Pod Kobylou-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Neriešený
meno
Ján 10. januára 2020

Od Sanbergu po Devín je vyrezané veľké množstvo vzácnych drevín a kríkov , ktoré lemovali okolie turistického chodníka. Aj niekoľko zelených veľkých vysokých borovíc. Naopak suché a odumreté stromy sú padnuté aj krížom cez chodník a tie nie sú odstránené. Množstvo suchých stromov stojí nepovšimnutých na svojom mieste niekoľko rokov.
Z roka na rok je to horšie. Je to devastácia a narúšanie prirodzeného vývinu v oblasti Devína a Devínskej kobyly chránenej krajinnej oblasti.

10. január 2020

Ján

Popadané suché stromy cez chodníky. Zdravé sa vyrezávajú a suché kolónie zostávajú.
17. január 2020

Andrej Devečka

Dobrý deň prajem,

NPR Devínska kobyla predstavuje jedno z najcennejších chránených území v rámci Slovenska. Jej nelesné časti môžeme zaradiť do tzv. kultúrnej krajiny, čo znamená že človek sa významne podieľal na vzniku a následnej starostlivosti (najmä pastvou) o biotopy, ktoré sú v súčasnosti predmetom ochrany. Biotop, ktorý je na predmetných svahoch predmetom ochrany sú „ Suchomilné travinnobylinné a krovinové porasty na vápnitom podloží (*dôležité stanovištia Orchideaceae)“, čo znamená že všetky opatrenia, obmedzenia a zásahy zo strany ochrany prírody musia zabezpečovať ochranu a údržbu daných biotopov. Zjednodušenie povedané to je to najcennejšie v rámci predmetných plôch v NPR, vrátane rastlinstva a živočíšstva ktoré je naviazané na tieto biotopy. Tento typ biotopov si vo väčšine prípadov vyžaduje tzv. aktívny manažment, najmä s cieľom aby územie nezarástlo náletovými a inváznymi rastlinami, čo obnáša zavedenie extenzívnej pastvy, kosenie, ako aj odstraňovanie kríkov a drevín.

Je pochopiteľné že pohľad na vyrúbané borovice alebo kríky nemusí byť príjemný, no aktivity sú vykonávane práve s ohľadom na predmet ochrany, aby si lokalita udržiavala otvorený charakter a teda poskytovala podmienky pre všetky vzácne druhy rastlín a živočíchov, ktoré sú typické pre NPR Devínska Kobyla.
Odstraňovanie drevín sa vykonáva na základe konzultácií s príslušnou organizáciou ochrany prírody a krajiny a na základe platných určení od orgánov ochrany prírody.
Mŕtve stojaté drevo, aj keď nemusí pôsobiť esteticky, nepredstavuje pre predmet ochrany hrozbu, ba naopak môže byť vhodné pre množstvo hmyzu a vtákov. Samozrejme ak sa nachádza pri oficiálnych značených turistických chodníkoch, tak by malo byť z dôvodu bezpečia návštevníkov odstraňované. Toto žiaľ nie je v našej kompetencií a odporúčame sa obrátiť na príslušnú ŠOP SR – CHKO Malé Karpaty.

Informácie k predmetu ochrany a opatreniam:
http://www.sopsr.sk/natura/index1.php?p=4&sec=5&kod=SKUEV0280

Ďakujem za Váš záujem o Devínsku Kobylu.
S pozdravom
BROZ
20. január 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Vyjadrenie zodpovedného subjektu (Bratislavské regionálne ochranárske združenie) je zverejnené v diskusii.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania