Tbiliská-kôš-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
🌳 21. októbra 2019

Separovanie odpadu na ZŠ Tbiliská má medzery:

1. Kontajnerové stojisko patriace ZŠ nemá OLO kontajner na papier. Zamestnanci (zrejme z jedálne) ale aj žiaci pravidelne vyhadzujú kartóny do zmesového kontajnera. Bolo by možné dohodnúť s OLO pridanie modrého kontajnera?

2. Rovnaká situácia je z rastlinným odpadom - lístím a orezanými konármi. . Bolo by vhodné riešiť to buď kompostovaním vo vlastnej réžii (ako to má Materská škola Tbiliská) alebo hnedým kontajnerom.

3. Pri ihriskách v areáli školy chýbajú koše na plasty, pritom plastové fľaše a plechovky z nápojov sú najčastejším odpadom pri športoviskách. Bolo by vhodné osadiť koše na plasty pri malom futbalovom ihrisku, hokejbalovom ihrisku a ku košom nad tribúnou. Nedávna rekonštrukcia v tomto smere nič nezlepšila.

25. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na základe Vášho podnetu Vám posielam oficiálne vyjadrenie riaditeľstva ZŠ Tbiliská:

1. Je pravda, že kontajner na papier a kartóny nemáme. Každá trieda si zbiera papier priamo v triede do zbernej nádoby, dvakrát ročne máme zber papiera a nazbieraný odpad sa vysype do zberného kontajnera. Kartóny z kuchyne bývajú často znečistené, preto ich nemožno všetky separovať. Po konzultácii s vedúcou jedálne však modrý kontajner na papier objednáme, v kuchyni bola vyčlenená pracovníčka, ktorá bude odpadový materiál triediť.

2. Naša škola má zabezpečenú starostlivosť o vonkajšiu zeleň externou firmou, ktorá zabezpečuje aj odvoz pokosenej trávy, opadaného lístia, orezaných konárov a opadaných šišiek. Mohlo sa stať, že do zmesového odpadu sa vyhodil pohrabaný alebo pozametaný materiál v prípade, že bol zmiešaný s odpadkami. Pre svoje potreby - pri aktivitách detí na technických prácach, využíva škola vlastnú skládku organického odpadu pod detským ihriskom.

3. Situáciu s odpadmi v športovom areáli priebežne riešime s oddelením životného prostredia aj s referentom športu a mládeže. Osadenie zberných nádob na odpad aj ich pravidelné pondelkové vynášanie bolo prisľúbené.
Predpokladám však, že osadenie zberných nádob na plasty bude problematické kvôli zvládnutiu logistiky ich správneho vyprázdňovania. Uvedomelý občan by však mohol prázdny obal odniesť zas domov a separovať obvyklým spôsobom.

Ďakujeme.

Ema Ondrušková
referent komunikácie
Miestny úrad Bratislava-Rača
27. november 2019

🌳

Dobrý deň a ďakujem za povzbudivú odpoveď. Krátko doplním k jednotlivým bodom:

1. Veľmi oceňujem, že si na to pracovníci nájdu čas. Modrý kontajner dnes už OLO aj doviezlo, takže táto časť vyriešená. 👍

2. Narážal som práve na aktivity žiakov na tech. prácach. Viackrát lístie a konáre hádzali do bežného kontajnera a nie na spomínanú skládku, na ktorú to mali asi ďaleko. Bolo to pod dohľadom pedagóga, takže stačí sa tomu v budúcnosti vyvarovať.

3. Absolútne súhlasím, že by si každý mal zvládnuť po sebe odniesť fľašu a odhodiť do správneho kontajnera (keď už teda musí používať jednorázové obaly). Ale realita je iná. Asi sú športovci po výkone takí unavení, že už ich odniesť nevládzu. Zhruba raz za rok idem pozbierať do areálu fľaše a vždy je to jedno-dve plné verzia, najmä pri hokejbalovom ihrisku, kde nie je žiadny kôš (nezdá sa to, ale keď to človek začne vyberať kade-tade z kríkov, zrazu je ich značné množstvo). Zmesový kôš pri malom futbalovom ihrisku býva často plný plechoviek a plastových fliaš.

V roku 2022 sa situácia zavedením zálohovania asi zlepší. Navrhoval by som dovtedy umiestniť k ihriskám 2-3 žlté vrecia v takých tých železných stojanoch, aké boli na vinobraní. To by nemal byť problém raz za čas presypať do žltého kontajnera pred školou. Ak ich uvidím plné, sám to spravím.
31. júl 2020

🌳

K bodu 3 - zálohovanie sa, žiaľ, odložilo až na rok 2023. Prikladám foto, ako to reálne v areáli funguje - obrázok vľavo je vrece PET fliaš, ktoré som tam vyzbieral ešte v zime. Druhé dve fotky zachytávajú aktuálny stav košov.

Naozaj sa nedá na zostávajúci rok a pol umiestniť k ihriskám 2-3 žlté vrecia v železných stojanoch používaných aj na vinobraní?
11. november 2020

Odpoveď samosprávy

Situáciu sme opäť preverili s vedením školy:

2. Za zvoz bioodpadu je zodpovedné Stredisko čistoty, ktoré ho po príprave zo strany ZŠ odváža do areálu na ulici Pri Šajbách a odtiaľ putuje do kompostárne.

3. S umiestnením stojanov na vrecia vedenie školy nesúhlasí. Požadujú skôr osadenie ďalších odpadkových košov, ktoré budú do areálu umiestnené v prípade dostatku finančných prostriedkov v rozpočte školy alebo na školskom úrade.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania