Sekurisova-detské ihrisko-potrebná údržba

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Alena 24. septembra 2019

Ešte v júni som napísala článok do DN s poďakovaním deťom a susedám za vyčistenie pieskoviska medzi Sekurisovou 19-21 a Drobného 9-11 z tejto lokality. To, že dané poďakovanie nebolo uverejnené nejdem riešiť. Dlhé roky sme sa o toto pieskovisko starali. Po zatrávnení za bývalého starostu nám bolo opätovne vrátené. No bohužiaľ ten proces zanechal stopy a každým rokom je viac a viac pieskovisko znečistené burinou, hoci sa pravidelne čistilo. Aktuálne sa naše deti na ňom už nehrávajú, ale vyčistili ho. Po lete je však ešte v horšom stave. Zaujíma ma však, čo plánuje mestská časť s týmto pieskoviskom robiť. Nedá sa tam dať nejaká textília, ktorá bude brániť tej burine? Nie som zástancom opätovného zatrávnenia. Sú tu aj iné malé deti, ktorým by sa mohlo pieskovisko zísť.

25. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská časť disponuje viac ako 50-mi verejnými detskými ihriskami a 12 areálmi materských škôl, o ktorých údržbu sa pravidelne stará a zabezpečuje bezpečnosť hracích prvkov. Pasportizáciou ihrísk sme v minulosti zistili, že podobných pieskovísk v mestskej časti evidujeme veľmi veľa a neraz sa tieto pieskoviská nachádzajú v bezprostrednej blízkosti iných pieskovísk či ihrísk. Pristúpili sme teda k obmedzeniu počtu ihrísk, snažíme sa budovať v lokalitách väčšie ihriská s možnosťami vyžitia malých i veľkých a ponechať popri nich zopár menších komornejších ihrísk. Aj v bezprostrednej blízkosti tohto pieskoviska sa nachádza ihrisko, ktoré mestská časť v tomto roku revitalizovala, opravila prvky i sedenie okolo pieskoviska. Zároveň za blokom sa nachádza veľké viac funkčné ihrisko medzi škôlkami Sekurisova a Nejedlého, ktoré kompletne v minulom roku mestská časť rekonštruovala.
Ponechanie tohto pieskoviska v tesnej blízkosti bytových jednotiek teda nie je do budúcna v pláne. Po tzv. "zatrávnení" ale môže slúžiť ako záhradka či vyvýšený záhon.

S pozdravom
Kto? odd.životného prostredia

Ing. Mária Smiešková
odd.životného prostredia
25. september 2019

Alena

Dobrý deň pani Smiešková, cením si vašu úprimnú odpoveď, že s týmto pieskoviskom sa do budúcnosti nepočíta. Škoda, že to nekomunikujete s obyvateľmi dotknutého okolia. Pociťujem nepochopenie v tom, že toto pieskovisko pomáhalo nášmu komunitnému životu. Nepotrebovali sme špeciálne ihrisko. V súčasnosti na vami zrevitalizovaných ihriskách pre naše deti aj tak nie sú hracie prvky primerané ich veku. My nehľadíme iba na svoje deti, ale myslíme aj na ďalšiu generáciu detí. Jedna textília mohla urobiť prevenciu pred rastúcou burinou a bol by pokoj. Váš návrh mať tam namiesto pieskoviska záhradku, dôverne v tomto okolí poznáme. Priamo v tejto lokalite tesne pred panelákom na Drobného 9 je 1 pieskovisko už zatrávnené mnoho rokov. Rastie tam to, čo tam vietor nafúka. Keby to dve staršie pani susedy občas neupravili, mali by sme tam džungľu. Zatrávnením sa zmení problém za iný problém. Miesto údržby pieskoviska sa bude vypisovať údržba záhradky. Osobne som skôr za hľadanie konštruktívnejšieho riešenia.
27. september 2019

Lubo

Bohužiaľ, toto nevysvetlíte úradníkov za stolom, že ich "vynovené" ihrisko s "bezpečnými" hracími prvkami je pre deti prakticky na nič. Pozrite sa na väčšinu detských ihrísk - sú denno-denne devastované "odrastenými" deťmi, keďže do každej "búdky" alebo "domčeka na stĺpoch" sa dá večer sadnúť a popíjať čučo. Ihrisko nerobí veľká farebná konštrukcia, ale voľný priestor ponechaný na fantáziu detí - napr. pieskovisko. Samozrejme, každé pieskovisko v takej "psačej" krajine ako je SR alebo ČR je v podstate veľké suché WC. A to nezmení žiadny úradník. Skúste popremýšlať, či neosloviť napr. nadáciu SPP alebo iné organizácie, spravte hrubú kalkuláciu, občianske združenie a starajte sa o ten "váš" kus Dúbravky, stojí to za to. (Tatra piesku, textília, hotové plotové diely a betón či zemné vruty vyjdú možno do 1000 EUR a deti sa z toho budú tešiť 10 rokov!)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania