Slávičie údolie-riešenie dopravnej situácie-dopravu spomaľujúce

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Peterr 19. júla 2019

Na križovatke hlavného smeru Slávičieho údolia a jej slepej severnej odbočky povyše Aegonu pribudla dopravná značka upozorňujúca na križovatku ciest. Jedná sa v podstate len o zoficiálnenie dopravnej situácie, ktorá tam platila aj doteraz, t.j. že autá idúce z hora z Tichej/Korabinského by mali dať prednosť autám pripájajúcim sa z prava z tej slepej odbočky.

Takéto riešenie je však nelogické a nebezpečné, keďže z uvedených smerov ide o neporovnateľnú intenzitu dopravy. Oveľa väčšiu logiku by malo, aby bol rovný smer hlavnej trasy ulice Slávičie údolie hlavnou cestou a jej severná odbočka aby sa pripájala ako vedľajšia cesta. Chcel by som preto požiadať o prehodnotenie riešenia tejto dopravnej situácie a doplnenie príslušných značiek.

Kvôli počtu znakov viac info v komentári nižšie.

22. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
váš podnet preposielame na preverenie oddeleniu dopravy. O výsledku vás budeme informovať.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
22. júl 2019

Peterr

Ďakujem za rýchlu úvodnú reakciu a pripájam ešte sľúbený doplňujúci komentár:

Kým neboli inštalované tieto značky, vodiči pripájajúci sa zo slepej odbočky podľa mojich skúseností väčšinou intuitívne akceptovali, že dávajú prednosť, keďže tak či tak pri zatáčaní dole do prava pribrzďovali. Ak naozaj má rovný smer zhora dávať týmto vozidlám prednosť, hrozia kolízie kvôli neprehľadnosti, keďže výhľad do prava akurát blokuje múr.

A tie intenzity sú naozaj neporovnateľné - rovným smerom prejde niekoľko áut za minútu, kým zo slepej odbočky ulice, ktorá slúži len pre jednu garáž bytového domu a do desať rodinných domov, max. niekoľko áut denne.
22. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Peterr,
preposielam odpoveď oddelenia dopravy:

Dobrý deň, dopravné značenie P4 a dopravné zrkadlo na križovatke Slávičie údolie bolo po prerokovaní v Operatívnej komisii pre určovanie dopravných značiek a dopravných zariadení a určení cestným správnym orgánom nainštalované práve z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky v danom úseku.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
22. júl 2019

Peterr

Dobrý deň a ďakujem, ale trochu mi uniká logika tohto uvažovania - z jedného smeru mi ide 100 áut za hodinu, z druhého 1 auto za hodinu - ako viac zvýšim bezpečnosť? Keď vystavím tých 100 áut riziku, že sa z hlavnej cesty zrazu niečo vynorí, alebo keď nechám to 1 auto zo slepej odbočky zastať a pozrieť si v zrkadle, že môže bezpečne prejsť križovatkou?

Podľa mňa je riziko oveľa nižšie, ak necháme zastať to 1 auto, keďže to bude niekto domáci, kto to pozná, a aj tak pri zatáčaní spomaľuje. Čisto štatisticky z tých stoviek áut z rovného smeru bude nemálo takých, čo to nepoznajú, nevšimnú si, neuvedomia, a ak práve pôjde z prava asertívne niekto "lebo má prednosť", tak to je návod na dopravnú nehodu ako z učebnice.

Prosím teda o opätovné zamyslenie sa vašej komisie, či toto naozaj nie je lepšie riešenie.
22. júl 2019

Peterr

Pre admina OPS: Prosím o otvorenie tohto podnetu - uzavretie je podľa môjho názoru unáhlené a predčasné. Čo samospráva odpísala je zatiaľ len to, že za účelom zamedzenia nejasností, že sa jedná o neoznačenú križovatku, boli pridané dopravné značky, ktoré na túto skutočnosť upozorňujú. So far so good. V tomto podnete však ide o to, aby sa išlo o krok ďalej a zhodnotilo sa, či nevyriešiť problém križovatky komplexnejšie tým, že sa dodatočne určí hlavná cesta. Ak bolo aj toto zvažovanie predmetom rokovania komisie, zaujímali by ma dôvody, ktoré prevážili v prospech ponechania prednosti autám vychádzajúcim z tejto slepej odbočky. Ale skôr predpokladám, že komisia sa možno nezaoberala zmenou dopravného režimu, ale len zvýšením bezpečnosti v rámci aktuálneho status quo. Ďakujem.

Pre tých, ktorí vyjadrili nesúhlas s mojim návrhom - úprimne by ma zaujímalo, aké argumenty svedčia v neprospech môjho návrhu - mohli by ste ich tu prosím uviesť?
14. august 2021

Peterr

Takže doplnenie - po 2 rokoch sa značenie zmenilo presne podľa tohto podnetu, t.j. zhora od Tichej prichádzajú autá už po hlavnej a sprava zo slepej vetvy Slávičieho údolia majú stopku. Ak k tomu prispel aj tento podnet, tak mám radosť, ale v každom prípade to predtým bolo tak nelogické značenie, že to muselo skôr či neskôr niekomu dôjsť, že to treba zmeniť. Dúfam, že v tom medziobdobí tam bolo čo najmenej nehôd.
14. august 2021

Pozorovatel

Preco vyriesenie takto trivialnych veci trva v BA 2 roky? 😕

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania