Námestie slobody-parkovanie-problémové


Vyriešený
meno
Jerome 31. októbra 2019

parkovanie na chodniku pri zastavke autobusov, SD, PD...zlý sen

31. október 2019

Jerome

oprava ŠPZ: SN, PD a BL
04. november 2019

Peter Oravec

Dobrý deň,
dopredu píšem, že s takýmto parkovaním nesúhlasím, ale vecne: tie autá neporušujú žiaden predpis. Viackrát som kvôli tomu volal mestskú políciu, jej výklad je, že tam autá parkujú v súlade s zákonom.
Uvidíme, aká bude prax polície v súvislosti s aktuálnou novelou zákona:
"Zmeny v cestnej premávke sa dotknú aj podmienok úpravy parkovania na chodníku tak, aby "nebolo možné jazdiť po chodníku, ale zaparkovať len na chodníku priľahlom k ceste"."
Ja osobne tomu ale veľkú šancu nedávam, výklad polície bud znovu alibistický.
04. november 2019

Jerome

hmm, to biele auto tesne za zastavkou SPZ SN nenechalo ani 1,5 metra, tento jav je kazdodenny, niektore auta zaberaju takmer cely chodnik, uzky pasik pre chodcov, MsP by mala kontrolovat a Magistrat asi osadit stlpiky...
04. november 2019

Peter Oravec

Jerome, áno, nenechanie 1,5 metra sú policajti (niekedy) ochotní riešiť, ale stretol som sa už aj s tým, že policajt mi povedal, že nie je povinný so sebou nosiť meter. A išiel preč.
04. november 2019

Jerome

?? nech to skusi zopakovat sefovi Gajdosovi :):)
04. november 2019

Peter Oravec

Jerome, mimochodom, ONi si tých 1,5 metra vykladajú tak, že to môže byť aj súčat voľných plôch chodníka, teda že tých 1,5 mezra nemusí byť vcelku. ONI = policajti.
06. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

posielame podnet na Mestskú políciu. Bohužiaľ tá zatiaľ kvôli zákonu nemôže uplatňovať objektívnu zodpovednosť a preto môže pokutovať zle stojace vozidlá len osobne na mieste. Uvedomujeme si, že to je absolútne zbytočné a míňa to naše kapacity a prostriedky a aj preto náš pán primátor začal pracovať na zmene zákona o obecnej polícií aj v spolupráci s Ministerstvom vnútra, ktoré mu v tomto prisľúbilo podporu. Reálna situácia je táka že do volieb sa pripraví návrh zákona a následne o ňom bude rozhodovať parlament už v novom zložení. Poprosíme vás preto aby ste v prípade možnosti okamžite volali na linku 159, aby policajti mohli prísť a na mieste podnet vyriešiť. Momentálne máme spustenú aj kampaň na nábor nových mestských policajtov a policajtiek, aby kapacity umožňovali začať vymáhať zákon v uliciach Bratislavy k spokojnosti všetkých občanov a občianiek. Mrzí nás zbytočná zastaranosť možností riešenia tejto situácie, avšak už usilovne pracujeme na riešení.

PS: v prípade, že niekto z Vášho okolia má záujem, môžete pokojne odporučiť: http://www.budpolicajt.sk/

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
06. november 2019

Peter Oravec

Jerome, zdá sa Vám tá odpoveď magistrátu k veci?
Ďakujem.
06. november 2019

Jerome

to biele SPZ SN tam bolo aj dnes 6.11. o cca 12,00, takze,ak by MsP presla okolo! dali by odtah
06. november 2019

Jerome

prečsne na tom istom mieste, cize minimalne 6.den, Magistrat, poslite tam svoju hliadku, snad raz za tyzden mozu urobit kontrolu
06. november 2019

Jerome

RE: Peter O.

nuz, nic ine nam neostava, len vstupit do radov MsP ...muhahaha
06. november 2019

Peter Oravec

Jerome,
myslím, že ani to nepomôže. Ak tam vstúpite, dajú Vám do ruky manuál, kde bude niekde na prvých stranách napísané, že takto parkujúce autá musíte tolerovať.
Majú na to aj oficálne (interne) používaný termín: "parkovanie v rozpore so zákonom tolerované políciou".
Nežartujem. A oni sa toho manuálu držia.
S pozdravom.
06. november 2019

Jerome

zúfalé
09. november 2019

Jerome

admin, vyzvite Magistrat,aby to dosledne riesil, podnet bez zmeny
09. november 2019

Peter Oravec

Jerome, tento tón admin nema rád... ;-)
10. november 2019

Jerome

:):)
ADMIN,ADMIN, uz sme Vam navrhovali vylepsenie stranok v ankete, zamyslite sa, stracate povodny zamer...
12. november 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA I popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na riešenie parkovania vozidiel na nám. Slobody v Bratislave.
V prípade, že občania majú podozrenie z páchania protiprávneho činu, môžu okamžite kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa príslušníci MsP dozvedia o priestupku prostredníctvom webovej stránky, spravidla už uplynie veľký časový úsek a vodiči z miesta odídu, takže priestupok už nemôžu riešiť.
Taktiež budeme reagovať na komentár týkajúci sa informácie, že "ONI = policajti si tých 1,5 metra vykladajú tak, že to môže byť aj súčet voľných plôch chodníka, teda že tých 1,5 metra nemusí byť vcelku".
V ustanovení § 52 ods. 2) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov je jednoznačne uvedené vetné spojenie "ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5m", z čoho logicky vyplýva, že ide o jeden súvislý priestor, ktorý nie je možné rozdeliť, pretože inak by toto ustanovenie stratilo opodstatnenie. Zákonodarca má na mysli umožnenie voľného priechodu napríklad pre invalidné vozíky, detské kočíky a pod. Z toho dôvodu je Vaše tvrdenie o takomto výklade pojmu "voľný priestor" príslušníkmi MsP mylné.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
12. november 2019

Peter Oravec

Jerome, čakali ste niečo iné?
Magistrát, nemáte pravdu. z tejto odpovede Prezídia policajného zboru:
https://www.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
vyplýva okrem iného, že voľná šírka chodníka 1,5 m nemusí byť ponechaná v celku, ale môže ísť o súčet voľných plôch chodníka medzi okrajom chodníka, stojacimi autami a budovou, resp. druhým okrajom chodníka.
https://pedrooravec.blog.sme.sk/c/384613/parkovanie-na-chodnikoch-iii.html
Prosím o preposlanie magistrátu.
12. november 2019

Jerome

Peter , cakal som kompetentnu odpoved!

a napr.: ano, hliadka tam bola dna... o ... a nasli sme tam tieto auta... ktore dostali blokator, pokuta vo vyske...bola/bude udelena..budu opatovne kontroly.
Dakujeme obyvatelom Bratislavy. S pozdravom....
12. november 2019

Peter Oravec

Jerome,
... to sú tie "nenaplnené očakávania".
Naplneným očakávaním bude uzavretie podnetu adminom OPS. Že?
12. november 2019

Jerome

V slušnej krajine by to tak fungovalo, resp.by nebol potrebny ODKAZ ,stačila by samotná práca starostu a jeho tímu. :)
Tu su podnety, na odpovede ktorychsa caka niekolko mesiacov...nemyslitelne v inej krajine...

...otrepany priklad - Rakusko za rohom, tam si Slovak nedovoli dat auto pred Parlament, do pesej zony,atd.
12. november 2019

Peter Oravec

Lenže u nás zákon práve takéto parkovanie na chodníkoch, na rozdiel od toho Rakúska a prakticky zvyšku sveta, dovoľuje. Čo s tým? A ani spoločnská objednávka na zrušenie parkovania na chodníkoch neexistuje, ľudia sú s tým viac-menej spokojní. Ministerstvo vnútra ako gestor zákona 8/2009 toto ustanovenie dlhodobo v zákone udržuje (tuším § 52, ods. 2) a nikto, vrátane verejnosti, parlamentu a spol. s tým nemá zásadný problém. Čo s tým?
21. december 2019

Michal

1.12.2019 vstúpil do platnosti nový zákon a takéto parkovanie je už priestupkom. Je možné parkovať len na mieste primknutom k ceste. MP teda už aj toto miesto rieši (žiaľ, iba keď zavoláte) a dáva papuče/pokuty.
21. december 2019

Peter Oravec

Michal, áno, ide o tento text § 52 ods. 2 zákona 8/2009 Z.z.:
"Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí ... ak ide o zastavenie alebo státie vozidla ... n a o k r a j i c h o d n í k a p r i ľ a h l é h o k c e s t e, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m."
Myslíte si, že sa to týka aj týchto podnetov?
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/83715/mytna-parkovanie-problemove
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/83120/tomasikova-parkovanie-problemove
S pozdravom.
21. december 2019

Peter Oravec

Pán admin OPS, prosím Vás,mohli by ste tento podnet opätovne zaslať niekomu zodpovednému na aktuálne vyjadrenie? Novela zákona je platná už skoro mesiac a nič sa tam nezmenilo. Niekedy tam parkuje aj 4-5 áut. Ďakujem.
21. december 2019

Michal

Ano, presne nam tomto mieste som uz 2x volal a prisli dat papuce (aj ked prvykrat sa operator vyhovaral, nakoniec za 2h prisli a riesili). Zamer zakona je, ze moze sa parkovat len na mieste, pri ktorom nedochadza k jazde po chodniku a v tom zmysle je zakon +/-formulovany. Ako pisem, obe auta zaparkovane ako na fotke dostali papucu.
21. december 2019

Peter Oravec

Vďaka. P.
21. december 2019

Michal

A k otazke inych miestach, to neviem. Skuste zavolat/odfotit a ked nepridu poslite mail s dokumentaciou, kedy ste volal atd. na MP so ziadostou o preverenie Vasho podnetu. Oni ju musia riesit a vyjadria sa preco zakrocili/nezakrocili.
21. december 2019

Peter Oravec

To je na tom to smutné, že meská polícia nekoná v vlastného podnetu. Iba reagujú na zavolanie, aj to za dve hodiny a po urgencii. Smutné, ale je to tak.
21. december 2019

Peter Oravec

... mestská...
21. december 2019

Michal

Ano je :-/ Ale snad sa to zlepsi, teraz naberaju viac ludi a pracuje sa aj na zmene zakona (objektivna zodpovednost) aby viac toho stihali.
04. marec 2020

Martin Uváček

Nastal nejaký posun? Dnes tam autá neparkovali.
05. marec 2020

Peter Oravec

Áno, posun nastal, podnet je (podľa mňa) vyriešený. Ale nie je to môj podnet, takže by sa možno mohol vyjadriť Jerome.
05. marec 2020

Jerome

hmm, minule parkovali :(:(

cize, ak ich neprichyti hliadka MsP, parkuju tí odvažnejsi :)
05. marec 2020

Peter Oravec

Áno, občas tam niekto s autom k pošte vylezie, ale v nejakom rozumnom čase to MP príde riešiť. Ale nehádam sa. Oveľa horšia situácia je kúsok vedľa, tam na to po úvodnom pokuse o riešenie MP rezignovala asi definitívne:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/83715/mytna-parkovanie-problemove
05. marec 2020

Michal

Pravidelne tam parkuju este parkuju auta zo susedneho Kebabu.
05. marec 2020

Peter Oravec

Na to parkovanie pred kebabárňou je tu možno samostatný podnet, tak neviem...
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/6018/rozjazdeny-travnik-na-namesti-slobody
24. júl 2020

Peter Oravec

Jerome, Michal, neuzavrieme to?
Ďakujem.
25. júl 2020

Jerome

OK, asi áno
27. júl 2020

Michal

Myslím, že môžeme uzavrieť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania