Račianska-zastávka MHD -chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Uzavretý
meno
Ondrej 10. novembra 2019

Zaujíma ma, prečo zastávky MHD v blízkosti železničnej stanice Bratislava Predmestie a železničnej zastávky Bratislava Vinohrady sú pomenované len podľa železničnej zastávky Bratislava Vinohrady a železničnú stanicu Bratislava Predmestie nepomenúvajú a "nepoznajú".

Železničná stanica Bratislava Predmestie začala byť v posledných rokoch vo zvýšenej miere využívaná na železničnú dopravu. Objem prepravených osôb niekoľko násobne narástol. S tým súvisí aj ďalšia preprava týchto osôb MHD v rámci mesta.
Mnoho ľudí vôbec netuší, že železničná stanica Bratislava Predmestie je v tesnej blízkosti železničnej zastávky Bratislava Vinohrady a tým pádom ju nevyužívajú. Tomuto stavu vôbec nepomáha označenie priľahlej MHD zastávky, ktorá akoby poznala len zastávku Vinohrady a stanicu Predmestie nie.

12. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet!
Premenovanie zastávky MHD na „ŽST Vinohrady a Predmestie“ by bolo neprimerane dlhé. Máme za to, že by bolo vhodnejšie ak by Železnice Slovenskej republiky zvážili premenovanie železničnej zastávky Predmestie na Vinohrady, nakoľko sa jedná o jeden železničný uzol a vlaky stoja vždy len na jednej z nich.
Nemyslíme si, že pomenovanie zastávky ŽST Vinohrady v cestujúcich vzbudzuje dojem, že železničná zastávka Predmestie sa v blízkosti nenachádza. Ak niekto vystúpi z vlaku na Predmestí zameria sa na najbližšiu zastávku MHD v okolí bez ohľadu na jej názov. A naopak ak niekto cestuje na ŽST Predmestie prostredníctvom MHD nájde si zastávku v čo najkratšej pešej dostupnosti, opäť bez ohľadu na jej názov.

odbor marketingu a komunikácie
Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť
04. december 2019

Martin

Dĺžka názvu by nebola pre DPB výnimočná:
* "Sad J. Kráľa, Divadlo Aréna" (27 znakov)
* "Košická, Autobusová stanica" (27 znakov)
* "Galvaniho, ubytovňa Prima" (25 znakov)
* "Nám. sv. Cyrila a Metoda" (24 znakov)
* "Cintorín Slávičie údolie" (24 znakov)
* "ŽST Vinohrady/Predmestie" (24 znakov).
Niektoré vyhľadávače poznajú len výhradne presný názov zastávky DPB, ale už nie jeho alternatívy a už absolútne nie významné objekty v okolí, čoho následkom je aj "neexistencia" zastávok "ŽST Predmestie", "Hl.stanica", "ŽST N. Mesto" atď.
05. december 2019

Ondrej

Konečne niekto s podobným názorom.
Tie argumenty DPB sú prepáčte trapné.
A napísať, že by bolo lepšie, aby ŽSR pomenovalo obe stanice rovnako môže len "odborník", ktorý necestuje vlakmi a nepozná železničné prostredie.
Viete mi povedať, ako by sa cestujúci zorientoval, keby mal v GVD napísané, že vlak príde na železničnú stanicu Vinohrady a ako by sa dopátral, či príde na tie Vinohrady alebo na tie Vinohrady?
Pôvodne som už ani nechcel reagovať na to vyjadrenie, ale keď sa našiel niekto, kto podporil túto myšlienku, podnietilo ma to napísať svoj názor.

Každopádne ďakujem, že ste sa tomu venovali svojským spôsobom.
05. december 2019

Martin

Ondrej:
Riešiť by bolo možné aj tento problém - napr. podľa príkladov z Viedne:
- Wien-Handelskai: "dolné" koľajisko nesie označenie "koľaje 21-22"
- bývalý Wien Sudbanhnof: "Ostseite" (východná časť) - koľaje smerujúce na východ (Parndorf, Stadlau, ...) a Sudseite (južná časť) - koľaje smerujúce na juh a západ (Baden, Hutteldorf, ...)

Problémom však je, že nástupištia Vinohradov a predmestia nie sú stavebne prepojené a tak by sa čoskoro objavili frfľoši, ktorí by to kritizovali.
Ideálne by bolo posunúť nástupištia oboch staníc do miesta križovania tratí čím by mohlo vzniknúť riešenie podľa Wien-Handelskai, čo by však bolo investične náročné, t.j. samotné ŽSR by to nechceli zainvestovať a eurofondy momentálne nie sú použiteľné, pretože takáto úprava nie je obsiahnutá v Štúdii uskutočniteľnosti (úprav železničného uzla) Bratislava, ktorá vznikala príšerne dlho a to práve na základe požiadavky EÚ. Zrejme by ani ŽSR "ideologicky" neboli naklonené tomuto riešeniu, keďže im chýbajú financie na akútnejšie potreby ich železničnej siete.
Najoptimálnejším riešením je práve premenovanie zastávky DPB na "ŽST Vinohrady/Predmestie".

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania