Kamenné námestie-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Neriešený
meno
Silvia 14. októbra 2019

Dobry den,
Chcela by som podat ziadost nariesenie prevadzky Grand Bingo namestie Snp 21-pod bytovym domom manderlak. Bingo nam znemoznuje vyuzivat nas byt plnohodnotne uz niekolko rokov, podanych bolo niekolko podnetov vzdy ukoncenych len so smiesnou pokutou. Hluk z hlasenia cisel bol nahlasovany niekolko krat na policii, policia nespisala ani len zaznam a povedala, ze bingo ma urceny limit ze mozu hlasit cisla, to ze ho denne prekracuju to nie je dokazatelne, maju plno, ludia nepocuju cisla a tak to vypeckuju na maximum. V noci skladaju stolicky a kovove stoly, hluk asi nie je nutne popisovat. Ich Odsavania a dym valiaci sa z pod nasich okien z ich nelegalnych vyvodov je tiez ku kontrole. Nesmieme otvarat okna vo vlastnom byte.
Dakujeme za pomoc pri rieseni tohto nekonecneho problemu.

16. október 2019

Jerome

nezavideniahodna zivotna situacia...pisali ste starostke?
22. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ochrana zdravia pred hlukom, infrazvukom a vibráciami nespadá do sféry samosprávy obce, ale je výkonom štátnej správy.
Zákonom č.355/2007 Z. z. pritom nebol na obec prenesený výkon štátnej správy v tejto oblasti a obec nie je podľa citovaného zákona orgánom na ochranu zdravia, do pôsobnosti ktorého prináleží oprávnenie vykonávať kontrolu hluku a vibrácií vo vonkajšom prostredí.

Táto činnosť je v kompetencii regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo veci povoľovacej činnosti, objektivizovania a sankcionovania hluku spôsobeného prevádzkovaním prevádzok uskutočňuje právomoci podľa zákona č. 377/2005 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, najmä podľa § 6 ods. 3 písm. g) v spojení s § 13 ods. 4 písm. a) a b) a § 6 ods. 3 písm. k) v spojení s § 57 ods. 19 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva SR uskutočňuje právomoci vo veci rozhodovania o návrhoch na uvedenie priestorov do prevádzky vrátane návrhov na zmenu a schvaľovaní prevádzkových poriadkov a návrhov na ich zmenu a taktiež vo veci objektivizovania expozície obyvateľov a ich prostredia zdrojmi hluku, infrazvuku alebo vibrácií a konania a rozhodovania o správnom delikte podľa § 57 ods. 19 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorého sa dopustí prevádzkovateľ zdrojov hluku, infrazvuku alebo vibrácií, ak poruší niektorú z povinností podľa § 27 ods. 1 (napríklad nezabezpečenie, aby expozícia obyvateľov a ich prostredia bola čo najnižšia a neprekročila prípustné hodnoty pre deň, večer a noc ustanovené vykonávacím predpisom fyzická osoba - podnikateľ a právnická osoba, ktoré používajú alebo prevádzkujú zdroje hluku, infrazvuku alebo vibrácií).

Ďalej uvádzame, že ak ide o hluk, ktorý je spôsobený činnosťou prevádzkarne po 22:00 hod., môže mestská časť zabezpečiť meranie hluku priamo v domácom prostredí prostredníctvom certifikovanej spoločnosti, ktorá realizuje merania hluku a to na náklady mestskej časti.

V tomto prípade prosím kontaktovať zamestnanca mestskej časti Bratislava–Staré Mesto Mgr. Roberta Záhorského tel.:+421(2)59246363, e-mail: [email protected]. Na základe vykonaného merania hluku a z porovnania posudzovaných hodnôt hluku bude možné skonštatovať, či hluk pochádzajúci z prevádzkarne GRAND, Námestie SNP 23, 811 01 Bratislava vyhovuje alebo nevyhovuje prípustným hodnotám pre vnútorné chránené prostredie podľa vyhlášky MZ SR č.549/2007 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí.

Prioritne však v tejto veci musí konať Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Čo sa týka odsávania a dymu, ktorý vychádza z prevádzky v tejto časti sťažnosti koná stavebný úrad.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
23. október 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet preposielame Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania