Námestie hraničiarov - pitie alkoholu na verejnosti


V riešení

Dobry den,

medzi domom Nam. Hraniciarov 6 a skolskym dvorom ZS Gessayova dlhodobo sedavaju bezdomovci. Pocas celeho dna (casto aj v noci) su hlucni, vulgarni, hadaju a biju sa medzi sebou a uz to zacina byt velmi otravne. Nedavno sedavali pri nedalekom detskom ihrisku na lavickach. Kedze sa problem vyriesil tak, ze lavicky odstranili, presunuli sa na betonove obluky pod loggiami domu. Bolo by mozne s tym nieco urobit? Dakujem

08. október 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na riešenie priestupkov týkajúcich zabezpečenia verejného poriadku na tomto mieste, kde sa na verejne dostupných miestach zdržiavajú osoby bez domova, ktoré následne znečisťujú svoje okolie.
Jedným z častých podnetov oznamovaných Mestskej polícii hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) je prítomnosť ľudí bez domova na verejne prístupných miestach, ktorá je obyvateľmi vnímaná negatívne. Je však potrebné konštatovať, že samotná prítomnosť ľudí bez domova na verejne prístupných miestach nie je žiadnym deliktom, ktorý by oprávňoval hliadky MsP, resp. Policajného zboru k ich vykázaniu z daného priestoru, pokiaľ sa nedopúšťajú konkrétneho protiprávneho konania. Najčastejšie ide o znečisťovanie okolia odpadkami, výlučkami, rozoberaním obsahu kontajnerov, rušenie nočného pokoja či občianskeho spolunažívania a pod. V takýchto prípadoch MsP môže osoby sankcionovať alebo vykázať z miesta, kde sa takéhoto konania dopúšťajú, ak je ich protiprávne konanie spoľahlivo preukázané. Preto najefektívnejších riešením v takýchto prípadoch je telefonické vyrozumenie MsP, resp. PZ na tel. č. 159 a 158.
Aj napriek tomu je však problém s osobami bez domova jedným z prioritných úloh, ktorým MsP venuje mimoriadnu pozornosť.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
10. október 2019

Odpoveď samosprávy

V tento lokalite bolo vykonaných niekoľko kontrol v rôznych denných aj nočných hodinách. Kontrolami bolo zistené, že hlučné osoby boli obyvatelia bytového domu, ktorí sa tu stretávajú v počte 5 osôb. Iba v jednom prípade bola na mieste zistená osoba bez domova, avšak z jej strany nebolo zistené žiadne porušenie zákona ani VZN MČ Bratislava Petržalka. O tejto osobe má vedomosť aj OZ VAGUS, ktoré sa venuje sociálnej práci s ľuďmi bez domova.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
12. október 2019

Lucia

Chapem a dakujem velmi pekne za odpoved. Uz mi len ostava ich poprosit, ci by nemohli byt tichsie alebo pockat na zimu.
06. december 2019

Tomáš

V obchodoch predávajú pyrotechniku, delobuchy vedia ľudí vystrašiť a odplašiť, v žiadnom prípade ich nepoužívajte :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania