Parkovanie na chodníku v zóne

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
kom 03. februára 2014

Na frekventovanom chodníku na križovatke ulíc Mlynské Nivy – Malý trh (Staré mesto) pred fastfoodom Sushi Time parkujú autá cez deň pravidelne tak, že chodci vôbec nemôžu prejsť. Mestská polícia vodičov nepostihuje, tvrdí, že ide o súkromný pozemok. Je to však bremeno – chodník umiestnený na súkromnom pozemku, a platia preňho pravidlá ako pre každý chodník. Je v zóne, v ktorej platí zákaz parkovania mimo vyznačených park. miest a okrem nepovoleného parkovania sú na ňom (pravdepodobne bez platného povolenia) pomedzi parkujúce autá rozložené kvetináče, ktoré bránia v priechode a chodci ich musiaa obchádzať po ceste alebo cez štrbiny medzi autami.

05. február 2014

Jožo

Tadeto chodím dosť často pešo a veľakrát je naozaj nutné ísť až po vozovke.
Pozrel som si katastrálny portál, jedna polovica ulice Malý trh priľahlá k Mlynským nivám (parcely 21846/3 a 21846/1) spolu s ulicou Mlynské nivy (parcela 21845) je na liste vlastníctva 1656 vo vlastníctve mesta. Druhá polovica ulice je na LV 8225, tiež vo vlastníctve mesta. Takže buď sú údaje neaktuálne (no dúfam, že mesto nepredalo ulicu, po ktorej jazdia aj trolejbusy :) ), alebo si MP vymýšľa.
17. apríl 2014

kom

Parkovanie v križovatke ulíc Malý trh – Mlynské Nivy 1 – 3 (podľa cestnej vyhlášky je zakázané parkovať v križovatke), parkovanie mimo vyznačených parkovacích miest v zóne, v ktorej sa smie parkovať iba na vyznačených parkovacích miestach, parkovanie na chodníku tak, že neostane ani 0,5 m pre chodcov................................................................
05. september 2014

Niki

Všimol si niekto túto dopravnú značku? Ako sa môže stáť a parkovať v obytnej zóne?Vie niekto?
26. september 2014

Odpoveď samosprávy

obrý deň,

Hlavné mesto si uvedomuje problém sa parkovaním na chodníkoch.
Kľúčový problém je v zlom ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktorý napriek zásadnej pripomienke mesta a osobnej iniciatíve primátora k zmene zákona, nebola akceptovaná pripomienka na čiastočné zrušenie parkovania na chodníkoch pri zachovaní min. priechodnej šírky chodníka >1,5 m aspoň v blízkosti križovatiek. Zmenu zákona však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Ustanovenie § 25 ods. 1 písm. d) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. - že Vodič nesmie zastaviť a stáť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou.. sa v takomto prípade nedá uplatniť, nakoľko ten sa vzťahuje iba na státie na vozovke, nie na chodníku.

Ak je občan svedkom situácie, kedy vozidlá neparkujú v zmysle predpisov, odporúčame obrátiť sa priamo na Mestskú políciu na čísle 159. Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok.

Každopádne, tento podnet posielame aj mestskej polícii, so žiadosťou o vyjadrenie. A dodávam, že ulica Malý trhy je v správe Mestskej časti Staré mesto, umiestňovanie dopravného značenia, zábran a podobne je v jej kompetencii.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
26. september 2014

Jožo

Vyjadrenie samosprávy o probléme s 1,5 metra je v tomto prípade dosť mimo. Daná ulica sa nachádza v zóne, kde je parkovanie povolené len na vyznačených miestach, čiže ponechanie 1,5 m nestačí.

Mimochodom, podľa mňa ide v tomto prípade o parkovanie na chodníku na ulici Mlynské nivy a nie na Malom trhu. A Mlynské nivy má v správe magistrát, nie Staré Mesto.
27. september 2014

Karol Bujaček

P. Papajčík, zákon č. 8/2009, § 25 odst. 1 pís. d) nehovorí o státí na vozovke. Hovorí o tom, že vodič nesmie stáť 5 metrov pred a za hranou križovatky. Interpretácia „to platí iba pre vozovku“ je vaša vlastná, alebo to dokážete podložiť niečim iným? (ak áno, prosím čím?)
11. marec 2021

Žigmund Branimír Hronsecký

Parkovanie na hulváta pokračuje, polícia je bezmocná a vyhovára sa na súkromný pozemok.
01. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania