aj ďalšie stromy - smer Fedinova ulica - krásne veľké, zdravé. Obávam sa, že aj tam niekomu zavadzajú a už sú takto označené na výrub, všimnite si - na Jiráskovej za poštou.
04. február 2014

Juliette

Najviac sa mi paci ta nahrada za stromy. Keby ich aspon vysadili v mieste, kde sa nejaky strom vyrubal... ale nie, vysadit inde pekne niekomu pred okna, nech sa maju na co pozerat...
06. február 2014

vlado

vaz.p.Podmajerska dakujem za odpoved, ale mam pocit ze ste vobec nepochopili mojej otazke. mozete mi prosim este vysvetlit, kde chodia tadial imobilni obcania? zajtra pofotim a vam to preposlem ze kade by s tym vozickom aj dosli- ci nedosli. vysmech. a co sa tyka reklam radsej keby ste sa snazili o to aby sa nesirili ako rakovina.. to znamena ze ked si kazdy na svojom pozemku povieme ze si postavime reklamu alebo nieco co pripomina reklamu tak bez problemov ju dostane kazdy? tak to sme teda dopadli, vsade na svete idu inym smerom a my klasicky druhym. smutne, ale vsak budu volby a obcania vam to dufam daju coskoro vasu necinnost najavo. poprosil by som o info kedy bude opraveny " bezbarierovy chodnik" skrz ktory padli tri stromy, ktore mimochodom neboli vobec chore, ale ako ste sa vyjadrili asi tomu nerozumieme lebo sme pre vas len ovcania. preco stromy nevysadite v tejto lokalite? s pozdravom vladimir.
08. február 2014

Juliette

Darmo pises doplnujuce otazky, to si tu uz nevsimaju
10. február 2014

Peter

a to ze ta velka krizovatka vobec nie je bezbarierova to uz nikoho nezaujima, zotat stromy aby nenicili chodnik je ok a nechat vysoke obrubniky na krizovatke je tiez ok?!

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/2614/krizovatka-jiraskova-pajstunska
07. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania