Zmätočný semafor pri zastávke Botanická záhrada

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
michal 02. januára 2020

Podľa značky prikázaný smer doprava možno odbočiť iba doprava. Podľa semaforu je zelené svetlo doprava, čo môže mýliť s vedľajšími svetlami semafor na všetky strany, hlavne, ked svieti iba zelená šípka doprava a "akože rovno a doľava" je červená, potom oranžová.

Návrh:
Vymeniť sklá a dať tam iba šípky doprava na všetky farby. Namiesto zelenej šípky dať oranžový signál upozorňujúci na priechod pre chodcov.

03. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
03. január 2020

jajbolina

Áno, je to tam zmätočné. Asi pol roka dozadu tam niekto odbáčal doľava (cez koľaje). Prosím o opravu značenia semafóru.
03. január 2020

michal

alebo ešte na náprotivnú stranu na stĺp, kde je semafor pre električky pridať zákaz odbočenia doľava
09. január 2020

Matko

Pokiaľ je tento semafor pre niekoho zmätočný, mal by vrátiť vodičský preukaz. A pokiaľ niekto prechádzal cez koľaje vľavo, mal mu byť odobraný. Na plný zelený signál môže vodič pokračovať v jazde (v smere, ktorý mu povoľuje značenie vodorovné/zvislé). Zelená doplnková šípka vpravo umožňuje odbočenie v danom smere, pričom musí vodič dať prednosť v jazde vozidlám idúcim vo voľnom smere (v tomto prípade otáčajúce sa vozidlá od mesta).
PS: v rámci Dúbravsko-Karloveskej radiály bude (už tento rok, dúfam) toto pravé odbočenie riešené smerovým signálom so žltým chodcom. To však spôsobí zníženie kapacity križovatky, čiže očakávam potom ďalšie sťažnosti :D
28. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

cestná dopravná signalizácia na križovatke Botanická – otočka Družba spĺňa všetky normy. Na ramene križovatky od čerpacej stanice je umiestnené návestidlo s plným signálom, zvislé dopravné značenie však prikazuje smer jazdy iba vpravo, čiže je jednoznačne dané, aké smery sú v križovatke dovolené. Uvedené návestidlo v súčasnosti trvalo svieti na červeno, odbočenie je možné len na doplnkovú zelenú šípku.

Jazdu na takéto návestidlo upravuje § 9 ods. 3 písm. c) vyhlášky č. 9/2009 Z. z., kde je uvedené „signál s plným zeleným svetlom „Voľno“ znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde, a ak dodrží ustanovenia o odbočovaní a také odbočovanie nie je zakázané dopravnou značkou, možnosť odbočiť vpravo alebo vľavo a ak dodrží ustanovenia o otáčaní a otočenie dovoľuje dopravná značka, možnosť otočiť sa; vodič je pritom povinný dať prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov a cyklistom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre cyklistov, pritom ich nesmie ohroziť ani obmedziť; ak svieti signál pre opustenie križovatky (č. S 4) umiestnený v protiľahlom rohu križovatky, neplatí pre odbočovanie vľavo alebo vpravo § 19 ods. 4 zákona“. Uvedené signály preto nepovažujeme za zmätočné.

Počas poslednej etapy modernizácie električkovej trate v Karlovej Vsi (predpoklad od mája 2020) príde k výmene súčasného návestidla za smerové návestidlo pre pravé odbočenie, pridaný bude aj signál upozorňujúci na priechod pre chodcov (Signál so žltým svetlom v tvare chodca).

S pozdravom,

Oddelenie dopravného inžinierstva
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania