Nejedlého-dlhodobo odstavené vozidlá-nezistené EČV a TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení
meno
čierna mačka 25. júla 2019

Na Nejedlého pri bytovom komplexe MamaPapa je na chodníku pred výjazdom z podzemných garáží odstavené neidentiikovateľné červené vozidlo bez EČV, s poškodeným uzáverom palivovej nádrže a s poškodenými (preliačenými) bočnými plechmi. Prosím o riešenie v zmysle platnej legislatívy.

25. júl 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, mozno je to len zhoda okolnosti, ale tento Jaguar je takmer navlas podobny nasledovnemu "skvostu" https://www.odkazprestarostu.sk/57801
27. júl 2019

dobrý_sused

Lukáš bude sa jednať o to isté vozidlo.
Má rovnako prasknuté sklo, na ktorom je rovnako umiestnená diaľničná známka, rovnako postráda krytky ostrekovačov predných svetlometov, atď atď. Tých detailov je tam kopec.
Keď to tak zoberem, neviem, či som v Bratislave niekedy videl iný červený Jaguar X-Type ;)
29. júl 2019

čierna mačka

Pravdepodobne ide naozaj o to isté vozidlo, zjavne má bohatú minulosť a dúfam, že len krátku budúcnosť :-). Zavadzia a zjavne s ním nie je všetko OK - uvidíme, kedy sa občanmi volení zástupcovia a občanmi z daní financované orgány zapoja do riešenia tohto skvostu ciest...
21. august 2019

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
25. august 2019

čierna mačka

Dobrý deň pán Bagar, len zdôrazňujem, že vozidlo nemá EČV - pokiaľ viem, na takéto vozidlá máte uložiť oznam pre majiteľa a po 30 dňoch ho máte dať odtiahnuť. Alebo sa mýlim? Vaša štandardná copy-paste odpoveď na všetky podobné podnety občanom nepomôže, hoci ako miestny úrad by ste mali byť občanom a ich problémom najbližšie a snažiť sa pomôcť. Zjavne chýba úprimná snaha riešiť veci, i keď chápem, že problémov je veľa. Ale do volieb je ďaleko...
08. október 2019

čierna mačka

Zdá sa, že tento vrak bude na uvedenom mieste stáť naveky. Nemá EČV, pomaly chátra, ale zatiaľ nemá ani oznam pre majiteľa, takže tu bude asi odstavené, kým sa nerozpadne... Prečo samosprávy napríklad nepodajú podnet na zmenu legislatívy? Prečo v iných mestách na Slovensku začali hľadať riešenia?
08. október 2019

Lukáš Bartošovič

aby vrak Dubravka vobec chcela odtiahnut, mal by vyzerat takto https://www.odkazprestarostu.sk/58820 (chybali kolesa) alebo takto https://www.odkazprestarostu.sk/75395 (chybala podstatna cast motoroveho priestoru)
napriklad takyto stav na odtah nepostacuje (ale podnet sa podarilo vyriesit) https://www.odkazprestarostu.sk/56464
ako tak pozeram na fotky a konfrontujem ich s google Street View a katastralnou mapou, vozidlo zrejme stoji na pozemku spravovanom Magistratom hlavneho mesta, oni odtahuju relativne ochotne (osobne overene) https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/c/BFRq4
08. október 2019

Tyler

@Cierna Macka
Uprimne, co sa zmeni, ked sa to auto odtiahne? Podla mna vela nie. A mozno sa to este aj zhorsi. Kazdy den tam bude stat nejake ine vozidlo obyvatelov domu Mama Papa. Sice to znie cynicky, ale takto clovek aspon vie, co ma cakat ked vychadza z garaze.

A pred tym ako poviete, ze by sa na tom chodniku/ceste parkovat vobec nemalo (s cim inak 100%ne suhlasim), si treba uvedomit, ze vsetky tie auta co tam stoja, sa presunu jedine na sukromne parkovanie medzi domy Nejedleho 65-73, 18 a 20. Tam uz aj teraz vlastne z casti obyvatelia Mama Papa svoje vozidla nechavaju.
24. február 2020

čierna mačka

Auto už na uvedenom mieste nestojí.
24. február 2020

Lukáš Bartošovič

otazkou je, kam sa presunulo - na vrakovisko?
to by bolo idealne, ale kedze vrak uz raz "prchol" pred spravodlivostou a nie je vyradeny z evidencie, tipujem, ze ho opat iba niekde odlozili https://www.stkonline.sk/spz/BA323MT
25. február 2020

Marcus

"Vrak" včera nejakí špecialisti osadili EČV z Mazdy 626 a chceli s ním odísť. Pri zastávke Drobného v smere do mesta ich zastavila policajná hliadka a odvtedy vozidlo stojí na zastávke. Na FB polície ani inde sa mi nepodarilo dohľadať, či si ich hliadka vzala so sebou a riešia to ako krádež, prípadne inak. Tak či tak, vyzerá to na koniec príbehu tohto auta.
25. február 2020

Marcus

"Vrak" včera nejakí špecialisti osadili EČV z Mazdy 626 a chceli s ním odísť. Pri zastávke Drobného v smere do mesta ich zastavila policajná hliadka a odvtedy vozidlo stojí na zastávke. Na FB polície ani inde sa mi nepodarilo dohľadať, či si ich hliadka vzala so sebou a riešia to ako krádež, prípadne inak. Tak či tak, vyzerá to na koniec príbehu tohto auta.
25. február 2020

Lukáš Bartošovič

nuz, snad ho tam dlho nenechaju postavat, toto vozidlo si uz naozaj zasluzi dostojny zaver kariery na tzv. urcenom parkovisku
mimochodom, predmetna Mazda nie je kradnuta https://www.stkonline.sk/spz/BL657TM
ktovie, kde skoncili povodne tabulky ECV https://www.stkonline.sk/spz/BA323MT
zrejme sa specialisti dopustili priestupku a/alebo oko policie uputal svojrazny vzhlad a poslabsi technicky stav predmetneho Jaguara...
29. apríl 2020

dobrý_sused

Vozidlo som videl stáť tu:
https://www.google.com/maps/@48.1851563,17.0468407,3a,75y,58.78h,83.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRKqXU_da5T-r4J231i3JEg!2e0!7i13312!8i6656?hl=sk
Asi ho niekto "prichýlil"
06. máj 2020

Lukáš Bartošovič

uz je zrejme zase niekde inde, respektive sa schovalo do garaze
28. jún 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, Jaguar sa opatovne vyskytuje na Nejedleho, tentoraz pobliz cisla 53
mapa https://goo.gl/maps/JfNNTPJPfirYBNgA8
instalovane ma povodne ECV, BA-323MT https://www.stkonline.sk/spz/BA323MT
uvazujuc o jeho predoslom technickom stave, zda sa mi, ze absolvoval "omladzovaciu kuru" v autoservise
29. jún 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania