Špitálska-Dopravné značenie-riešenie dopravnej situácie

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Katarina B. 13. augusta 2019

V dosledku arogancie vodicov a absencie technickych prostriedkov zabranujucich rychlej jazde je objedzenie rychlosti na 30km/hod v zone 30 na Spitalskej ulici absolutne ignorovane. Pocas dna je to problem pri prechode cez prechod a v noci vo zvysenej hlucnosti, ktora obtazuje obyvatelov. Vecer/v noci sa po ulici jazdi rychlostou daleko viac nez dvojnasobnou a vozidla v tejto rychlosti casto v usekoch so zuzenou vozovkou (pri kaviarni na Spitalskej 51) navyse prechadzaju po pase z kociek, ktory vizualne oddeluje elektrickovu trat od vozovky, co hluk este viac zvysuje. Navrhujem na prechodoch a kritickych usekoch vybudovanie vyvysenej vozovky, ktora vynuti spomalenie, osadenie signalizacie jazdnej rychlosti s upozornenim pri prekroceni, pripadne inych prostriedkov na znizenie rychlosti.

13. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu dopravy.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
15. august 2019

Andrej

ide aj o vyrenie prachu a zvysene znecistovanie vzduchu exhalatmi, k comu dochadza pri prekroceni povolenej rychlosti... navrhovane opatrenia by sa mali realizovat aj v inych castiach nasho mesta, kde su 30tky uplne ignorovane ale velmi opodstatnene...
22. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po skúsenostiach považujeme z hľadiska hluku za nevhodné umiestnenie spomaľovacích prahov v priamom kontakte bytových domov. Vozidlo pri spomaľovaní pred priečnym prahom a následnom zrýchľovaní za priečnym prahom vytvára väčší hluk, ako keď sa tam priečny prah nenachádza.
Z technického hľadiska nie je možné umiestniť v predmetnom mieste spomaľovacie prahy vzhľadom na električkovú trať.
Tak ako píšete, ide o zónu s najvyššou dovolenou rýchlosťou 30 km/h a teda o vedomé porušovanie pravidiel cestnej premávky. Preto sme sa obrátili na Krajské riaditeľstvo policajného zboru s požiadavkou o zvýšenú kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky v predmetnom úseku komunikácie Špitálska.

S pozdravom

Oddelenie dopravného inžinierstva
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. august 2019

Katarina B.

Dobry den,

dakujem Vam za rychlu odpoved.

Zrejme nepoviem nic, co by Vam nebolo zname ale spomalovace roznych foriem su bezne v mnohych mestach vo svete prave v obytnych zonach (https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1660275). Rozumiem, ze ak je instalovany jediny spomalovac siroko-daleko, zrejme bude vodicov lakat k opatovnemu zvyseniu rychlosti po jeho prejazde, a teda k zvyseniu hluku pri akceleracii motora, Pripadne, ak je z nevhodneho materialu/nevhodneho prevedenia, tak hlucnost urcite zvysi. Avsak ja upozornujem na problem s dodrziavanim rychlosti po celom useku Spitalskej, nielen v tom jednom bode. Existuju merania urovne hluku, ktore ukazuju, ze plynula jazda 60km/hod a viac (zdoraznujem slovo viac) v nocnych hodinach a navyse casto aj prave po pase z kociek je menej hlucna ako akceleracia na max 30km/hod po prejazde cez sustavu vhodne umiestnenych spomalovacov? Resp. smiem sa opytat, z akych skusenosti vychadzate, uprimne ma to zaujima.

Okrem toho, bolo by mozne podporit tuto snahu o znizenie prejazdovej rychlosti aspon nasledovnymi opatreniami:
1. jasne dopravne znacenie - len malokto eviduje, ze v meste je zona 30, kedze znacky oznacujuce zonu su len vacsinou na vstupe do zony, avsak nikde dalej na to upozornene uz nie je. Mnozstvo mnou opytanych ludi ani netusilo, ze aj na Spitalskej je napriklad povolena rychlost max 30km/hod. Prirodzene, toto nie je reprezentativna vzorka, avsak absenciu jasneho dopravneho znacenia v centre, kde plati zona 30 nemozno popriet
2. instalacia meracov rychlosti signalizujucich prekrocenu rychlost
3. meranie rychlosti a uplatnovanie objektivnej zodpovednosti - prosim o tlmocenie na KR PZ

Dakujem.

S pozdravom,

KB
17. september 2019

Katarina B.

Dobry den, mohla by som, poprosit o opatovne preposlanie podnetu na kompetentnych organ (zatial ziadna zmena). Dakujem. KB
20. september 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
03. október 2019

Katarina B.

Dobry den, smiem sa opytat, preco bol podnet uzavrety? Riesenie nebolo poskytnute zatial ziadne... Dakujem za odpoved.
04. október 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
na základe odpovede samosprávy.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. október 2019

Katarina B.

Dakujem, pan Sedlak, za opatovne preposlanie a vyjasnenie dovodu uzavretia. Ocividne samosprava ziadny problem nevidi, co bolo zrejme uz pri prvej odpovedi, kedy sa obratne zbavila problemu presunutim na KR PZ. Keby aspon to dopravne znacenie posilnili, ako bolo navrhovane, aby aspon tej casti vodicov, ktori su ochotni dodrziavat predpisy, bolo zrejme, ze su v zone 30! To by ale musela byt vola, ktora ocividne chyba.
14. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vodič je povinný rešpektovať dopravné značenie. Pred vstupom do Zóny 30 je umiestnená dopravná značka, ktorá upozorňuje vodičov, že do takej zóny vchádzajú a sú povinný dodržiavať najvyššiu dovolenú rýchlosť. Ak vodiči porušujú pravidlá cestnej premávky je v kompetencii polície to riešiť.

S pozdravom

Oddelenie dopravného inžinierstva
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
21. október 2019

Katarina B.

Dobry den,

v poriadku, ak ste presvedceni, ze iba represiou je mozne dosiahnut napravu, tak Vas (KR PZ) len prosim o taku, ktora bude ucinna - to znamena stacionarne radary a uplatnovanie objektivnej zodpovednosti, Ojedinele kontroly totiz len tazko prinesu zlepsenie. Ak by bolo mozne prilozit na tejto stranke video, mali by ste moznost vidiet, aka je prax. Aj v nocnych hodinach tu prechadza nepovolenou rychlostou za minutu mnozstvo aut (velka vacsina profesionalnych vodicov - taxikarov) a len minimum z nich dodrziava predpisanu rychlost (videa rada preposlem emailom na kompetentnych, aby som svoje tvrdenie dokazala).

Mozete potvrdit, prosim, ze ste policiu upovedomili a ake je ich stanovisko a navrh opatreni?

Dakujem.

Katarina
10. november 2019

Katarina B.

Dobry den,

doposial ziadna odpoved. Je sobota, neskora noc a ako uz kazdy vikend, jazdia tu desiatky aut za hodinu celu noc, prevazna vacsina rychlostou daleko presahujucou povolenu rychlost v meste, nieto este 30-ku, ktora tu plati. Je ziaduce, aby samosprava zaujala aktivny postoj k rieseniu tohto problemu ako napriklad ako tu -> https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/11439/dodrziavanie-rychlosti-a-zvysenie-bezpecnosti-premavky.

Dockame sa aktivneho riesenia tohto problemu aj magistratom?

Mozem poprosit admina, aby poziadal magistrat o vyjasnenie, ci kontaktoval policiu a ake je riesenie tejto situacie? Opatreni bolo uz navrhnutych vyssie viacero a aj pri probleme z Vajnor na prilozenom linku sa opakuju.

Dakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania