Parkovanie na chodníkoch (Pribišova)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Vyriešený
meno
Jana 25. februára 2014

Chcem sa informovat ci by bol "velky problem" namalovat zltu ciaru aj na druhy chodnik, kedze niektori vodici nechapu na co chodnik sluzi. Napr. majitel Octavie si uz druhy tyzden mysli (ak vobec mysli), ze je odparkovany na parkovisku. Chodnik sa zacina "prepadavat", kedze chodnik je pre chodcov a nie pre auta (ktore maju svoju vahu).

25. február 2014

al.bunda

parkuje sa tu bezne. ak je ale dodrzana vzdialenost, nie je snad problem. zltu ciaru vsak nemozno kreslit svojpomocne, bez suhlasu uradov...
26. február 2014

Peter

parkuje sa tak bezne....si ma pobavil ako keby si povedal kradne sa tak bezne co uz. a zlta ciara na chodniku neplati nie je to cesta, zlta ciara ma platnost iba na ceste, tiez som sa snazil aby som pisal na urady ale dostal som taku hlupu odpoved, ze bohuzial nie. je to dopravna znacka a ma platnost iba na ceste. a aj ked to tak niekde je namalovane nema to platnost.
26. február 2014

al.bunda

parkovanie na tomto chodníku nie je zakázané značkou..toto auto (tak ako veľa ďaľších) ale musí zachovať primeraný priestor (1,5 m) pre chodcov..poznám oveľa horšie spôsoby parkovania v okolí..
26. február 2014

Peter

to musel neaky inteligent dovolit to 1,5 m parkovanie v minulosti jedna z najvacsich hluposti v zakone, to ze kradnu priestor chodcom to uz nikto neriesi, ale nerozumiem preco tam nemozu byt rovnake znacky ako na cestach ak tam mozu parkovat auta logicky by tam mali platit aj dopravne znacky, ale niekto co vymyslal ten zakon nemyslel na vela veci, kto ma prednost na chodniku chodec alebo parkujuce auto, ako daleko moze auto zajst po chodniku aby mohlo zaparkovat na chodnku 1,5m? moze prejst po chodniku aj 300m ale staci ze necha 1,5m zakon uz neriesi ze jazdil pred tym po chodniku ak necha 1,5m je to OK, to ako keby som ja presiel cez cervenu a mal by som vystrazne svetla ze sorry, fakt toto moze dovolit len hlupak.
26. február 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vozidlo na fotografii podľa platných zákonov nepácha dopravný priestupok, pokiaľ necháva voľnú šírku chodníka min. 1,5m. V opačnom prípade je mestská polícia oprávnená pokutovať majiteľa vozidla.

Čo sa týka prepadu dlažby, tak na tvári miesta vykonajú pracovníci MÚ obhliadku.

Patoprstý
MÚ Karlova Ves
26. február 2014

al.bunda

Peter. Podľa vyjadrení si šofér a máš asi auto.. Predpokladám, že máš garáž, alebo reserve box a nemusel si nikdy riešiť otázku "kam s ním"..
Bodaj by nikto nemal problém odstaviť auto na legálnom parkovisku.
D. diely, žiaľ túto možnosť neposkytujú.
Všetci sme aj chodci. Ale nikdy som ani s kočíkom nepotreboval širší priestor.
Je to ešte tak, že cudzie autá nám zavadzajú kdekoľvek, pretože vlastné potrebujeme tiež odparkovať :))
26. február 2014

Peter

Ja byvam v petrzalke a hlavny problem je taky urobit krok navyse k brane su panicky a pankovia ktorí musia mat auto zaparkovane v obyvacke. Vidim to u nas, ide niekto zaparkovat primarne na chodnik k brane, pritom parkovisko pred domom za domom poloprazdne, ale to by si panicka alebo panko zodral podrazky na botach. Kto chce miesto si najde (jasne nehovorim ze ked niekto pride o polnoci domov, to miesto nenajde hned.) A myslim ze je nepodstatne ci niekto ma auto alebo nie, zakony platia tak pre chodcov ako aj pre vodicov. Si predstav ze by zacali chodci spavat po cestach (jasne prezeniem to) ak je malo parkovacich miest mali by primarne uberat z ciest, nie z chodnikov. Ak je 4-prudovka spravit 2-prudovku ostatne parking. Ak je 2-prudovka tak tam kde sa da zjednosmernit a jeden pruh bude na parking. Ale treba to riesit a nie zobrat chodcom chodnik, preco napriklad tie siroke chodniky neprerobia na cyklochodnik? polka chodnik, polka cyklo? Predstav si absurdnu situaciu ze dve auta su na chodniku a nechaju medzi sebou miesto pol metra. Policajti nemozu dat papucu ani jednemu lebo nevedia kto prisiel posledny. je tam pol metra prejdes kocikom okolo? mozu dat policajti papucu niekomu z tych dvoch? nemozu! tolko absurdnych veci vytvoril ten nezmysely 1 a pol metrovy zakon ze ked chce nejaka cyklokoalicia vratit stav do povodneho, tak je zle.
26. február 2014

al.bunda

Viem, ako je to aj v Petržalke. Tu na D. dieloch už nejde o to zaparkovať pri dome,ale večer máš problém zaparkovať kdekoľvek.. Pritom je tu veľa miest voľných, tie sú ale žial rezervované..
Dávaš typy na zmeny a vylepšenia. Snáď aj tí, čo sú za to platení, majú rovnaké nápady...
26. február 2014

Jana

Peter, uz viem ze nie som z Marsu, lebo mame rovnake (logicke;)) myslenie.Co si popisal, som vsetko zazila aj ja a mne dokonca ,,velitel,,MP povedal ze ,,po chodniku,,mozes prejst(autom) aj kilometer ak chces zaparkovat, len nesmies nikoho ohrozit.Ked uz velitel trepe 2na3, a vobec nechape zakon....A ze parkuju vo vchode panicky? Na Dlhych d. parkuju tiez vo vchode aj dve auta, ale takaaaa ,,sedlac,,!!! Zvyk z domu, z dediny, odparkuje pri branicke pri dome s latrinou. A tak sa spravaju aj v dome a v okoli, vypatlana sedlac, na nicom im v meste nezalezi. A ten co sa cuduje preco mi vadi aj to parkovanie na chodnikoch je obycajny sedlak. (To im nevadi ze maju 2-3auta zo sedlakova a zaberaju pol parkoviska a stoja odparkovane 2 tyzdne vkuse! a dalsia cast parkoviska sa prenajima a pritom je, ako pise al.bunda, prazdne ??? A medzi autami na chodniku pred vchodom, ani s kocikom neprejdem,a policajt vytiahne svoj meter...a potom zisti ze vlastne nepozna cislice, tak to zbali....;)))))))
26. február 2014

Matej

Ak vodič nechá odstup 1 a pol metra, v čom je problém? To si vážne niektorí myslíte, že tí ľudia tam parkujú len preto, aby vám robili zle alebo je vašou záľubou vo voľnom čase udavačstvo? Skúste sa niekedy pozrieť z okna, ako sú preplnené parkoviská. Nikto na tých chodníkoch neparkuje dobrovoľne. Ak niekto stojí na zákaze státia, či nedodrží odstup, nech je potrestaný. Okrem toho neviem, pri akej činnosti človek potrebuje na prechod po chodníku viac, než 1,5 metra miesta.
26. február 2014

Jana

To je co za komentar ??? Pri akej cinnosti na chodniku potrebujeme 1,5 m? Napriklad ked ideme 2 mamicky s 2 kocikmi ,,na prechadzku po chodnikoch,,!!! Keby sme sa tak prechadzali po ceste, a ty jazdis? Uz pocujem slovnik, z koze by si vyskocil ako prvy!!! Vies co znamena slovo chodnik ?
26. február 2014

latino lover

jana, asi si z L. Fullu a mas nejaku traumu. dva kociky proti sebe musia zakonite prejst uzkym miestom naraz? situacia je s parkovanim zufala. ty nepouzivas auto? vsade chodis peso?
26. február 2014

Matej

Jana, navrhujem podať sťažnosť na šírku chodníkov, čo ak vás pôjde 6 vedľa seba? ;-) Ale beriem to tak, že druhej časti komentára som nerozumel.
Každopádne, myslím, že žiadnemu z vodičov nespôsobuje parkovanie na chodníku nejaký pôžitok, radosť, ale parkujú tam jednoducho preto, pretože inde sa nedá. Tento problém musí mesto riešiť komplexne a nie tým, že všade státie zakáže.
Pán Patoprstý z MÚ Karlova Ves podal podľa mňa jednoznačné vysvetlenie a tento podnet je tým pádom vyriešený.
27. február 2014

Peter

nepuzivas auto nevies ake to je... to co su za argumenty ked som napriklad bohaty tak mi poradis, ze ty si chudobny neviem ake je to byt chudobny tak ty mozes kradnut... ako male deti fakt co keby soferi ked maju nedostatok parkovania naliehali na magistrat nech buduju parkoviska, a nie ze to slahnu na chodnik a hotovo, tento chodnikový stav vam vyhovuje. nic neriesite ale ked sa chodci domahaju svojho chodnika (chodnik je od slova chodit) tak je zle a to chcu len chodci to na co maju pravo. jasne ponbet vyrieseny. vsak sa zaplati nova dlazba neviem ako casto (primare investovana na chodnik) aby tam mohli parkovat auta a nicia ju. Tak ako tuto v Petrzalke investuju do opravy chodnika a potom tam MČ Petrzlaka toleruje aby tam parkovali auta lebo niekolko metrov vyssie je dalsi chodnik. fakt uzitocna investicia do opravy chodnika. https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1/p180x540/1453360_760957977264777_859590822_n.jpg
27. február 2014

Matej

Tento stav nevyhovuje nikomu, ale vyhláška hovorí jasne. Medzi vodičmi, ako aj medzi inými občanmi sú slušní aj neslušní ľudia.
Na tvojom obrázku vodiči zjavne vyhlášku porušujú a treba zasiahnuť (ja osobne by som tam nezaparkoval). Na obrázku tohto podnetu ale nie je zrejmé, či tam potrebné miesto je alebo nie je. Parkovanie na chodníkoch je iba následok, nie príčina.
A k pôvodnému textu podnetu len dodám, že vodiči majú dodržiavať vyhlášku a nie "chápať, na čo chodník slúži". Ak sa dlažba kvôki parkovaniu prepadáva, skutočne by stálo za uváženie, parkovanie tam znemožniť. No žiaľ samotný tento podnet, ako je z jeho textu zrejmé, je motivovaný nenávisťou alebo závisťou a nie racionálnou úvahou.
27. február 2014

Jana

Matej nezda sa ti ze si trosku protirecis? P. Patoprsteho som sa pytala ci je problem namalovat ciaru, kedze na jeho podnet bola uz jedna ciara namalovana kvoli takym pribrzdenym ako stoji octavia (mozno len odparkoval a isiel makat do Irska a bude na chodniku oxidovat mesiace) lebo si povie ako ty ,,a co,,! P. Patoprsty je plateny aby problemy riesil,nie aby mi citoval zakon! To ze na nieco upozornim neznamena ze som plna nenavisti. Nevidim v tom nic zle ked si myslim aby vodici respektovali chodniky a chodcov a chodci aby respektovali auta na cestach.pre tv. info, mam auto, jazdim kazdy den a vidim ako sa chodci hadzu pod auta (obrazne). No ked ludia rozmyslaju ako ty - ze spravne je vsetko naopak...neni co dodat (tiez nemame potvrdene ze zakony tvorili logicky zmyslajuci ludia). Podla teba som plna nenavisti lebo som za poriadok a slusnost? Nemas nahodou ty hlavu plnu komplexov a nevies sa s tym vysporiadat???
27. február 2014

latino lover

mnozstvo slov nie je mierou pravdy..ak mas auto a nemas reserve, alebo garaz, musis mat roky neuveritelne stastie na volne miesto..comu neverim..a ani neverim, ze si najpoctivejsi sofer v BA a blizkom vesmire..Matus a ostatni maju aspon realny pohlad.. Jana, dufam ze nedospejes do stadia partizanskeho poskodzovania podla teba zle parkovanych aut v okoli Fullu 9
02. marec 2014

mirek

Jani, co sa tam nezmestis s civavou?,, hm???
10. október 2014

Admin BA-Karlova Ves

Keďže podľa priloženej fotografie vozidlo pravdepodobne neporušuje súčasne platnú legislatívu (t.j. necháva voľnú šírku chodníka min. 1,5 m), situácia s parkovaním na Dlhých dieloch je dlhodobo kritická a názory komentujúcich sa rozchádzajú, mením status podnetu na „Rozhodnite“. Užívatelia tak budú môcť rozhodnúť, či považujú umiestnenie žltej čiary (zákaz zastavenia) v tomto konkrétnom prípade za potrebný alebo nie.

V prípade, že si myslíte, že podnet je vyriešený (= netreba žltú čiaru), zvoľte možnosť ÁNO.
V prípade, že si myslíte, že podnet je neriešený (= treba žltú čiaru), zvoľte možnosť NIE.

Michal Molčányi
administrátor OPS pre Bratislavu - Karlovu Ves
10. október 2014

Peter

zlta ciara platí iba na ceste, darmo tam namaluju zltu ciaru. Sofer ju moze ignorovat policajt mu pokutu dat nemoze lebo tieto dopravne znacky platia IBA na cestach.
10. október 2014

Michal Molčányi

Peter zBratislavy, to, čo máte na mysli nie je cesta ale vozovka. Podľa zákona o cestnej premávke sa rozumie „chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky“. To znamená, že vozovka a chodník sú súčasťami cesty (na ktorej platí dopravné značenie). Podľa vyhlášky Ministerstva vnútra potom „značka Žltá súvislá čiara (č. V 12b) vyznačuje úsek, kde je z obidvoch strán tejto čiary zakázané zastavenie a státie vozidiel.“ Z toho vyplýva, že žltá čiara by mala platiť aj pre chodník.

Je však pravda, že existuje aj opačný výklad, podľa ktorého sa chodník považuje za „miesto pri ceste“ (= nie cestu), a teda dopravné značky na ňom neplatia. V tom prípade chcem upriamiť pozornosť na fotografiu priloženú k podnetu, na ktorej je vidno, že žltá čiara bola namaľovaná aj priamo na chodníku.

Ako je to potom s platnosťou žltej čiary? Istý si nie som. Tejto problematike sa venuje viacero článkov:

http://auto.sme.sk/c/5726339/ako-daleko-od-zltej-ciary-nesmiete-parkovat.html

http://auto.sme.sk/poradna/parkovanie-zastavenie-vozidla-a-statie/1016-zlte-ciary?strana=4

http://auto.sme.sk/c/7216960/parkujete-na-chodniku-v-zakaze-zastavenia-nie-je-to-priestupok-tvrdi-policia.html
05. november 2014

Roman

V Košiciach na staznosti ludi namalovali zlte ciary po chodnikich na Sidlisku Terasa. Podotykam na chodnikoch sirokych 4m a to az ku vchodom do bytových domov. Takze tam maju teraz platnost!!! A vyberaju sa pokuty.
03. január 2015

František

Dobry deň,
Máme trvalý pobyt vo vlastnom byte na Ľ. Fullu v Bratislave, Dlhé diely. Nie sme tam stále, ale keď prichádzam po 19:00 hodine, nájsť parkovacie miesto aj v okolitých uliciach je nemožné a to SKUTOČNE.
Nepáči sa mi, že takmer všetky parkovacie miesta sú rezervované. Ak by boli miesta na rezerváciu voľné, tiež by som ho asi chcel a zaplatil si, ale stav keď sú takmer všetky rezervované sa mi zdá nefér, najmä ak musím parkovať neštandardne očakávajúc ráno papuču.
Pekný deň
10. február 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

V Karlovej Vsi sa 5. marca súbežne s parlamentnými voľbami uskutoční obecné referendum. Vo štvrtok návrh na uskutočnenie referenda schválili poslanci a Karlovešťania sa tak budú mať možnosť vyjadriť k týmto dvom otázkam:

1.Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves?
07. november 2016

Admin BA-Karlova Ves

Dobrý deň,
uzatváram hlasovanie k tomuto podnetu, ktoré bolo spustené 10. októbra 2014.

Výsledky hlasovania: Na otázku "zdá sa Vám podnet ako vyriešený?" odpovedalo:
Áno - 24 hlasujúcich,
Nie - 19 hlasujúcich.

Na základe týchto výsledkov uzatváram podnet ako vyriešený.

Ďakujeme všetkým, ktorý sa na hlasovaní a diskusii zúčastnili.

Michal Molčányi
administrátor OPS pre Bratislavu - Karlovu Ves

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania