Ľuda Zúbka-vandalizmus-rušenie nočného pokoja

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Tomáš Sokol 09. decembra 2019

Nedávno sa nám stala udalosť, ktorá nás podnietila riešiť problém s držaním psov v obytných zónach vo väčšej šírke. Nášho menšieho ročného psíka napadol väčší pes stafordšírskybulteriér, ktorý má proste útočnejšiu povahu a spôsobil mu trvalé zranenie - po útoku mu vypadlo oko a mali sme len štastie že poblíž ordinoval práve oftalmológ, napriek tomu poriadne na oko nevidí a má trvalé poškodenie, operácia a náklad na starostlivosť nás stála už vyše 700 EUR a to sme neskončili ešte.
Aby sa podobná situácia nezopakovala niekomu ďalšiemu, alebo aby podobným spôsobom nezaútočil na dieťa by mal takýto pes povinne nosiť náhubok a byť na vôdzke celý čas (lebo majiteľka ho nedokázala z útoku odvolať a nemal náhubok) . K podobným útokom tu dochádza často a nerieši sa čo ďalej, jedna pokuta nestačí.

11. december 2019

Odpoveď samosprávy

Priestupok je samozrejme možné riešiť aj na úrovni obce, v tomto prípade je potrebné dať podnet na magistrát hl. mesta a v rámci priestupkového konania si môžete uplatniť aj vzniknutú škodu.

Podľa § 7 ods. 2, písm.b/ zákona č. 282/2002 Z.z., priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak nezabráni útoku psa na človeka alebo zviera alebo nezabráni inému spôsobu ich ohrozovania psom.
Podľa článku 43, ods. 3 Štatútu hl. mesta SR Bratislavy, tieto priestupky prejednáva hl. mesto.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
11. december 2019

Tomáš Sokol

Ano, to vieme, akurat ked uz raz takyto pes utocil, trebalo by aj predchadzat dalsim utokom a to sa da podla mna prave navrhom, ze budu musiet povinne nosit nahubok, ak bolo na majitela podane oznamenie na policii a priznal sa k priestupku.

Inac to tu budeme mat stale a majitelia nebudu zodpovednejsi prave v "predchazdzani utokom"
Lebo co keby to bolo dieta nabuduce? V tom pripade by paragraf 7 nestacil :/
17. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. december 2019

Tomáš Sokol

Dobry den prajem,

dakujem za odpoved, rad by som pridal k celej situacii este nasledovne postrehy, ktore som zachytil aj na tomto fore a pocas celej situacie:

- bojove plemena su celkovo malo regulovane v mestach - ak dokaze stafordsirsky bulterier zautocit na mensieho psika, za to, ze vyhodnotil, ze mu chce zobrat lopticku, rovnake spravanie bude mat aj keby slo o male dieta - ide o povahu psa
- celkovo v husto osidelnych oblastiach prevazuje pocet mensich psov a vacsie psy sa s nimi casto dostavaju do konfilktu, v meste je navyse mensi priestor na vybehy velkych psov, tym padom chov velkych ci bojovych plemien je narocnejsi medzi panelakmi, kde sa navyse pohybuje velke mnozstvo deti, mladistvych
- matky deti sa takto casto dostavaju do konfilktu s majitelmi psov s tym, ze psickari niekde potrebuju vybehat svojich psov na travnatych plochach a vytlacaju male deti, matky ich radsej beru na ruky nakolko si ni su iste ako maju zvladnutych psov majitelia (tiez sa to tu riesilo)
- ohladom vybehov som sa pytal na ohradene vybehy - zistil som,ze to je tak komplexna a komplikovana zalezitost pre vystavbu s tym ,ze by sa obyvatelia okolitych panelakov nezacali burit, ze ich je doteraz v meste velmi malo
- na policii mse sa dozvedeli, ze takychto utokov na psov je velke mnozstvo, pricom majitelia utociacich psov nie vzdy poskytnu na mieste meno a osobne udaje, takze je tazke ich postihovat = tazsia vymozitelnost
- dnes ma povinnost nosit nahubok len pes co pokuse cloveka, lenze ako to pomoze, ked pes pokuse psa, je tam tiez velka pravdepodobnost, ze to spravi aj cloveku, tym padom by rovnako mal mat povinnost nosit nahubok
- navyse ak uz sa to dostane priestupkarovi, moze to stale len vyriesit pokutou, cim by poskodenemu skompikoval nahradu skody, pretoze by si ju musel narokovat v obcianskopravnom konani = na to potrebuje vacsina obyvatalestva pravnika (napisat podnet, podat...), cas, energiu a peniaze a spolahnut sa na vymozitelnost prava v dohladnej dobe. Cize ak by aj clovek mal vsetky dokazy o osetreni poraneneho psika, stale nie je iste, ze sa domoze skody - napriklad tu je idealna sitauacia este pocas priestupkoveho konania spojit aj nahradu objektivnej skody, cize spravny organ by mal mat pravomoc zavazne zaviazat vinneho nahradou skody a nielen umoznit tuto nahradu ako dobrovolnu moznost zo strany vinneho (najma dochodci, mladi, a ludia menej znali prava by to ocenili, nakolko by im uz policia pomohla sa domoct nahrady skody a spravodlivosti na mieste, bez toho, aby museli postupovat na dalsi organ)
- mensi, no velmi tazko riesitelny problem su aj znecistene parky, chodniky po psoch - zial system "privolania metskej policie" na miesto cinu, aby udelil pokutu psickarovi, ktory nedvihol vykaly po svojom psovi je v praxi takmer nerealizovatelna = nevymozitelna, obcan nemoze drzat na mieste ineho cloveka proti jeho voli, kym pride mestska policia + nemoze si len tak od neho pytat OP a udat ho - v podstate nechceme obyvatelov vychovat v udavacov , navyse mestska policia je podla mna uzitocnejsia pri vaznejsich zasahoch, ako riesit vykaly, cize preco im brat takto cas a energiu?

Vdaka

Tomas
18. december 2019

Martin

PES...nekonečná téma. Mám 5 ročnú dcéru. Nemôže sa vôbec správať v Dúbravke ako dieťa. Behať, skákať, tešiť sa...A prečo? Ako náhle sa rozbehne, okamžite vyletí dáky pes. Väčšinou sa chce len hrať, ale vysvetlite to dieťaťu. 2x ale to nebolo o hre...Som rád, že nič sa nestalo. A čo majitelia? Cigaretka, mobil a nič sa nedeje....Úprimne, je to to najviac, čo ma v Dúbravke trápi. Voľne pobehujúci pes a výkaly všade, tráva, chodník. A súhlasím zo všetkým či napísal p. Sokol. Je to všetko o ľuďoch, ale tam kde nefunguje prevencia musí prísť silná represia. Nie mestská polícia upozorňuje ak niekoho chytí, ale tvrdé pokuty.
Inač jeden poznatok. Pes je viac v dnešnej dobe ako dieťa. Pes môže do reštaurácie, ale deti by najradšej odtiaľ vyhnali, veď robia hluk (pes prdí, smrdí, olizuje sa...). Trend je hotely bez deti, ale pes je ok. Pes v dome šteká ale keď dieťa robí hluk, už Vám všetci nadávajú. Pes serie a ští kde chce.....domyslite si....deti ohrozený druh....
02. január 2020

Ladislav Ladislav

A ešte jeden moment: bežný obyvateľ paneláka ráno z domu odíde, večer sa vráti; prípadne cez víkend dvakrát von a naspäť. T. j. výťah použije dva- resp. štyrikrát za deň. A psíčkári? Niektorí chodia venčiť už pred piatou ráno, potom iks-krát za deň, takže výťah je nepretržite v pohybe, o smrade a špine zo zvierat ani nehovoriac. Ale poplatok za využívanie výťahu platíme všetci podľa počtu OSOBOMESIACOV, vrátane kojencov a malých detí, ktoré nikdy sami výťah nepoužijú. Prečo sa nerátajú aj psy do "osobo"mesiacov? Čo tak prijať patričné VZN? Alebo sa tu začne nevraživá diskusia o "právach..."?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania