Račianska/Ursínyho - rýchla jazda a chodci

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 03. februára 2014

Dobrý deň,


chcel by som upozorniť na neprehľadný a rizikový úsek na Račianskej ulici. Denne sú tu chodci prechádzajúci cez dva priechody ohrozovaní agresívnymi vodičmi. Ide o úsek v smere od Zváračského ústavu po Račianske mýto pri zastávke Ursínyho. Týmto úsekom chodím niekoľkokrát do týždňa a prejazd počas špičky vyzerá väčšinou nasledovne:


1. Za križovatkou Jozefa Čabelku sú vodiči v krátkom úseku vedení v jednom jazdnom pruhu. Ak idem 50 km/h, tak zvyčajne sa vodiči tlačia tesne na mňa.

2. Akonáhle sa tento pruh rozdelí na dva, tak vodiči vybehnú do ľavého pruhu a rozbehnú sa najmenej na 70 km/h.

3. Pred začiatkom električkového ostrovčeka (na úrovni so Šuňavcovou) sa na poslednú chvíľu zaradia tesne predo mňa do pravého pruhu, čím mi nakrátko zablokujú výhľad na ľavý koniec blížiaceho sa priechodu pre chodcov (poznámka: výhľad na pravý koniec priechodu je trvalo zablokovaný lampou verejného osvetlenia).

4. Pri prejazde popri električkovom ostrovčeku prekračujú rýchlosť 50 km/h, pričom je zrejmé, že pre tento úsek je síce rýchlosť 50 km/h maximálna, ale vôbec nie primeraná. Chodci čakajúci na priechode sú týmito vodičmi ignorovaní. Ak idem 40-50 km/h, tak vodiči za mnou nedodržujú bezpečnú vzdialenosť a pri dávaní prednosti chodcom hrozí riziko, že vodič za mnou nedobrzdí a posunie ma až do priechodu.

5. Po skončení električkového ostrovčeka sa vodiči opäť natesno spoza mňa preradia do ľavého pruhu a pridajú nad 60 km/h, aj keď je vidieť, že v diaľke na Račianskom mýte svieti červená. Na križovatke sa opäť všetci stretneme a ja premýšľam, či tá agresívna a neplynulá jazda okolojazdiacich vodičov mala nejaký zmysel a tiež prečo na takýchto rizikových úsekoch nemeria polícia maximálnu povolenú rýchlosť.


Popisovaná sitácia nastáva najmä v poobedňajšej špičke, kedy idú ľudia z mesta električkou domov a vodiči idú smerom do mesta.


Aby sa znížilo riziko zrážky s chodcami na dvoch priechodoch pri električkovom ostrovčeku pri zastávke Ursínyho, navrhujem nasledovné:


1. Popri električkovom ostrovčeku znížiť maximálnu povolenú rýchlosť na 40 km/h. Značky umiestniť pred začiatok ostrovčeka (viď ilustračná fotografia) a za križovatku s Ursínyho. Za ukončenie ostrovčeka umiestniť značku Koniec všetkých obmedzení.

2. Oba priechody podfarbiť doplnkovou červenou farbou

3. Do stredu ostrovčeka postaviť policajnú hliadku s radarom a kontrolovať, či vodiči dodržiavajú rýchlosť 50 km/h pri príjazde k ostrovčeku a 40 km/h pri prejazde cez priechody pre chodcov. Meranie rýchlosti by malo trojitý účinok: policajti by ľahko naplnili svoj plán výberu pokút, na vodičov by akcia pôsobila výchovne a chodci by získali pocit, že polícia má snahu ich ochraňovať. Navyše v úseku za ostrovčekom je možné vozidlá odstavovať pomerne bezpečne.


Ukážkové video:

Vopred ďakujem za vyhodnotenie situácie a za prípadne prijaté opatrenia

06. február 2014

Vodic

JJ, velky suhlas, taktiez chodim tade do prace ak idem autom a suhlasim do bodky. V BA je agresivna jazda asi velmi popularna, pricom ako sam pisete sa v 90% pripadoch aj tak znovu stretneme na dalsom semafore. Sam som bol uz svedkom takych nebezpecnych situacii, ze by sa cloveku z toho zastavil mozog. Idem si do vozidla namontovat kameru, lebo to co sa deje je neunosne. Tento usek je tiez jasny pripad, presne ako pisete, ja na tom useku vzdy spomalim na cca 40 km/h, ale to uz mam na zadku nalepeneho dajakeho v...a, ktory sa strasne ponahla. Nikdy nepochopim, preco ked sa niekto niekam ponahla nevstane skor, ja stavam velmi skoro a nemam problem sa dostat kam chcem rano. Inac lepenie na zadny kufor auta je velmi caste a vrchol bol ked sa takto na mna nalepil aj autobus MHD na krizovatke, keby mu len trochu zlyhaju brzdy je vo mne... Rad by som bol, aby DP BA o tomto svojich vodicov poucil. Inak sa pripajam k prispevku, lebo na Racianskej a vobec v BA naozaj niektori jazdia ako blazni!!!
18. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa, že sme na podnet v minulosti neodpovedali. Mrzí nás nedôsledná komunikácia z minulosti. Dnes sa snažíme o jej zlepšenie a v rámci toho sa vraciame aj k starším podnetom.
V súčasnosti je v blízkosti zastávky Ursínyho zúžený jazdný pruh. Zužovanie jazdných pruhov je jedna z najefektívnejších metód na zníženie prejazdovej rýchlosti.
Okrem toho sme, ako navrhujete aj Vy, podfarbili priechody pre chodcov červenou farbou.
Do konca roka 2025 chceme mať pripravenú projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii električkovej radiály. Túto rekonštrukciu plánujeme realizovať "od fasády k fasáde". To znamená, že riešiť budeme celý uličný profil a zaoberať sa budeme zlepšením bezpečnosti chodcov a dokončením chýbajúcich cyklotrás v tomto priestore.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu a veríme, že Vaša skúsenosť v budúcnosti bude s našou komunikáciou lepšia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
08. apríl 2021

Martin Uváček

Podnet by som odpovedi z magistrátu označil ako uzavretý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania