Zvrhlé solenie ciest a chodníkov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Karol Bujaček 03. februára 2014

V Bratislave je solenie chodníkov a ciest zvrhlou záľubou. Soli je na chodníkoch viac, než na slaných rožkoch. Soľ poškodzuje majetok obyvateľov (obuv, autá, ...), trpia zvieratá (psi na prechádzkach), sú poškodzované prostriedky mestskej hromadnej dopravy (cestujúci prinášajú soľ na svojich topánkach, vo vozidlách MHD sa sneh roztápa a na podlahe vzniká slaný povlak), ničí stromy a rastliny. Svetlé flaky na priložených ilustračných fotografiácu je soľ, nie sneh. //

Citát z časopisu Hlas Nového Mesta (1/2014): A čím to je, že toľko našich stromov v meste je chorých? // „Na vine je napríklad aj naše bezhlavé zimné solenie. Niekedy priam kydáme soľ rovno ku koreňom stromov, zničíme tak celý ich mikrobiologický systém. A od toho sa odvíja aj bonita okolitej pôdy. Je to úbohosť, nezodpovednosť – v tom máme snáď svetový primát. Že vraj je to neškodná soľ – to je blud! Aj človek priemerne chemicky vzdelaný vie, že soľ v takom množstve musí byť pre biologické organizmy toxická. Pritom snehu je často pár centimetrov, netreba z neho za každú cenu robiť brečku. Všímal som si pri mojich pobytoch v zahraničí, ako sa tam vyrovnávajú so snehom. Spomínam si, že v Kanade ani v Rusku nesolia! Na sneh majú techniku, len v Bratislave ho rozpúšťame soľou. V Montreale som sledoval, ako hlavnou ulicou prechádza striekajúce vozidlo s horúcou vodou – vďaka tepelnému efektu bola ulica zakrátko nielen čistá, ale dokonca aj suchá.“ (Ing. Anton Janitor, PhD.) //

Zo svojich zahraničných skúseností môžem potvrdiť, že v Rusku sa nesolí. Nie je dôvod. Po snehu sa chodiť dá, a sneh sa dá odhádzať/odhrnúť/odmiesť. Stroje nahŕňajúce sneh ihneď do nákladných áut sú bežné. V Prahe je solenie chodníkov zakázané, používajú sa iba kamienky, štrk, piesok a podobné materiály. //

Kategória: chodníky, cesty, životné prostredie.
Lokalita: týka sa celého mesta a všetkých mestských častí, preto umiestňujem na Primaciálne nám.

03. február 2014

nemam

toto je snad zly sen ? najprv nadavate vsetci ze su neposypane chodniky..a teraz zrazu ze su az moc ? tak si to solte sami podla seba
04. február 2014

Karol Bujaček

Mily „nemam“,

Na zaklade rozhovorov s viacerymi znamymi si dovolim tvrdit, ze ludom v skutocnosti ide o nieco ine, nez posypane chodniky. Ludom ide o to, aby boli chodniky v zimnom obdobi bezpecne. Bezpecny chodnik nie je nevyhnutne slany chodnik.

Mnohi z tych, s ktorymi som sa rozpraval, boli presvedceni o tom, ze solenie je jedina moznost, a ze bez solenia to jednoducho nejde. Po kratkom dialogu vsak pripustili, ze mechanicke ocistenie chodnika (lopatou, zhrnacom, kartacom, ...), pripadne posypanie chodnika inym materialom (kamienkami, strkom, ...) by mohlo byt dobrym a dostatocnym riesenim.

Usmevne bolo aj to, ze rovnako, ako kritizovali nebezpecne chodniky, kritizovali aj slane topanky a ti, ktori maju psov, ich lutovali a vraveli, ze ich urcite musia boliet labky.
05. február 2014

Tomas Peciar

Konecne niekto aj na toto poukazal. Sol sa vo vyspelych krajinach pouziva naozaj iba v pripade obrovskych poladovic a aj to iba na hlavne tahy...V Bratislave je na viacerych miestach, ale je jej neskutocne vela vysoleneho. Urcite pracovnici z multikary nerozmyslaju takto "citlivo" ako p. Karol.
26. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa, že sme na podnet v minulosti neodpovedali. Mrzí nás nedôsledná komunikácia z minulosti. Dnes sa snažíme o jej zlepšenie a v rámci toho sa vraciame aj k starším podnetom.
V súčasnosti sa na všetky komunikácie snažíme používať primerané množstvo soli. Komunálny podnik, ktorý postupne rozširujeme používa zmes ekologickej soli a zeolitu. Zeolit je v podstate hnojivo, ktorý stromom prospieva, ale zároveň má dobré vlastnosti pre ošetrenie šmykľavého povrchu.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu a veríme, že Vaša skúsenosť v budúcnosti bude s našou komunikáciou lepšia.

S pozdravom
Kto? Oddelenie správy komunikácií a Komunálny podnik
Kedy? od septembra 2019 až do doby dokončenia rozšírenia Komunálneho podniku

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
26. február 2021

Karol Bujaček

Posyp realizuje AII, ak sa niekto iný neprezlieka do ich oblečenia a nešoféruje autá s ich logom. Aj túto zimu sypali soli toľko, že bolo problematické chodiť po chodníkoch bez toho, aby sa tomu dalo vyhnúť. Nehovorím o potrebe venčiť psov, keď aj prechod do blízkeho parku bol pre toho nášho ťažký.
26. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

AII malo na starosti zimnú údržbu chodníkov len v Starom Meste, Čunove, Dúbravke, Devíne, Karlovej Vsi a Rači.
Všetky konkrétne podnety na nadmerné množstvo soli sme operatívne riešili a zväčša k tomu boli objektívne dôvody.
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/106873/namestie-slobody-presoleny-chodnik
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/106910/sad-janka-krala-solenie-posypovou-solou
Máte informácie o nejakom konkrétnom inom mieste, kde bolo použité nadmerné množstvo soli a chodník by bol schodný aj bez neho?

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania