Problémy na detských ihriskách Rezedová, Muškátová, Nevädzová

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Lucia 12. februára 2014

Dobrý deň,
rada by som sa na Vás obrátila s prosbou o riešenie jednotlivých problémov na detských ihriskách v spomínanej lokalite (ospravedlňujem sa, že je toho tak veľa, ale píšem Vám naraz o troch ihriskách):

MUŠKÁTOVÁ: Ihrisko je neskutočne znečistené, celú jeseň nebolo na pieskoviskách pohrabané lístie, takže sa tam nedalo ani chodiť. Múriky ohraďujúce pieskoviská sú pravidelne omočené (nie od psov, ale od ľudí), takže neviete, či máte deťom dovoliť vôbec na ne vyliezť; drevá na lavičkách zničené, vytrhané, alebo z nich dosť nebezpečne trčia veľké šróby, ktoré sú pre deti najväčším lákadlom. Za najhoršie ale považujem, že sa nám už viacerým (aj po rozhovore s inými rodičmi) podarilo nájsť pri pieskovisku POUŽITÉ INJEKČNÉ STRIEKAČKY (!!!) a je šťastie, že neboli zahrabané v piesku, v ktorom by sa hrali deti! Okrem toho tam evidentne chodia aj konzumenti marihuany, ktorí po sebe nechajú všetky použité "potreby" priamo v pieskovisku. Tomuto ihrisku sa rodičia oblúkom vyhýbajú, čo je škoda, pretože aj keď je chudobnejšie vybavené, deťom to stačí a v lete je to jedno z mála ihrísk na okolí, kde je tieň.

Návrh riešenia:
Dôkladne prečistiť (ideálne úplne vymeniť) piesok v pieskoviskách a v prípade možnosti by bolo najlepšie nejakým spôsobom toto detské ihrisko oplotiť. Opraviť alebo úpne zrušiť drevené lavičky. Požiadať o posilnenie hliadok mestskej polície najmä vo večerných a nočných hodinách.

NEVäDZOVÁ (OC Retro):
Takisto som na ihrisku našla použitú injekčnú striekačku (!), okrem toho býva ihrisko dosť znečistené odpadkami (dva smetné koše nie sú dostačujúce).
Na veľkej detskej preliezke (v tvare lode) už minimálne dva roky chýba najspodnejšia tyč (menšie deti majú problémy vyliezť hore), jedna z pružinových hojdačiek (drevená kačička) je na polceste k rozpadnutiu, drevená preliezka (v tvare auta) mala dlhodobo veľmi nebezpečne zlomenú jednu drevenú prepážku v prednej časti preliezky, ktorá bola na jeseň 2013 odstránená, ale nebola nijako nahradená - vznikol tam otvorený priestor, ktorým môžu deti ľahko vypadnúť z preliezky von.
Ďalej sa tu deje veľmi nepríjemný vandalizmus vo forme rôznych vulgárnych nápisov, ktoré stále pribúdaju na drevenom detskom domčeku - chodia sem už aj staršie deti, ktoré nemajú problém si ich prečítať. Tento domček láka najmä "násťročných", ktorí po škole nevedia čo so sebou a nechávajú v ňom aj kopec odpadkov (hlavne zvyšky jedla).
Bonus - v lete dostali povolenie na sprejovanie stien ohraničujúcich ihrisko viacerí mladí "grafiťáci". Nikto z nás nemá nič proti, len by bolo dobré, keby sa realizovali v neskorších večerných (resp. skorých ranných) hodinách, lebo všetok smrad zo sprejov išiel rovno na ihrisko medzi deti a rodičov (ktorí boli nútení ihrisko opustiť), zatiaľ čo autori boli chránený maskami. Tiež by bolo žiadúce brať do úvahy prostredie, do ktorého idú tvoriť a požiadať ich, aby si zvolili vhodný motív (niektorých ich výtvorov sa totiž deti boja).

Návrh riešenia:
Pridať ešte aspoň jeden odpadkový kôš. Opraviť pokazené preliezky a premaľovať detský drevený domček. Takisto by mohlo pomôcť oplotenie (tu je dokonca lepšie realizovateľné ako na ihrisku Muškátová). Vo večerných hodinách posilniť hliadky MP.

REZEDOVÁ:
Úplne nové ihrisko zrekonštruované na jeseň tohto roku (2013), na ktorom sa už prejavujú známky vandalizmu. Ostali tu pôvodné lavičky schované v kríkoch, pri nich ostáva pravidelne neporiadok - plastové fľaše, fľaše od alkoholu. Pružinové hojdačky už mali povytŕhané bezpečnostné plastové krytky, ktoré sú na koncoch kovových rúčok (na ruky aj nohy) a boli pohádzané na okolí v tráve - dala som ich naspäť, ale nenašla som už všetky. Najhoršie je, že už viackrát som v pieskovisku našla črepy zo sklenených fliaš od alkoholu! Ihrisko je absolútne nedostatočne osvetlené (resp. nie je vôbec osvetlené).

Návrh riešenia:
Posilnenie hliadok MP. Ak by sa dalo, trochu preriediť/zastrihnúť kríky (inak plné odpadkov), ktoré prerastajú takmer do ihriska a úplne zakrývajú spomínané lavičky, aby tak bolo miesto prehľadnejšie. Bola by škoda, keby také pekné nové ihrisko nevydržalo v dobrom stave ani rok...

Celkový návrh pre všetky ihriská:
OSVETLENIE! S týmto majú problém všetci rodičia, s ktorými sa na ihriskách stretávam. V zime sa s deťmi vôbec nedá ísť von. Keď poobede vstanú o tretej, o štvtej vyjdete von a už je tma. Na ihrisku nie je nič vidieť. Navyše by to podľa mňa veľmi pomohlo ako prevencia pred nočnými výtržnosťami. Ani jedno zo spomínaných ihrísk nie je v takom blízkom susedstve s obytnými domami, takže by jedna alebo dve poličné lampy snáď obyvateľom nevadili (hádam len Rezedová, ale tam je tak či tak ihrisko v "jame" a v parku už aj tak existuje osvetlenie, na ktoré sú obyvatelia zvyknutí).

Oplotenie: kde je to možné, navrhujem oplotenie. Ideálne z pevnejšieho materiálu (lebo to dopadne ako na multifunkčnom ihrisku pri OC Retro, s obrovskými dierami, čo by bolo pre deti dosť nebezpečné).

Vídam veľa rodičov, ktorí sa sami snažia robiť aspoň to, čo sa dá, napr. zbierajú odpadky na ihriskách, občas očistia hojdačky a šmyklavky a pod., ale niektoré veci nie sú v našej moci. Preto Vám budem povďačná za každú snahu o riešenie problému a o spríjemnenie nášho prostredia.

27. február 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. K jeho riešeniu uvádzame nasledovné:
1. detské ihrisko Muškátová – sezóna na detských ihriskách trvá od apríla do októbra, v zimných mesiacoch je údržba realizovaná len v obmedzenom režime. Dňa 20.2.boli pieskoviská dočistené (vyhrabané). Piesok na všetkých detských ihriskách vymieňame 1x do roka v mesiacoch máj/jún, pri plánovaní harmonogramu zaradíme uvedené detské ihrisko na prvé miesta. Čo sa týka lavičiek, v priebehu sezóny zabezpečíme opravu lavičiek s kovovou konštrukciou (náter , výmena dosiek), lavičky (hranoly) na betónovej konštrukcii budú odstránené v priebehu mesiaca marec.
2. detské ihrisko Rumančeková – terasa (OC Retro)- doplnenie odpadkového koša neplánujeme, nakoľko na vstupoch na detské ihrisko sú osadené dva koše, priamo na ihrisku je jeden malý kôš. Žiaľ z praxe máme skúsenosti, že navýšenie počtu odpadkových košov nezaručuje väčšiu čistotu ihrísk. Spodná tyč na centrálnej zostave (preliezka v tvare lode) nikdy nebola súčasťou preliezky práve z dôvodu zamedzenia vstupu menších detí. Opravu poškodených prvkov zabezpečíme v priebehu mesiaca marec, domček príležitostne premaľujeme. V tomto roku máme v pláne doplnenie prvkov pre väčšie deti na nevyužívané petangové ihrisko, tak aby vznikli dva oddelené priestory pre menšie a väčšie deti a pevne dúfame, že sa tým podarí doriešiť aj problém poškodzovania malých preliezok väčšími návšetvníkmi.
3. detské ihrisko Rezedová – na ihrisku bolo už v minulom roku zrealizované ošetrenie zelene, žiaľ problém s vytváraním odpadu sa nepodarilo úplne odstrániť. Opätovne zabezpečíme dočistenie pod kríkmi a ich rez v priebehu vegetačného obdobia.

Oplotenie menovaných detských ihrísk neplánujeme, oplotenie primárne riešime na ihriskách, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti komunikácií z dôvodu bezpečnosti detí (ihrisko Muškátová a ihrisko Rezedová sú výškovo oddelené od komunikácie, ihrisko Rumančekova sa nenachádza v blízkosti komunikácie) a rovnako ako sama píšete s oplotením sú následne spojené aj problémy s vandalizmom, kedy úmyselne dochádza k jeho poškodzovaniu.
K osvetleniu uvádzame: budovanie verejného osvetlenia nie je v kompetencii mestskej časti, podnet sme postúpili na Magistrát hl . mesta SR Bratislavy.
Požiadali sme mestskú políciu, aby posilnila svoje hliadky aj v priebehu dňa aj vo večerných hodinách.

kancelária starostu
27. február 2014

Lucia

Veľmi pekne Vám ďakujem za takéto promptné riešenie. Oddeliť na ihrisku Rumančeková (OC Retro) ihrisko pre malé a väčšie deti je vynikajúci nápad a určite sa stretne s veľmi pozitívnym ohlasom!
16. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na detskom ihrisku Muškátová sme upratali a opravili lavičky.

Tatiana Baáriová, kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania