Bezdomovci, Pri starom letisku 2

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
L. 04. marca 2014

Dobrý deň, prosím Vás o vyriešenie vzniknutej situácie na ulici Pri starom letisku. V schátranom objekte oproti bytovému domu Pri starom letisku č.2 sa usídlila veľká skupina bezdomovcov. Tí permanentne pália rôzne predmety, čím spôsobujú smrad, vyrubujú dreviny a znečisťujú okolie odpadkami. Ako obyvateľov bytového domu nás zároveň ohrozujú neočkované, voľne sa pohybujúce psy, ktoré bezdomovci vlastnia. Objekt nie je oplotený a neexistuje akákoľvek zábrana na zamedzenie prístupu, čo je využívané aj inými subjektami okrem bezdomovcov na zbavovanie sa odpadu, ktorý sa tam začína znovu hromadiť. Uvedené skutočnosti znižujú kvalitu bývania obyvateľov spomínaného bytového domu pod znesiteľnú úroveň.

04. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň prajem,

ďakujeme za upozornenie.

Podnet sme okamžite telefonicky aj mailom oznámili okrskárom mestskej polície, ktorí majú na starosti bezpečnosť Mestskej časti Bratislava - Vajnory.

Ešte dnes vykonali aj kontrolu týchto priestorov.

Tento problém nám je známy, jedná sa bohužiaľ o súkromný pozemok, ktorý patrí spoločnosti Circle Slovakia, s.r.o. , ktorých sme vyzvali listom zo dňa 28.8. 2013 a tiež listom zo dňa 5.9.2013 o urgentné riešenie daného problému, kde sme tiež navrhli aj spoločné rokovanie.

Nakoľko sa nejedná o verejné priestranstvo a nie je tento pozemok ani v správe MČ, mestský policajt nie je oprávnený osoby asociálov z priestoru vykázať.
Miestny úrad pošle opätovnú urgenciu adresovanú vlastníkovi objektu s výzvou na bezodkladné riešenie situácie. Ak vlastník nehnuteľnosti takéto riešenie nezabezpečí, obrátime sa tiež so žiadosťou o prešetrenie priestupkov na Okresný úrad Bratislava.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva
starosta
MČ Bratislava - Vajnory
06. marec 2014

roman

A keby bol tento priestor stareho letiska verejnym priestorom tak by mestsky policajt mohol odtial bezdomovca vykazat? Pretoze mam taky dojem ze z verejnych priestorov mestsky policajt nedokaze vykazat nikoho...
06. marec 2014

Majo

Tak sa dohodnite s majitelom, ze zburate cele to rumovisko ako Na Zatisi a bude pokoj.!!!
06. marec 2014

g211

Presne, majitel by to mohol konecne zburat.
10. marec 2014

nepso

Ak je celá táto stavba majetkom spoločnosti Circle Slovakia s.r.o. , mala byť už dávno zbúraná , nakoľko vyslovene špatí okolie . P. Mrva boli ste sa pozrieť na danom mieste ? Ako starostu mestkej časti by Vás to mohlo zaujímať...lebo pokiaľ by ste tam boli , zistili by ste , že sa tam zdržiava takmer 15 bezdomovcov , pričom oni dobre vedia , že ich stade nikto vykázať nemôže . Pokojne si zakladajú ohne kde sa im chce , pália odpad , močia a vykonávajú potrebu kde chcú , devastujú už ajtak zdevastované okolie a vy napíšete , že ich nikto nemá právo s tade vykázať . A aké má práva človek , ktorý cez uvedenú oblasť prechádza a napadne ho podgurážený bezdomovec , ktorý v podstate nemá čo statiť a iba získať ? Ešte keď ho náhodou premôže a nedajbože zabije tak pôjde za ňho sedieť ! Je krásne , že o uvedenom probléme viete a máte sa na čo vyhovárať , všetci vieme , že sa to nerieši už roky...Hlavne že na tej iste strane smerom ku kruháču ste povolili stavbu bez problémov ( na poli ) a toto roky schátralé smetisko Vám už nevadí...
11. marec 2014

Obyvatel Vajnor

Kedze je to sukromny pozemok a pravidelne su tam paleny odpad znamena to nedodržiavanie zákona č. 223/2001 Z.z o odpadoch a 478/2002 Z.z o ochrane ovzdušia na zákaz pálenia biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad a parkov vrátane odpadu z cintorínov a ďalšej zelene na pozemkoch PO a FO ak sú súčasťou komunálneho odpadu....
Takze akoze nieje majitel pozemku NAPADNUTELNY ???
16. marec 2014

g211

Toto už nie je iba nepohodlie - bezdomovci si dovoľujú čím ďalej tým viac!!! 2x nám ukradli veci z chodby domu (áno, boli to oni - videli sme ako ukradnuté tenisky Adidas má na sebe obuté bezdomovkyňa), nebezpečné psy behajú po dvore kde sa hrajú deti, už dokonca pohrýzli jednu susedku! DOKEDY TOTO BUDEME TICHO TOLEROVAŤ A VRAVIEŤ ŽE SA S TÝM NEDÁ NIČ ROBIŤ? Kým sa niečo nestane našim deťom?
17. marec 2014

Martin

Tie psy su hladné a aj po mne už vybehli,priviazané su len kým sú bezdomovci triezvi a to je malokedy, palenie odpadu sa fakt nedá zaregistrovať,človek si nemôźe nić dať na balkon ,lebo je to hneď zadymené.A vyhadzovanie ,vyvažanie odpadu inými subiektami ani netreba riešiť-je tam toho habadej.Takže myslim si pán starosta,že tam mate na úrade dosť ludí ,ktrorých by to malo zaujímať,dokonca za to berú plat
19. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, prikladáme scan listu, ktorý sme adresovali majiteľom pozemku.

Ing. Eva Lalinská
Referát životného prostredia
MČ Bratislava – Vajnory
02. apríl 2014

Anna

bezdomovci majú postavený stan na úpätí nadjazdu po pravej strane v smere do Vajnor pred železnicou - za plotmi záhradkárskej osady.
08. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 3.4. 2014 obdržala Mestská časť Bratislava-Vajnory list od majiteľov pozemku – spoločnosti Circle Slovakia, s.r.o., v ktorom nám oznamujú, že na základe nášho oznámenia kontaktovali Mestskú políciu, ktorú požiadali o asistenciu a následne zariadili v pravidelných intervaloch kontrolu pozemku najatou SBS. Dňa 26.3.2014 vyzvali bezdomovcov, aby do 10 dní opustili ich pozemky s prihliadnutím na ich existenčné problémy. Po uplynutí stanoveného termínu pristúpia k podaniu trestného oznámenia na neznámeho páchateľa za poškodzovanie majetku a neoprávnený vstup na súkromný pozemok.

Mestská časť v tejto veci konala tak, že požiadala našich okrskárov MČ Bratislava – Vajnory o pravidelné vykonávanie kontroly pozemku v rôznych dňoch a v rôznom čase. Nakoľko sa jedná o súkromný pozemok a nedochádza k žiadnemu výtržníctvu, Mestská polícia nemá kompetencie na tomto pozemku voči bezdomovcom priamo zasiahnuť. Preto v súčasnosti čakáme na ďalší postup spoločnosti Circle Slovakia s.r.o. – podanie trestného oznámenia. Pokiaľ nami vykonané kontroly preukážu, že stav je i napriek tomu dlhodobo nemenný, vec postúpime na okresný úrad.

Dúfame, že sa nám pomaly ale isto tento problém podarí vyriešiť.

S pozdravom

Ing. Tatiana Páleníková
Referát životného prostredia a vodného hospodárstva
Miestny úrad mestskej časti Bratislava–Vajnory
23. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe oznamu z Miestneho úradu Bratislava - Vajnory vykonala hliadka Mestskej polície BA III námatkovú kontrolu bezdomovcov v areáli bývalého športového letiska v MČ Bratislava - Vajnory na ul. Pri starom letisku.

Počas kontroly v dňoch 12.4 o 22:00 hod, 16.4. o 14:00 hod a 17.4. o 8:00 hod neboli v areáli zistené žiadne osoby. Priestory boli prázdne.

Dúfame, že tento problém sa nám konečne podarilo vyriešiť.

S pozdravom

Starosta
MČ Bratislava - Vajnory
15. september 2014

g211

Máme opäť problém - v areáli je nová hŕstka (vraj až 8) bezdomovcov kriminálnikov, v noci už 2x klopali na okná s hlúpymi zámienkami - asi zisťujú kto je doma. Majte sa na pozore!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania