Kapicova - chýbajúce tabule zákaz vstupu psa

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Petra 01. augusta 2019

Dobrý deň prajem. Chcem sa opýtať, kedy umiestni MČ BA Petržalka tabule so zákazom voľného pohybu psov v tesnej blízkosti detských ihrísk. Včera som bola už po niekoľkýkrát opätovne svedkom nepríjemnej situácie spojenej s majiteľmi psov, ktorí v tesnej blízkosti detských ihrísk nechajú svojich psov pri venčení voľne pobehovať. V oplotenom ihrisku sa nachádzali deti, avšak vzhľadom na malý priestor sa išli deti naháňať po tráve v okolí ihriska. Pes začal naháňať agresívnym spôsobom trojročného chlapčeka. Majiteľka psa bola arogantná a po našom upozornení reagovala spôsobom, že si máme deti zavrieť za plot do ohrady ihriska. Bohužiaľ, keďže dodnes nie sú v okolí detských ihrísk príslušné tabule so zákazom ani piktogramy na chodníku, nemali sme žiaden argument.

03. august 2019

Michal

pokiaľ viem pes má byť v meste na vodzke, ak nie musí mať nasadeny náhubok. mali ste volať políciu...
04. august 2019

SuzAna Su

Na tom istom ihrisku zial uz aj na moje deti dvakrat skocil pes priamo pred branou ihriska.. a rano ked tam nie su deti vypustaju v okoli ihriska majitelia svojich psov, nech si pobehaju pomedzi preliezky ktore nie su oplotene..preto je tam aj tolko vykalov.. cely plot je poocikavany.. a majitelia si veselo hrkutaju na chodnicku..
05. august 2019

Magdaléna Planietová

Michal, ja som presne takto policiu volala a povedali mi, ze kazda mestska cast si toto upravuje sama, a teda v Petrzalke plati, ze pes musi byt na voditku, resp. mat nahubok iba tam, kde to tabule prikazuju. Co je len na par miestach..
05. august 2019

Janka Fajčíková

Problém s majiteľmi psov pri detskom ihrisku je tu dlhodobo. Niektorí psíčkari si nevedia po svojom psíkovi upratať výkaly, iní zase nerešpektujú, že deti sa môžu psov báť alebo sa pri nich môže pes správať agresívne. Budem rada, keď sa tu osadí tabuľa v blízkosti ihriska zakazujúca voľný pohyb psov.
05. august 2019

Daniela Fodorová

Ocenila by som takéto tabule v okoli každého ihriska. Je smutne, že deti musíme zatvárať do ohrádky aj vzhľadom na výkaly okolo, zatiaľ čo psy môžu ísť všade okrem ohrádky. Okolo ihriska na kapicovej by som uvítala aj oplotenie okolitych preliezok, nech majú deti aj kúsok čistej zelene.
26. august 2019

Nada Majerova

Pridavam sa k nazoru, ze je neprijatelne, aby mali na celom sidlisku volny pohyb psy, kedze je to absolutne na ukor deti (aj dospelych ktori nechcu zit vo vykaloch a nadvazovat nevyziadany kontakt s cudzimi psami a ich castokrat neohladuplnymi majitelmi). Velke mnozstvo psov majitelov vobec neposlucha, alebo si majitelia psa nevyziadane priblizujuceho sa k malym detom ani len neskusaju privolat, dokonca ani po vyzvani. Navyse verejne priestory su extremne znecistene (vratane laviciek, schodov, neoplotenych preliezok, zahonov o ktore sa niekto dobrovolne stara atd...) Tento stav obtazuje kazdeho kulturnejsieho cloveka a vyslovene obmedzuje mladsie deti, ktore sa nemaju kde volne vybehat ci ucit chodit bez toho, aby sa hrali vo vykaloch a boli ohrozovane neznamymi psikmi. To hadam nemyslime vazne, ze deti maju byt zavrete na par metrovych ihriskach a zvysok verejneho priestoru je urceny ako zachod a vybeh pre psov. Niekde sa stala zasadna chyba.
28. august 2019

Peter

všade je zakaz volného pohybu, podľa platného VZN. tam kde je volny pohyb psov je umiestnená tabula VOLNY VYBEH PSOV ak tam bol bez vodzky nebola tam tabula o volnom vybehu volajte MP
28. august 2019

Nada Majerova

Dobry den, Peter. Tento zakaz bol pokial viem v juli zruseny, cize psy bez ohladu na ich vychovu ci velkost (a casto su tu aj velke psy) mozu pobehovat volne uplne vsade kde to nie je vyslovene zakazane. Pre rodicov malych deti, ktori maju tolko rozumu ze si uvedomuju, ze pes je zviera, je to velmi neprijemny zasah do zivota. Kazdy psik je podla majitela kludny a skvely, ale rozumnemu cloveku je jasne, ze zviera moze necakane (aj agresivne) zareagovat. A ked vidim aka mala cast psikov majitelov poslucha, tak sa pomaly musim bat nechat dieta volne chodit po sidlisku... Nemam totiz zazracnu schopnost poznat povahu a naladu kazdeho psa (a majitela) v okoli.
17. september 2019

Jakub

Peter zakon c. 282/2002

(1) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je

a) voľný pohyb psa zakázaný,

b) vstup so psom zakázaný.

(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.
17. september 2019

Jakub

ak teda vsade je volny pohyb psa zakazany, tak sa to ma vsade vyznacit...
18. marec 2021

Stano

Jakub: bohuzial nie je to pravda - MC Petrzalka v navrhu 49/2019 https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2019/05/5-MR-VZN-kt.sa-bli%C5%BE%C5%A1ie-upravuj%C3%BA-niektor%C3%A9-podmienky-dr%C5%BEania-psov-2019-MR-s-pripomienkami.pdf nepochopitelne zmenila celopolosny zakaz, na celoplosne povolenie volneho pohybu psov. Zakazny volny pohyb je len na miestach, kde je to explicitne oznacene - pricom napisy na chodnikoch, ci tabuliach v case miznu. Mne to pride zarazajuce, ze preferujeme psickarov, ktorych pocet je daleko mensi ako pocet nepsickarov. Aktualne volat mestsku policiu v MC Petrzalka nedava zmysel, kedze je velmi nejednoznacne a tazke urcit, kde este zakaz plati a kde nie.

Je to skoda, metskej casti a jej vedeniu fandim, ale v tomto ma aktualne velmi velmi sklamala a vyrazne znizila kvalitu zivota vo verejnych priestorov.
09. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podľa platného VZN zákaz vstupu so psom platí pre:

DETSKÉ IHRISKÁ a pieskoviská
vodná plocha jazera Veľký Draždiak
areály školských a predškolských zariadení
športoviská a štadióny prístupné verejnosti
zdravotnícke zariadenia
cintoríny
trhoviská a tovarové burzy
ďalšie miesta označené zákazom vstupu so psom
Tieto miesta sú označené tabuľou „Zákaz vstupu so psom“.

V zmysle zákona č.282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, je možné uložiť pokutu do 65 € zo strany MsP ak, ten čo psa vedie:
nepreukáže známkou totožnosť psa
nerešpektuje zákaz vstupu so psom alebo zákaz voľného pohybu psa
neodstráni bezprostredne výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo
Kto? Mestská polícia Bratislava
Kedy? október 2022

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania