Hanulova-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Majlo 20. novembra 2019

Dlhodobo odpocivajuce vozidlo

20. november 2019

SelfMan

A odpociva na rafikoch v pokoji. :-)
20. november 2019

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
22. január 2020

Jakub Zajac

Hanulova-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Subaru bez platnej EK a TK.
09. február 2020

Obyvateľ Dúbravky

Dobrý deň stále tu je.
19. apríl 2020

Ľubomír

Vzdy ked idem okolo tohto vraku hovorim si ze to auto by aj bolo vo veľmi dobrom stave keby sa da do servisu, nid je ani stare a karoseriu ma celkom ok. Ale niekto si radsej povie ze ho neha zhnit na ulici, kde uz tak je extremny problém s parkovaním...
03. júl 2020

Lukáš Bartošovič

predmetne Subaru dnes dopoludnia
06. júl 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
16. október 2020

Ľubomír

Subaru stále odpočíva na svojom mieste aj na jeseň :).
25. január 2021

Ľubomír

Aj v roku 2021 tu Subaru stale je a zabera miesto ludom, ktori by tu chceli parkovat. Navyse na tejto ulici by som podobne vraky vedel naratat aj na dvoch rukach. MČ Dubravka to tu riesi asi tak, ze tu skopiruje nejake svoje vyjadrenie a je to "vybavene".
28. február 2021

Ľubomír

Vozidlo zmizlo :O
08. marec 2021

Obyvateľ Dúbravky

Parkuje už pred garážou na sokolikovej

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania