Čierna skládka medzi železnicou a Ostružinovým chodníkom

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
IVAN 31. marca 2014

Dobrý deň,
chcel by som upozorniť na stav nelegálnej skládky na konci ulice Zidiny pod ulicou Ostružinový chodník
Každy vidi ten bordel z vlaku, je to hanba.

Ďakujeme.

01. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Ostužinový chodník, na ktorom sa nelegálna skládka nachádza, nepatrí pod správu MČ Bratislava - Lamač. Dané územie patrí do katastra Vinohrady.

Ing. Marek Poláš, Samostatný odborný referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Lamač
01. apríl 2014

Ing. Marek Poláš

Vážený pán Ščibrány

Vo Vašom komentári uvádzate, že sa jedná o duplicitný podnet. V tomto prípade to nie je pravda. Skládka, na ktorú sa odkaz vzťahuje bola odstránená 25.3.2014.
01. apríl 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, pán Poláš,
máte pravdu, ďakujem za upozornenie. Uvedený interný komentár stratil platnosť po vykomunikovaní si podnetu s jeho zadávateľom a omylom nebol odstránený. Zároveň si Vás dovoľujem požiadať o vyjasnenie, do ktorej mestskej časti / obce patrí kataster Vinohrady, ďakujem.

Prajem príjemný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Staré Mesto a Bratislavu-západ
01. apríl 2014

Ing. Marek Poláš

Kataster Vinohrady patrí pod Bratislavu III.
01. apríl 2014

Admin Bratislava-západ

... ďakujem.

Prajem príjemný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Staré Mesto a Bratislavu-západ
06. apríl 2014

ivo

skladka je na pozemku železníc, v starom kameňolome, ktorý je ešte v katastri Karlova Ves. Vedla bývalého cvičiska psov. na konci nespevnenej slepej cesty od podchodu Tesca. Medzi zástavkou železnice Železná studnička a ulicou Zidiny a medzi Ostružinovoým chodníkom a koľajami.
31. máj 2014

IVAN

je to pozemok: 2554/2 LV: 1844 kataster Karlova Ves
10. august 2014

Peter

Je tam toho dosť, ale je to zarastené černicami a burinou, obávam sa, že to tam nikto z kompetentných nepôjde hľadať.
13. marec 2016

Pete

najvacsia skladka v oblasti lamaca
23. marec 2016

Pete

aktualny stav
26. júl 2017

Rado

stále to iste
16. september 2018

Hayduke

Ešte stále to nenašli? :D možno ešte ďalšie 4 roky a podarí sa im to.
26. február 2020

Hayduke

6 rokov od nahlásenia stále neboli schopní nič urobiť.
31. január 2021

Hayduke

Aktualizácia z 31.1.2021
05. február 2021

Hayduke

Miesto, kde sa skládka nachádza, majú v správe Železnice Slovenskej republiky, prosím o aktualizovanie podnetu (Zodpovednosť za riešenie) a preposlanie kompetentným
07. február 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
12. február 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v poslednom období zaznamenali viacero podnetov (aj cez portál „Odkaz pre starostu“) na nelegálne uložený odpad v uvedenej lokalite. Zamestnanci ŽSR na základe podnetov vykonali obhliadku pozemkov v správe ŽSR v tejto lokalite. Všetok odpad, ktorý tam je nelegálne uložený, nepochádza z činnosti ŽSR. Aj napriek tomu bola časť odpadu našimi zamestnancami odstránená a ostatný odpad, ktorý sa tam ešte nachádza, bol dňa 10.02.2021 písomne ohlásený na kompetentné útvary:

- Okresný úrad – Odbor starostlivosti o životné prostredie, Tomášikova 46, Bratislava
- Magistrát hlavného mesta SR Bratislava, Primaciálne námestie č.1, Bratislava
- Miestny úrad MČ Bratislava – Karlova Ves, Námestie sv. Františka 8, Bratislava

V zmysle zákona je v kompetencii týchto inštitúcií prešetriť takto uložený odpad a určiť likvidátora zistenej nelegálnej skládky.


Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
+421 903 520 132
+421 2 2029 5983
20. marec 2021

Miroslav Krempasky

Dobry den, dnes sme nahodou neumyselne isli "okolo" a doteraz to lutujem. Pohlad na ten neporiadok a smetisko bol priserny.
07. august 2021

IVAN

Pýtal som sa miestnych a odpad pochádza z činnosti ŽSR teda od posledného nájomcu pozemku.
12. marec 2022

Hayduke

Táto gigantická skládka ostáva nedotknutá, neuprataná, neriešená.
13. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dňa 02.03.2021 zaslali oznámenie o umiestnení odpadu na pozemku parc. č. 2567/1 k. ú. Karlova Ves v zmysle §15 ods. 2 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov na príslušný Okresný úrad životného prostredia Bratislava (OÚ ŽP). Riešenie predmetnej nelegálnej skládky je v kompetencii príslušného OÚ ŽP.

Prajem pekný deň,
Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
17. júl 2022

IVAN

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený V lete to nieje až tak vidno
20. júl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

nakoľko Okresný úrad, ktorý je zodpovedným subjektom pri riešení podnetu nie je zapojeným subjektom do projektu Odkaz pre starostu, prosím obráťte sa na OÚ prostredníctvom oficiálnych informačných kanálov.

Ďakujeme.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
12. október 2022

🌳

Nemal by v tom prípade ostať podnet otvorený a priradený niektorému zapojenému subjektu, ktorý zabezpečí komunikáciu s OÚ? Hodiť to naspäť na občanov nie je podľa mňa správne zo strany OPS.

1. Jedna možnosť je ŽSR, ale tam nemám pocit, že by mali záujem problém vyriešiť, ale sa ho len zbaviť.

2. Takže ostáva MÚ Karlova Ves, ktorý je predsa len bližšie občanom (voličom) a teda má mať skutočný záujem problém riešiť, čiže iniciatívne komunikovať s OÚ.

(Skládku som dnes objavil aj ja a teda je to sila, že niečo také máme 200 metrov od Partizánskej lúky).
31. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

žiaľ nie sme oprávnení podávať podnety na Okresný úrad, nakoľko takéto podnety musia spĺňať určité kritériá, ktoré nevieme naplniť z povahy projektu. Niekoľkokrát sme sa o tento kontakt v minulosti pokúsili, no bez úspechu.

Ďakujeme za pochopenie.

Za tím OPS
Barbora Peregrim
[email protected]
04. november 2022

🌳

To som ani nežiadal. Predpokladám ale, že mestské časti túto kompetenciu majú, preto by mohol byť podnet pridelený MÚ Karlova Ves, ktorá bude komunikovať s OÚ a prostredníctvom OPS informovať verejnosť o progrese. Tak to funguje aj pri vrakoch, kde sa tiež často čaká na rozhodnutie OÚ o vyradení z evidencie.

No ešte predtým navrhujem podnet vrátiť ŽSR - prikladám fotky, ktoré dokazujú, že na skládke stále pribúda odpad z ich činnosti. Modré vrecia pochádzajú zo stanice Železná Studienka. Odpad v jednom z nich obsahuje napr. lístky na vlak zo septembra 2022 (!). Na skládke je tiež harmonogram odchodov vlakov či vrecká z posypovej soli (stavím sa, že z posypu nástupíšť). Vyzvite prosím ŽSR o upratanie aspoň svojej časti odpadu.
14. november 2022

🌳

Musím priznať, že je frustrujúce, keď už nielen samospráva, ale aj administrátor OPS ignoruje snahu posunúť riešenie problému a radšej ho uzavrie (odporúčanie riešiť to po vlastnej linke ide priamo proti zmyslu tohto portálu). Ak je postup, ktorý som navrhol (t.j. priradiť najprv ŽSR a potom MÚ) nezmyselný, rád si nechám vysvetliť prečo.

P.S.: Ten údaj o dobrovoľníckej pomoci od Ivana je aktuálny? Ak by sa na príjazdovú cestu pristavil kontajner, tak sa taktiež zapojím.
14. november 2022

IVAN

Samozrejme že moja pomoc je aktuálna pridajú sa aj susedia z lokality aj moji kamaráti Stačí že ŽSR zaplatia kontajner
14. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

odporúčanie osloviť zodpovedný subjekt sa pri podnetoch na portáli objavuje len v promile prípadoch, sú to zväčša podnety ako tento, kde podnet "hľadá" zodpovedný subjekt márne, alebo podnet skončí na OÚ.

V minulosti sme opakovane podnety na Okresný úrad zasielali, aj napriek tomu, že nemáme uzavretú zmluvu o spolupráci, žiaľ buď podnety ako anonymné riešené neboli, alebo ich v lepšom prípade prijali ako podnety od našich adminov ako fyzických osôb. V takom prípade museli admini odpovedať na početné telefonáty ohľadom podnetov, veľakrát detailov, ktoré (nakoľko neboli zadávateľmi) nepoznali. Stávalo sa tak najmä v pracovnej dobe, kedy naši administrátori-dobrovoľníci vykonávajú svoje vlastné zamestnania a pochopiteľne nie vždy musia mať priestor sa veci adekvátne venovať.

Nemyslíme, že je fér žiadať našich dobrovoľníkov, aby zastupovali anonymných zadávateľov s desiatkami podnetov pod vlastnými občianskymi menami, preto sme do interných pravidiel zaviedli, aby s podnetmi na OÚ poprosili užívateľov obrátiť sa po vlastnej osi.

Verím, že vysvetlenie tohto pozadia odstráni pochybnosti o našich motiváciách, lebo nám ide všetkým o rovnakú vec, a to aby sa podnety riešili a vyriešili, a nekončili na portáli ako Uzavreté či Neriešené.

Podnet som vzhľadom na špecifickosť odpadu na nových foto ešte raz preposlala ŽSR na vyjadrenie. V prípade, že nás ŽSR odkáže na OÚ, prosíme o pochopenie a oslovenie úradu vo vlasnej réžii.

Prajem úspešné doriešenie podnetu.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
19. november 2022

Hayduke

Okresnému úradu na Tomášikovej 46 (Odbor starostlivosti o životné prostredie) som osobne posielal doporučený list s podnetom už 5.3.2020. Trvalo 11 mesiacov, kým to OÚ posunul kompetentnej Inšpekcii životného prostredia, ktorá mi následne odpísala, že to nemôžu teraz riešiť kvôli Covidu (komunálne služby, terénny pracovníci a zvoz kontajnerov akoby nefungovali). V tejto dobe zaevidovala podnet aj Zelená linka MŽP SR. IŽP vykonala na mieste skládky obhliadku dňa 5.5.2021 a túto skládku lokalizovala, čo mám aj od nich potvrdené v liste, ktorý mi poslali. Takže všetky kompetentné orgány o nej vedia.

Výsledok: 4.8.2022 mi došiel e-mail: "S podnetom sme sa bezodkladne obrátili na mestskú časť BA-Karlova Ves. Podnetom sa zaoberali a podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. V tomto momente už Zelená linka MŽP nevie vo veci spraviť viac, a preto považujeme tento podnet za uzatvorený."

Takže nikto nevie urobiť nič, pretože si to má upratať ten kto to tam vyhodil. To je výsledok 9-ročného riešenia podnetu. Zaujímalo by ma, za čo sú všetci tí byrokrati v tých kanceláriách platení.
24. november 2022

🌳

1. Ďakujem za preposlanie ŽSR. Hádam budú mať snahu svoju časť hanby napraviť.

2. Čo sa týka komunikácie s OÚ, chápem, že ju nechcete brať na seba. To som ani nenamietal. Znovu napíšem, že som myslel priradenie podnetu na MÚ, ktorý zastreší komunikáciu MÚ - OÚ a následne posúvanie informácií na občanov cez portál OPS.

3. V kontexte (tragikomických) informácií od Hayduke priradenie podnetu MÚ Karlova Ves a ponechanie v stave “V riešení” podľa mňa tiež dáva zmysel, keďže MČ podala trestné oznámenie a teda bude mať informácie od PZ o progrese (hoci ho všetci už tušíme).
05. december 2022

Odpoveď samosprávy

Pridávame odpoveď ŽSR z dňa 24.11.2022

Dobrý deň,

nelegálna skládka odpadu, ktorá sa nachádza v lokalite medzi železnicou a Ostružinovým chodníkom nepochádza z činnosti ŽSR. Z tohto dôvodu bola predmetná skládka nahlásená ešte v roku 2021 v zmysle v zmysle § 15 ods. 2 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov na príslušný Okresný úrad životného prostredia Bratislava (OÚ ŽP). Po komunikácií s OÚ ŽP nám bola poskytnutá informácia, že predmetné oznámenie bolo z ich strany postúpené na riešenie Policajnému zboru SR.

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
13. december 2022

🌳

Kvalifikovaná odpoveď p. Mitasa, len čo je pravda. Takže lístky na vlak nepochádzajú z činnosti ŽSR. Ani ten cestovný poriadok vlakov. Ok.
02. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, Hayduke,

Váš komentár, ktorý obsahoval vulgarizmus bol vymazaný.

Prosíme o slušnú diskusiu.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
05. február 2023

Hayduke

Ok, tak ešte poslednú, rozlúčkovú fotku ukončenej práce (ne)kompetentných - aby všetci videli výsledok desaťročného naťahovania sa, komu to patrí a komu to nepatrí. Ďakujeme
25. február 2024

IVAN

už to bolo aj v TV :D

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania