Parkovanie na zákaze


Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 31. marca 2014 Odoslané z mobilnej aplikácie

Vazena pani starostka ci vazeny pan primator. Neviem na co si platime mestsku policiu. Tu sennodenne parkuju auta na zakaze (mimo boxov), blokuju chodcov a MP to riesi minimalne. Dnes - 10 aut...

01. apríl 2014

Jozef

presne rovnaky pripad, ako sa tu uz riesil pred Justicakom... sudcovia, policajti a politici v tomto state su totiz "nadludia" ... teda, zvacsa su to len chrapuni, ktori sa cez kamaratov a siroke lakte dostali az sem (coho dokazom je aj toto parkovanie), ale oni su uz tak zdegenerovani, ze nadobudli naozaj pocit, ze su "nadludia"...

Tu nepomoze mestska policia, ani staznosti... chudak policajt vie, ze keby nasadil papucu prokuratorovi, tak ho za to este zdegraduju na SBSkara... Tu uz naozaj pomoze len klinec a prejst od prveho auta az po posledne...
01. apríl 2014

staromestsky gafor

pan jozef, ale ved auto nemoze za to akeho ma k*k*ta vodica/majitela... a poskodzovanie cudzieho majetku nebude ta najspravnejsia cesta. cely problem je v tom, ze je povolene parkovanie na chodniku a policajti si nechcu vykladat zakon inak, ako tak, ze pokial ostane 1,5m volneho pre chodcov je to v poriadku. aj vtedy, ked prejde pol kilometra po chodniku, stoji v zakaze zastavenia a pod.
01. apríl 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Jozef,
rozumiem Vašej frustrácii z dlhodobo neuspokojivého riešenia problémov s parkovaním, no nabádanie na poškodzovanie áut určite nie je správna cesta a nie je ani cieľom tohto portálu takéto "riešenia" propagovať. Prosím o zdražanie sa takýchto návrhov, ďakujem.

Prajem príjemný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Staré Mesto a Bratislavu-západ
01. apríl 2014

Ferko

Dobry den staromestsky gafor :)

Tu je problem jasny, znacka hovori "zakaz zastavenia" co podla zakona znamena, ze pokial nie su na mieste vyznacene boxy so znackou "P" tak sa tam parkovat nemoze. Cize tu to s 1,5 metrom nema nic spolocne. Samozrejme si nemyslim ze klinec je riesenie, skor si myslim, ze ludia budu porusovat pravidla pokial to bude tolerovane a nebude ich to nic stat. naviac ak by MP konala dosledne, zarobila by mestska kasa...

Na fotke vidim minimalne 3 auta parkujuce mimo boxov a suhlasim, ze ich tam je casto aj zo desat.

A inak zaujimave je aj parkovisko Ministerstva spravodlivosti/Najvyssieho sudu, kde casto auta parkuju mimo vyznacenychmiest co znovau zakon na parkovisku nedovoluje: "Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich." (Zákon 8/2009 Z.z. § 23).
Mozno to hovori aj nieco viac o tom ako si u nas MS a NS predstavuju dodrziavanie zakonov...
01. apríl 2014

staromestsky gafor

ferko, dovolim si vas poopravit, kedze tu sa nejedna o parkovisko cize, nikto nemusi parkovat vo vyznacenych boxoch ;) takisto sa nejedna ani zonu s obmedzenim statim/zastavenim, kde by bolo polovene parkovanie len vo vyznacenych parkovacich boxoch. v tomto pripade sa stale jedna o statie na ceste, kde ale platia tiez urcite pravidla. v tomto pripade, vlastne ziadne, lebo je to zakazane dopravnou znackou.

narazal som skor na to, ze podla vysvetlenia z policie, pokial auto stoji na chodniku a je tam znacka zakaz zastavenie, neporusuje pravidla, lebo podla metodickeho pokynu pre policajtov, znacky vraj platia len na vozovke... aj ked toto vysvetlenie tvrdim, ze je nespravne... ale to je v tomto pripade aj tak jedno.
16. apríl 2019

Peter Oravec

Magistrát päť rokov ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie primátorovi Vallovi. Pod neho totiž spadá mestská polícia. Pod nikoho iného. Tento podnet patrí magistrátu. Výlučne.
30. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA I sa budú dopravnej situácii na tomto úseku venovať popri plnení ďalších služobných úloh aj naďalej.

Vodiči vozidiel parkujúcich spôsobom zachytením na priloženej fotografii sa dopúšťajú priestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 ods. 1 písm. l) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, pretože porušili ustanovenie § 3 ods. 2 písm. b) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“).
Avšak z diskusie pre tento odkaz vyplynuli pochybnosti o postupe príslušníkov MsP pri neriešení vodičov vozidiel parkujúcich za dopravnou značkou B34 – Zákaz zastavenia na chodníku a nie na ceste za predpokladu, že splnia zákonom stanovenú podmienku ponechania 150 cm voľného priestoru pre chodcov tak, ako je to určené v ustanovení § 52 ods. 2 zákona o cestnej premávke.
V takomto prípade príslušník MsP nemôže vodiča vozidla sankcionovať za spáchanie priestupku, pretože dopravné značky a dopravné zariadenia vyobrazené vo vyhláške č. 9/2009, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o cestnej premávke, sa smú používať iba na cestách, pokiaľ nie je stanovené inak. (napríklad dopravné značky IP 14a, 14b, 15a, 15b – parkovacie miesta s kolmým alebo šikmým státím na chodníku a pod.)
Ďakujeme za podnet.


ml. kom. Bc. Marcela Sabinová
30. apríl 2019

Peter Oravec

1. Pani ml. kom. Bc. Marcela Sabinová asi nie celkom dobre vidí (to nie je invektíva, ale konštatovanie faktu), pretože všetky autá zachytené pri tomto podnete stoja minimálne polovicou plochy vozidla na ceste. Takže vyhovárať sa na 1,5 metra ponechaného chodníka je nezmysel, pani ml. kom. Bc. Marcela Sabinová.
2. Pani ml. kom. Bc. Marcela Sabinová tvrdí, že "dopravné zariadenia ... sa smú používať iba na cestách". Dobre. takže otázka je, že čo je to cesta:
a) Zákon 8/2009 hovorí v § 2 ods. 1 toto: „Cestnou premávkou na účely tohto zákona sa rozumie užívanie diaľnic, ciest, miestnych komunikácií a účelových komunikácií (odkaz na zákon 135/1961) (ďalej len „cesta“) vodičmi vozidiel a chodcami.“ Cesta je teda diaľnica, cesta, miestna komunikácia a účelová komunikácia.
b) Zákon 135/1961 hovorí v § 1 ods. 2 a 3 toto: „ Pozemné komunikácie sa rozdeľujú ... na a) diaľnice, b) cesty, c) miestne komunikácie, d) účelové komunikácie. Pozemnú komunikáciu tvorí cestné teleso a jej súčasti. Cestné teleso je ohraničené ... pri miestnych komunikáciách pol metra za zvýšenými obrubami chodníkov...“. Podľa § 4b toho istého zákona „miestnymi komunikáciami sú všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviská vo vlastníctve obcí a verejné priestranstvá, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych komunikácií.“.
Takže, pani ml. kom. Bc. Marcela Sabinová, chodník je podľa platného zákona súčasťou cesty minimálne pol metra za zvýšenou obrubou chodníka. Zvyšok je Váš ctený alibizmus a impotencia.
Prosím o preposlanie aktualizácie p. ml. kom. Bc. Marcele Sabinovej a pánovi Vallovi.
30. september 2020

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
06. máj 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
31. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP sú o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Bc. Marcela Ťarcha
10. október 2021

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený a ignorovaný podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
12. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
13. október 2021

Odpoveď samosprávy

Príslušníci OV MsP BA I. popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na riešenie parkovania vozidiel na Zochovej ulici v Bratislave.
V prípade, že občania majú podozrenie z páchania protiprávneho činu, môžu kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa príslušníci MsP dozvedia o priestupku prostredníctvom webovej stránky, spravidla už uplynie veľký časový úsek a vodiči z miesta odídu, takže priestupok už nemôžu riešiť.
Ďakujeme za podnet.

Ing. Marta Urbanová
13. október 2021

Peter Oravec

Dobrý deň, pani Urbanová,
bolo to tam takto niekoľko hodín a počas tých niekoľko hodín prešlo okolo po Župnom námestí niekoľko hliadok mestskej i štátnej polície v autách. Tvárili sa, že nič nevidia.
Je to tam takto denne, v režime 7 dní v týždni a 365 dní v roku. Stačí sa tam ísť kedykoľvek pozrieť, ale to by príslušníci polície (mestskej i štátne) museli prejaviť štipku odvahy a plniť si svoje povinnosti aj v oblasti Najvyššieho súdu. Že?
S pozdravom.
19. december 2021

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia a užívateľky portálu,

v minulosti boli napriek bodu 2.6 Pravidiel portálu prijaté aj podnety, ktoré sa týkajú porušovania dopravných predpisov. Z tohto dôvodu podnet presmerovávame na samosprávu so žiadosťou o prehodnotenie osadenia protiparkovacích zábran, alebo o zmenu dopravého značenia (resp. dopravných predpisov), či parkovacej politiky v tejto oblasti. V prípade, že samospráva zašle nesúhlasné stanovisko, podnet bude Uzavretý.

Pre porušovanie platných zákonov je potrebné volať príslušníkov Mestskej Polície na čísle 159. Na základe opakovaného vyjadrenia Mestskej polície k podnetom zasielaným cez portál Odkaz pre starostu, nie je možné vyvodzovať zodpovednosť na základe fotografií v podnotoch, nakoľko polícia vždy vyhodnocuje aj ďalšie okolnosti priestupkov a vie teda konať len na mieste.

Ďakujeme za pochopenie.

Tím Odkaz pre starostu
19. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Staré Mesto
19. december 2021

Peter Oravec

Dobrý večer,
každé pravidlo, každý zákon je len taký dobrý a účinný, ako funguje jeho vymáhanie (vrátane sankcionovania tých, ktorí zákon nerešpektujú). Všetci však vieme, že vymáhanie zákona o zákaze parkovania tam, kde je príslušná značka, resp. o zákaze parkovania na chodníkoch (od marca 2022) bude presne také, ako teraz, teda prakticky nebude žiadne. Polícia nebude stíhať a parkovať sa bude všade a kdekoľvek, teda aj v zákaze parkovania a aj na chodníkcoh.
Vzhľadom na dlhoročnú nedostatočnú kapacitu polície na to, aby systémovo riešila protizákonné parkovanie, sú podľa môjho dlhodobého názoru jediným reálnym riešením stĺpiky. Boužiaľ, neteší ma to, ale je to jedná reálna možnosť. A stačí sa pozrieť na mapy na googli, aby bolo všetkým jasné, že to úplne rovnako riešili neporovnateľne väčšie, bohatšie a sofistikovanejšie mestá typu Príž, Madrid, Amsterdam a spol.
S pozdravom.
20. december 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
20. december 2021

Peter Oravec

Zas na políciu? To je ale rýchle. :-)
23. december 2021

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP boli o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby popri plnení ďalších služobných úloh zamerali svoju činnosť aj na riešenie tohto problému v tejto lokalite.
MsP nemá dostatočné kapacitné možnosti k okamžitému eliminovaniu všetkých protiprávnych konaní páchaných na verejných priestranstvách. Daný stav jej neumožňuje nepretržitý dohľad nad všetkými kritickými miestami.
Aj napriek tomu je potrebné v prípade, ak občania majú podozrenie z páchania akéhokoľvek priestupku, ihneď kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov.
Ďakujeme za podnet.

Ing. Marta Urbanová
02. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený a magistrátom systematicky a vedome ignorovaný podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
02. jún 2022

Anonymný užívateľ

Peter Oravec ako autor projektu nesuhlasim. Pripravuje sa projekt pre celu oblast a tiez viem ake vyhrazky idu od NS na temu zabratia verejneho priestoru ich autami. Urcite by tam MSP mala chodit castejsie, je to super miesto zarobit si na odtahoch a papuciach.
15. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Príslušníci MsP sú o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Ing. Marta Urbanová
15. jún 2022

Peter Oravec

Dobrý deň, p. admin,
k mnohým podobným podnetom sa na OPS nedávno hlavný admin vyjadril, že všetky takéto podnety budú preklasifikované z podnetov na nezákonné parkovanie na podnety na osadenie stĺpikov.
Prosím, prečo ste uzavreli tento podnet a prečo nerešpektujete uvedený pokyn hlavného admina OPS?
Ďakujem za vysvetlenie, s pozdravom.
15. jún 2022

Peter Oravec

Okrem toho si Vás dovoľujem požiadať o zmenu lokality: Toto nie je na Zochovej, ale na Župnom námestí. Od Zochovej to má veľmi ďaleko. Ďakujem.
22. jún 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, pán Oravec,

podnet sme zaslali samospráve v zmysle vyššie spomenutého, no MČ opäť zmenila zodpovednosť na MsP, čím návrh odmietla. Zodpovednosť teda nezmenil admin, ale samospráva. Preto žiaľ nevieme s podnetom ďalej pracovať a z toho dôvodu bol aj Uzavretý.

Pre riešenie samotného parkovania je potrebné volať MsP na čísle 159.

Mrzí nás, že sa podnet nepodarilo vyriešiť k Vašej spokojnosti.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
08. február 2023

Peter Oravec

Dobrý deň,
neriešený a samosprávou (aj MsP) ignorovaný podnet.
S pozdravom.
12. február 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, pán Oravec,

podnet sme zaslali samospráve v zmysle vyššie spomenutého, no MČ opäť zmenila zodpovednosť na MsP, čím návrh odmietla. Zodpovednosť teda nezmenil admin, ale samospráva. Preto žiaľ nevieme s podnetom ďalej pracovať a z toho dôvodu bol aj Uzavretý.

Pre riešenie samotného parkovania je potrebné volať MsP na čísle 159.

Mrzí nás, že sa podnet nepodarilo vyriešiť k Vašej spokojnosti.

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
12. február 2023

Peter Oravec

Dobrý deň,
ďakujem.
S pozdravom.
14. august 2023

Peter Oravec

Rovnaký stav 9 rokov.
18. august 2023

Peter Oravec

Rovnaký stav 9 rokov.
14. september 2023

Peter Oravec

Rovnaký stav 9 rokov.
Polícia nefunguje.
14. september 2023

Wiki

Admin Lenka a vlastne cely OPS portal, nepaci sa mi, ako sa OPS stavia k podnetom, ktore si samosprava prehadzuje s policiou. Z povahy veci nieco nefunguje. Mozno to nepatri policii, mozno to nezvladaju, vsetko sa da pochopit, ale nic to nemeni na tom, ze podstata problemu vyriesena nebola. Je jasne, ze ziadny admin to nechce donekonecna iba posielat tam a spat, ale preco sa to oznacuje ako uzavrete? Statisticky by to malo byt pridelene tomu, komu si to samosprava pridelila sama, ved je to ich sucast a neriesene s otvorenymi komentarmi.

Portal OPS je prave skvely na dokumentovanie, co nam v spolocnosti nefunguje. Mozno to nie je policia, mozno je to fakt, ze na policia spoliehame v tisicoch dopravnych priestupkoch denne, ktore v meste mame a ine mesta na to maju traffic wardenov. Oni svoje problemy neuzavreli s tym, ze uz vycerpali vsetky moznosti riesenia.
14. september 2023

Peter Oravec

Dobrý deň, Wiki,
ďakujem za Váš komentár, ale obávam sa, že toto je "boj s veternými mlynmi" melúcimi pod značkou OPS.
S pozdravom.
11. december 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet.
Takmer 10 rokov ignorovaný políciou aj magistrátom za asistencie administrácie OPS ("uzavretý podnet").
Prosím o preposlanie.
12. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
príslušníkov MsP som o tomto probléme vyrozumela a sú inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy
29. január 2024

Peter Oravec

Neriešený podnet. 10 rokov.
Prosím o preposlanie.
31. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
príslušníkov MsP som o tomto probléme opätovne vyrozumela a sú inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania