Nutnosť osadiť retardér na križovatke Vajnorská - Škultétyho

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Julia 05. februára 2014

Dobrý deň, dennodenne prechádzam po priechode pri uliciach Škultétyho - Vajnorská - Družstevná a prejsť tadiaľ je miestami "boj o život".

Párkrát som dokonca videla, ako takmer zrazili cyklistu, ktorý dokonca ani nesedel na bicykli, keď cez priechod prechádzal. Je zarážajúce, akí sú vodiči na tomto úseku neohľaduplní. Nielenže nerešpektujú zákon (z odbočovacieho pruhu smerom na Škultétyho ulicu prechádzajú rovno na Vajnorskú, čo nemôžu), ale aj vchádzajú električkám do koľajiska viac, ako by mali, prípadne v záujme prejsť kým neprichádzajú autá z druhej strany dupnú na plynový pedál a nezohľadňujú chodcov na priechode bližšie k Lidlu...).

Preto si myslím, že osadením retardéra by sa dalo aspoň čiastočne predísť týmto vážnym problémom. Keď vodičom nezáleží na živote druhých, možno im bude záležať aspoň na podvozku ich auta a spomalia, prípadne nebudú viac ohrozovať ľudí na priechode.

Prosím Vás preto o zohľadnenie môjho podnetu. Určite nie som jediná, ktorá volá po vyriešení tohto problému, ktorý predstavuje vážne nebezpečenstvo pre verejný záujem.

Ďakujem. S pozdravom, Júlia Poláková, obyvateľka Nového Mesta.

06. február 2014

Dada

Toto urcite nie je systemove riesenie, retarder by sa urcite obchdzal,pripadne sa auto postavi pred neho, nech moze rychlo vystartovat. Riesenie by bolo osadit priechod dalej od cesty. Vznikol by priestor, kde by auto mohlo bezpecne zastavit a pustit chodcov. Ako chodec sa pani Polakova neviete vcitit do vodicov, za Vami stoja auta, musite sledovat elektricky, ide Vam tam velke mnozstvo aut vysokou rychlostou a vy musite rychlo vystartovat, aby na Vas vodici za Vami netrubili.. Vodici sa len snazia bezpecne prejst co najrychlejsie, aby neohrozovali auta, ktore idu po Vajnorskej, nakolko by pri pustani chodcov blokovali jazdy pruh, co moze koncit zrazkou. A urcite im pud sebazachovy kaze chranit seba ako druheho, preto by trebalo priechod rozhodne presunut.
06. február 2014

Júlia

Milá pani Dada, oceňujem Váš komentár. Môj podnet som totiž napísala aj pre to, aby rozprúdil diskusiu. Vo viacerých veciach však s Vami absolútne nesúhlasím.

Po prvé, "neviem sa vcítiť ako chodkyňa do vodičov". Tento názor u nás koluje už nejaký ten čas. Mám dokonca miestami pocit, že vodiči sú kladení na vyššie priečky ako chodci, pritom keď prejdete len za hranice, situácia je absolútne iná (viď Rakúsko, Taliansko...)

Máte čiastočnú pravdu. Ako chodkyňa sa neviem vcítiť do AROGANTNÝCH vodičov, nakoľko som sama 5 rokov aktívna vodička a to, čo sa u nás deje na cestách môže byť skutočne tolerované len tu. Takže aby som pridala svoj zážitok z auta, na tomto priechode som raz púšťala pomaly idúcu ženu a nejaký mladík zozadu ma vytrúbil a k trúbeniu mi uštedril aj zopár gest. Máte pravdu, do tohto sa vcítiť neviem...

Po druhé. Retardér by určite premávku minimálne spomalil. Veď autá, ktoré tadiaľ prechádzajú rovno veľkou rýchlosťou, pritom je to odbočovací pruh, by určite tadiaľ vo veľkom množstve prípadov viac nešli.

Po druhé, nie je to systémové riešenie? Ale je to nejaká možnosť riešenia, nie? Prečo sa zastávate vodičov, ktorí ohrozujú chodcov? Sú viac, je ich život viac ako život chodcov? O pude sebazáchovy tu nie je namieste hovoriť. Pri cestnej premávke sa musíme začať rešpektovať navzájom - je jedno, či sme vodiči alebo chodci. Platí to pre všetkých. Cez koľajnice treba prejsť vtedy, keď sa dá a neohrozím tým chodcov, električky ani oproti idúce autá. A v tomto názor nezmením.

Ak považujete Váš názor za lepší, budem rada, ak sa s ním podelíte na samospráve. Pretože cieľ máme zrejme napriek rozdielnym názorom ten istý - vyriešiť mestom dlho neriešenú situáciu.
20. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

o stanovisko sme požiadali oddelenie dopravného inžinierstva Magistrátu hl. mesta:
"K požiadavke občana na zvýšenie bezpečnosti v križovatke Vajnorská – Škultétyho uvádzame nasledovné.

V križovatke bolo zvýšenie bezpečnosti riešené už v minulosti, v roku 2011 sme tu navrhli úpravu dopravného značenia vrátane úpravy priechodu pre chodcov. V septembri 2013 tu bolo schválené doplnenie dopravného značenia, ktoré zvýrazňuje nutnosť dávania prednosti električkám na ľavom odbočení do Škultétyho. Keďže táto navrhovaná úprava zatiaľ nebola zrealizovaná, do pôvodnej situácie sme doplnili aj návrh umiestnenia priečneho prahu (retardéra), ktorý zabráni priamemu prejazdu vozidiel po Vajnorskej cez ľavý odbočovací pruh do Škultétyho, čo ohrozuje chodcov na priechode. Doplnenú situáciu sme konzultovali s Krajským dopravným inšpektorátom, ktorý vyslovil súhlas s umiestnením priečneho prahu. Situáciu dopravného značenia sme úspešne prerokovali dňa 20.5.2014 na rokovaní Operatívnej komisie pre určovanie dopravných značiek a dopravných zariadení pri Oddelení koordinácie dopravných systémov. Po určení dopravného značenia a po pridelení finančných prostriedkov správca komunikácie zabezpečí realizáciu."

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
20. máj 2014

Júlia

Chcem úprimne poďakovať za riešenie môjho podnetu a za čas, ktorý mu magistrát venoval. Dúfam, že čoskoro bude daný úsek bezpečnejší pre všetkých, chodcov i vodičov. Prajem pekný deň.

S pozdravom,

Júlia Poláková
18. september 2014

Júlia Poláková

Chcem úprimne poďakovať za riešenie môjho podnetu a za čas, ktorý mu magistrát a tím tohto webu venovali. Dúfam, že čoskoro bude daný úsek bezpečnejší pre všetkých - chodcov aj vodičov. Zároveň chcem ostatných Bratislavčanov motivovať, aby sa nebáli ozvať a takto verejne riešili veci, ktoré im vadia a ktoré by radi zmenili. Pripájam fotografiu a prajem pekný deň.
19. september 2014

martina

Skoda,ze sa venuju takymto sprostostiam namiesto toho,aby opravovali cesty,ktore predstavuju ovela vacsie nebezpecenstvo ako jeden retarder
19. september 2014

martina

Skoda,ze sa venuju takymto sprostostiam namiesto toho,aby opravovali cesty,ktore predstavuju ovela vacsie nebezpecenstvo ako jeden retarder

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania