Rusovská cesta - problémové parkovanie


Vyriešený

Dobrý den, mám taky dotaz. máme suseda invalidu, ktorý má pridelene parkovacie miesto pre invalidu. Často parkuje vedla neho, drží miesto synovy. Ked syn dorazí preparkuje si na svoje invalidne miesto. Porušuje pan nějaký predpis a co se s tym dá robiť. Miesto som zatial zamerne neupřesnil. Dakujem moc za vasu radu. RK

23. december 2019

Ajeťák

Nič sa s tým nedá robiť, je to (bohužiaľ) legálne...ale určite sa mu týmto preparkovávaním v zime vybíja baterka, a motoru to dosť škodí, skúste mu to napísať na lístoček a dať za stierač...u nás sme mali tiež takého experta, čo si preparkovával svoje dve autá na jedno a to isté miesto, našťastie má už len jedno a tým sa občas prevezie, takže už to nerobí...
20. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. V tomto prípade ide o porušovanie predpisov, pokiaľ občan má vyhradené parkovacie miesto, musí parkovať na jemu určenom mieste. Odporúčame Vám, upozorniť suseda na to, že jeho konanie evidujete a že ním porušuje predpisy a jeho miesto môže byť zrušené. My v tejto veci môžeme upozorniť Mestskú políciu, aby situáciu preverila.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
28. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
parkovací preukaz ZŤP vydaný v súlade s ustanovením § 17 ods. 1 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení neoprávňuje parkovať na vyhradenom parkovacom mieste alebo na miestach, kde je zastavenie a státie zakázané. Avšak vozidlo opatrené takýmto preukazom môže parkovať na ktoromkoľvek voľnom parkovacom mieste, pretože ide o rovnakého účastníka cestnej premávky ako ktoréhokoľvek iného.
K problematike parkovania vozidla, ktoré má vyhradený parkovací box s konkrétnym EČV (v tomto prípade aj označený ako ZŤP) a parkuje na inom parkovacom mieste je potrebné uviesť, že toto sa nedopúšťa žiadneho priestupku, ak takého vozidlo parkuje na voľnom, neoznačenom parkovacom mieste a neporušuje ustanovenia všeobecnej úpravy cestnej premávky v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v platnom znení, resp. dopravných značiek, z ktorých vyplýva zákaz zastavenia a státia.
Jediná výnimka pre takéhoto vodiča je, že vodič vozidla ZŤP s parkovacím preukazom je oprávnený v zmysle ustanovenia § 44 ods. 7 zákona č. 8/2009 Z. z. na nevyhnutne potrebný čas porušiť zákaz státia, nie však zákaz zastavenia a státia. Ustanovenie § 25 zákona č. 8/2009 Z. z. vymedzuje rad prípadov a miest, kde je zakázané zastavenie a státie, ktoré musí dodržiavať aj vodič vozidla ZŤP.
Ďakujeme za podnet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania