Bytovka medzi rodinnymi domami

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený

Vazeny pan starosta Mrva, vazeny stavebny urad Vajnory,

dopoculi sme sa, ze nas novy „sused“, pan Ales Cik, konatel a spoluvlastnik stavebnej spolocnosti AJ team, s.r.o., planuje realizovat na roznom pozemku ulic Za mlynom / Buzalkova bytovu vystavbu. Tato sprava nas, obyvatelov ulice Za mlynom - sever a Za mlynom – juh, dost rozhorcila, kedze cela nasa ulica ma vidiecky charakter, vystavba pozostava vylucne z rodinnych domov s maximalne dvoma nadzemnymi podlaziami a stavba charakteru bytovej vystavby by znacne znehodnotila celu lokalitu, nehovoriac o probleme s parkovanim potencialnych 12-16 automobilov.

Ulica Za mlynom – sever uz je na zapadnej strane zatienena a znacne ochudobnena o sukromie, ktore standardne rodinne domy poskytuju, trojpodlaznou bytovkou na Sirokej, ktora bola v rozpore s uzemnym planom rozvojovej lokality Sinkovske, napriek tomu dnes stoji. Nase obavy suvisiace s planovanou vystavbou znasobuje i skutocnost, ze pan Cik zrealizoval so svojimi obchodnymi partnermi podobne bytove vystavby uz vo viacerych lokalitach Vajnor (vratane spominanej bytovky na Sirokej).

Uz sme si zvykli, ze pod oznacenie rodinny dvojdom je dnes v slovenskych podmienkach mozne skryt investicny zamer so 6-timi bytmi a dvoma nebytovymi priestormi (atelier, pripadne obchodny priestor), avsak za ziadnych podmienok by taketo stavby nemali byt povolene medzi rodinnymi domami. Vajnory sa hrdia oznacenim „dedina v meste”, no za posledne roky vzniklo niekolko troj- a stvorpodlaznych bytoviek, ktore vidiecky raz Vajnor postupne znicia. Rozvojova oblast Vajnoria, planovane obchodne centrum za kruhovym objazdom, uvazuje aj s bytovou vystavbou, preto by aspon existujuce nezastavane pozemky v ramci intravilanu Vajnor mali byt ponechane vyhradne na vystavbu rodinnych domov.

Vsetci rozumieme tomu, ze je investorsky vyhodnejsie predat na jednom pozemku 6-8 bytov ako postavit standardny rodinny dvojdom, ale verime, ze sa postavite za obyvatelov svojej mestskej casti a stavebny urad taketo stavby medzi rodinnymi domami neschvali. V pripade nevyhnutnosti, prosim, upovedomte o tomto investicnom zamere Magistrat hlavneho mesta Bratislava skor, nez si nas novy „sused“ prostrednictvom osobnych kontaktov povolenie na magistrate vybavi.

Dakujeme za pomoc, profesionalitu a serioznost,
obyvatelia ulice Za mlynom - sever a Za mlynom - juh

04. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň prajem,

v zmysle Územného plánu hl. mesta SR Bratislavy v znení zmien a doplnkov (ďalej len ÚP) je pozemok parc. č. 1808/264 určený pre funkčné využitie "málopodlažná zástavba obytného územia" - rozvojové územie "kód C" kde je prípustné umiestňovať rodinné a bytové domy podľa regulatívov intenzity využitia územia pre kód C.

Investičný zámer na predmetnom pozemku bol podaný ako "Štúdia Za mlynom Vajnory, 2 bytové domy, každý s troma bytovými jednotkami" teda výstavby 6 bytových jednotiek "
Jedná sa však o bytový dom s dvoma nadzemnými podlažiami (prízemie a jedno poschodie), nakoľko ide o byty na predaj a vlastníctvo by malo byť zapísané podľa zák. 182/1993 Z.z. - nejde o rodinný dom rozdelený na tretiny (rodinný dom má podľa STN 73 4301 max. 3 bytové jednotky). Susedná monolitná stavba bytových domov realizovaných firmou Area RK a.s. je podlažnosti 3+1 a vaša obava, ktorú z podnetu cítiť z realizácie podobného zámeru v tomto prípade nie je opodstatnená a súčasný predstavitelia našej mest. časť by takúto stavbu nedopustili.

Zámer bol prerokovaný v komisii výstavby, územného plánu, životného prostredia dňa 11.9.2013, kde komisia odporučila starostovi MČ BA - Vajnory vydať súhlasné stanovisko za podmienky dodržania regulatívov z ÚP.

Investorovi bolo dňa 14.10.2013 zaslané stanovisko MČ BA - Vajnory č.
OS-UP-220/7055/2013-JŠ, v ktorom je vyjadrený súhlas so zámerom, avšak za podmienky prepracovania projektovej dokumentácie tak, aby boli dodržané regulatívy zo záväznej časti ÚP. Súlad s ÚP bude investor preukazovať aj záväzným stanoviskom hl. mesta SR Bratislavy v územnom konaní.

Existujúce pozdĺžne parkovanie bude po zrealizovaní presunuté na opačnú stranu Buzalkovej ulice a statická doprava bude riešená v zmysle STN 73 6110-Z1 vytvorením 12 parkovacích miest na pozemku investora z Buzalkovej ulice.

Do dnešného dňa MČ BA - Vajnory neeviduje podanie návrhu na vydanie územného rozhodnutia na predmetnom pozemku ani upravenú projektovú dokumentáciu podľa vyššie uvedeného stanoviska MČ BA - Vajnory aj keď máme informáciu, že tento investičný zámer sa prepracováva v zmysle stanoviska MČ BA - Vajnory a počet b.j. sa bude redukovať na 5.

S pozdravom

Ing. arch. Ján Šilinger
Referát územného plánu, architekt MČ Bratislava - Vajnory
04. marec 2014

Obyvatelia Za mlynom sever/juh

Dobry den pan Sillinger,

dakujeme za promptne vyjadrenie k horeuvedenej veci.

Radi pocujeme, ze MC Bratislava - Vajnory vydala k investicnemu zameru a projektovej dokumentacii stanovisko v sulade so zachovanim vidieckeho charakteru ulice Za mlynom a obmedzenim poctu podlazi stavby. Taktiez je pozitivne, ze by mal investor riesit parkovacie statia buducich majitelov bytov na vlastnom pozemku a vjazd z Buzalkovej ulice. Je vsak podstatne to, ci skutocne Vami uvedene zmeny budu aj vykonane/zapracovane.

V tejto suvislosti sa chceme spytat - kedze od Vami uvadzaneho datumu pripomienok k projektovej dokumentacii uplynulo cca. pol roka a kedze investorovi ide vzdy o cas - ci nie je opodstatnene sa obavat, ze sa snazi ziskat povolenie stavby vyssej/vacsej na vyssom rozhodovacom stupni (Magistrat BA). Ak by k tomu doslo, ma MC BA - Vajnory pravomoc vetovat rozhodnutie/nepovolit takuto stavbu a vratit Magistratu s pripomienkami? Resp. akym sposobom sa potom postupuje?

Vopred dakujeme za vyjadrenie.

S pozdravom,
obyvatelia ulice Za mlynom
05. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, chápeme Vaše obavy. Ak záväzné stanovisko hl. mesta SR Bratislavy nebude v súlade so stanoviskom MČ BA - Vajnory, MČ má možnosť požiadať o opätovné posúdenie Magistrát hl. mesta SR Bratislavy (viackrát sme už túto možnosť využili) a ak by aj napriek tomu toto stanovisko zostalo nezmenené, je možnosť obrátiť sa v niektorých prípadoch na prokuratúru. Avšak v zmysle §140 b) stavebného zákona je obsah záväzného stanoviska pre správny orgán (stavebný úrad) podľa zákona v konaní záväzný.

Ing. arch. Ján Šilinger
Referát územného plánu, architekt
MČ Bratislava - Vajnory
28. marec 2014

Tomáš Skřipský

Vážený pán starosta,
výstavba akejkoľvek bytovky medzi rodinnými domami výrazne znižuje komfort bývania obyvateľov v už existujúcich rodinných domoch. Zároveň výrazne znižuje hodnou okolitých nehnutelností. Toto je absurdita ktorá je typická na Slovensku. Zisk jedného podnikateľa, ktorý kúpi štandardný pozemok určený na výstavbu rodinného domu a predá s obrovským ziskom keďže na pozemok nacvaká 6 bytov, je na úkor straty hodnoty všetkých okolitých nehnuteľností a zníženia komfortu bývania ostatných obyvateľov.
Skúste mi prosím vymenovať nejaké pozitíva ktoré vyplývajú z tejto výstavby pre obyvateľov danej lokality? Ako starosta by ste mali chrániť záujmy práve občanov mestskej časti, nie "investorov".
Ďakujem za Vašu odpoveď
Obyvateľ Buzalkovej ulice
23. júl 2014

Jan

Nas pan starosta vydava suhlasne stanoviska najma investorom ktori su ochotni ho aj "nejako podporit". Poznam viac pripadov vo Vajnoroch ked bezny clovek, mal problem dostat suhlasne stanovisko resp. Stavebne povolenie od pana starostu na stavbu rodinneho domu aj ked magistrat s danymi stavbami nemal problem, len p.Mrva mal iny nazor, avsak developeri a investori maju suhlasne stanoviska a aj stavebne povolenia . Toto si treba uvedomit pri volbach v tomto roku a panovi Mrvovi oplatit jeho investicne zamery zvolenim starostu ktori bude hajit zaujmy obyvatelov Vajnor.
25. august 2014

Peter B.

Dobry den,

tento podnet je v statuse VYRIESENY.

ako je prosim vyrieseny? Dany pozemok sa v aktualnej dobe oplocuje, predpokladam v blizkej dobe zacatie vystavby..
S akym vysledkom teda dopadlo prepracovanie investicneho zaujmu?

Aky typ stavby je schvaleny?

Dakujem
25. august 2014

Martin

Jan, anonymne sa da nakydat hocico na hocikoho. Za tohoto starostu mozeme dat ruku do ohna, co sa tyka transparentnosti. Navyse, co je najdolezitejsie, dedina sa rozvija tak, ze sa toho za poslednych par rokov vybudovalo viac ako predtym za 20 rokov. Samozrejme, idealne nie je nic, toboz nie na Slovensku, avsak treba ocenit snahu ponuknut riesenia. Na to Vajnoraci nezabudnite, ked budete pri volebnej urne.
27. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stavebný zámer výstavby bytového domu na pozemku parc. č. 1808/264 bol prerokovaný v komisii výstavby, ÚP, ŽP a dopravy viackrát, kde komisia odporučila starostovi súhlasiť s predloženou PD za podmienky splnenia regulatívov zo záväznej časti Územného plánu hl. mesta SR Bratislavy (ďalej len ÚP). Investor prepracoval PD, kde musel redukovať počet bytových jednotiek z pôvodných 6 na 5, aby tak splnil regulatívy z ÚP.

Názov bytový dom je nešťastný názov, z ÚP ide o radový dom alebo dvojdom a nie o bytový dom, ako to uvádza ÚP.

Navrhovaný zámer rieši novostavbu bytového domu, ktorý je nepodpivničený, dvojpodlažný a zastrešený sedlovou strechou. V objekte je navrhnutých 5 bytových jednotiek: 2X3-izbový byt a 3X2-izbový byt. Objekt má obdĺžnikový tvar o rozmeroch 25m X 8,25m. Navrhované byty sú dvojpodlažné, každý má samostatné schodisko. Dopravne je objekt priamo prístupný z Buzalkovej ulice a pre pokrytie nárokov statickej dopravy je navrhnutých 10 parkovacích miest na pozemku investora (ako predpisuje STN – 2 park. miesta na 1 byt), prístupných cez skosený obrubník priamo z Buzalkovej ul. a parkovací pás na druhej strane Buzalkovej ul., kde vodorovným dopravným značením vznikne plocha pre parkovanie 4 vozidiel. Celková plocha pozemku je 705m2, zastavaná plocha byt. domu je 206,25 m2, plochy zelene sú 302,30 m2, spevnené plochy majú 196,45 m2, celková úžitková plocha je 326,73 m2, výška objektu je 8,32 m nad úrovňou terénu.

Dosahované indexy deklarované v predloženej dokumentácii sú: index podlažných plôch 0,59, index zastavaných plôch 0,29 a koeficient zelene 0,42, čo je v súlade s ÚP, čo aj potvrdilo záväzné stanovisko Magistrátu.

Uvažovaný zámer je v súlade s Územným plánom hl. mesta SR Bratislavy, rok 2007 v znení zmien a doplnkov.

S pozdravom

Ing. Ján Šilinger
Referát územného plánu
12. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zasielame aktualizáciu, ako reakciu na podnet z FB: Bytovka medzi rodinnými domami:
Zámer bol prerokovaný v komisii výstavby, územného plánu, životného prostredia dňa 11.9.2013, kde komisia odporučila starostovi MČ BA - Vajnory vydať súhlasné stanovisko za podmienky dodržania regulatívov z ÚP.Investorovi bolo dňa 14.10.2013 zaslané stanovisko MČ BA - Vajnory č. OS-UP-220/7055/2013-JŠ, v ktorom je vyjadrený súhlas so zámerom, avšak za podmienky prepracovania projektovej dokumentácie tak, aby boli dodržané regulatívy zo záväznej časti ÚP.
Po prepracovaní PD preukázal investor súlad s ÚPN BA súhlasným záväzným stanoviskom hl. mesta SR Bratislavy č. MAGS ORM 40782/14-10152 zo dňa 9.7.2014. V PD znížil počet bytových jednotiek na 5. Po doložení všetkých stanovísk stavebný úrad MČ BA - Vajnory vydal územné rozhodnutie na predmetný bytový dom.
Pozemok p.č. 1808/264 sa nachádza v území, kde Územný plán hl. mesta SR Bratislavy určuje funkčné využitie malopodlažná zástavba obytného územia s regulačným kódom "C", kde je prípustné umiestňovať aj bytové domy za dodržania zastavovacích podmienok, ktoré investor splnil a preto stavebný úrad nemal dôvod prerušiť alebo zastaviť konanie.
V súčasnosti prebieha na predmetný bytový dom stavebné konanie, v ktorom investor redukoval počet b.j. na 4. Dopravne je objekt priamo prístupný z Buzalkovej ul. a pre pokrytie nárokov statickej dopravy je navrhnutých 9 parkovacích miest na pozemku investora, prístupných cez skosený obrubník priamo z Buzalkovej ul.
Napriek tomu, že podľa §43b ods. 3 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov je rodinný dom "budova určená predovšetkým na rodinné bývanie so samostatným vstupom z verejnej komunikácie, ktorá má najviac tri byty, dve nadzemné podlažia + podkrovie" a investor mal pôvodný zámer vybudovania 6 bytových jednotiek, rokovaniami s MČ aj stavebnou komisiou sa podarilo docieliť kompromis výstavby bytového domu so 4 b.j. Aj keď by z hľadiska stav. zákona bolo možné predmetnú stavbu nazvať ako dva rodinné domy s dvomi bytovými jednotkami, pre budúce rozdelenie vlastníckych vzťahov stavby je vhodnejšie nazvať ju ako bytový dom.

Ďakujeme

S pozdravom
Ing. arch. Ján Šilinger
Referát územného plánu, architekt MČ Bratislava - Vajnory

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania