Pekníkova-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, s platnou TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Fredy 25. augusta 2019

Toto havarované a nepojazdné auto tu je odstavené vyše 2 mesiacov.
Parkovisko Repašskeho 5.

09. september 2019

Lukáš Bartošovič

neriesene... pritom vozidlo je havarovane (riziko poskodenia ZP) a tiez narusa esteticky vzhlad obce (aj ked zalezi od uhla pohladu, vsak)
hoci to nie je klucove, bolo by vhodne opravit kategoriu, kedze Toyota NEMA platnu emisnu a technicku kontrolu, vid https://www.seka.sk/ov/FE1315090276C2090F219F (20.03.2019)
12. september 2019

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
29. september 2019

Fredy

Dobrý deň p. Bagar Vami uvedené paragrafy zjavne možno využiť na odstránenie vozidla.
Vid obrázok.
29. september 2019

Lukáš Bartošovič

tohto vozidla https://www.odkazprestarostu.sk/56403
pricom totozny postup bol zvoleny tu a doslo aj ku odtahu (fotka uplne dole) https://www.odkazprestarostu.sk/56263
snad sa coskoro udeje odtah aj v pripade isteho Opla, do ktoreho sa uz zahryzli vandali https://www.odkazprestarostu.sk/56464
10. február 2020

Odpoveď samosprávy

Podnet je už vyriešený. Vozidlo je odstránené.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
11. február 2020

Fredy

Odstránené?
To mi akosi nevychádza p. Bagar.
03. september 2020

Fredy

Stále neriešené už od 25.8.2019 STK prešla 2019.
Podnet na odhlásenie z evidencie nič?
Čaká sa kým nebudú tiecť prevádzkové kvapaliny?
Vopred Ďakujem ak sa náhodou dočkáme aspoň odpovede.
31. október 2020

Fredy

Vrak konečne odstránení. Ďakujeme

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania