Romanova - invazívna rastlina Pajaseň žliazkatý

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
greg 07. októbra 2019

Dobrý deň, prosím o odstránenie inváznej dreviny. Jedná sa o Pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima), kde je Bratislava podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny povinná starať sa o pozemok na území hlavného mesta tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinná ich odstraňovať.
Ďakujem

Bratislava-Petržalka
Parcelné číslo 1328

12. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
prebieha monitoring týchto inváznych druhov, na základe ktorého budú tieto dreviny
v zmysle zákona postupne odstraňované.
24. apríl 2020

Marek

Dobrý deň,

máme pajasene na našej ulici dlhé roky a sme radi, že tam nejaké stromy máme! Nerúbte stromy, kde sú s nimi obyvatelia spokojní! Pajaseň nemusí byť za každú cenu zlikvidovaný, žiadna smernica o tom nerozhoduje.
23. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mestská časť Bratislava–Petržalka eviduje na svojom území množstvo inváznych nepôvodných druhov drevín, ktoré je povinná v zmysle vyhlášky MŽP SR č. 450/2019 Z. z., ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania nepôvodných druhov odstraňovať. Mestská časť plánuje v priebehu vegetačného obdobia vykonávať na inváznych drevinách druhu pajaseň žliazkatý (lat. Ailanthus altisiisma) injektáž, nakoľko ide o najefektívnejšie odstraňovania týchto drevín. Niektoré z týchto drevín sú už odstránené, ďalšie označené, iné budú injektované v ďalšej etape.

Ide o veľmi rýchlo rastúcu drevinu, ktorá je schopná koreňmi aj listami alelopaticky obmedzovať rast okolitej vegetácie. Vylučuje ailantón, ktorý spôsobuje ťažkosti rastu približne sedemdesiatich druhov listnatých a ihličnatých stromov. Tieto látky produkujú najmä mladí jedinci, ktorí tak vyhrávajú boj o svetlo s ostatnými drevinami. Pajaseň patrí medzi 40 najviac inváznych drevín na svete.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát zelene
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
25. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samčia drevina v lokalite už bola nainjektovaná a bude úplne odstránená po 2 rokoch. Pre viac informácií k procesu odstraňovania inváznych drevín odporúčame článok hhttps://www.petrzalka.sk/2023-08-08-udrziavame-petrzalku-zelenu-a-bezpecnu/.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát životného prostredia

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania