Žarnovická-Dopravné značenie-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený

Dobrý deň,
v zmysle VZN č.6/2012, Príloha č.1 bod 2.4 vyznačenie parkovacieho miesta vykoná žiadateľ na vlastné náklady určenými dopravnými značkami.
Na Žarnovickej ulici som si všimol nazvem to "neduh", že niektorí nájomcovia parkujú pravidelne a dlhodobo na vyznačených miestach vozidlo s inou ŠPZ ako je uvedená na dopravnom značení, konkrétne (BL002AG parkuje BL433OU,
BA787BO parkuje BL777RO, BA697KX parkuje BL241LK, BA376RI parkuje BL658IS, BA995LV parkuje Škoda Octavia s mimobratislavskou ŠPZ). Okrem uvedeného je na jednom stĺpe uvedených viacero značiek hocijako poprelepovaných, pričom napr. podľa zvyslej značky na boxe 2 nemá nikto reserve, ale parkuje tam pravidelne jedno auto. V takomto chaose značenia a svojvoľného prelepovania značiek vzniká podozrenie z neoprávneného užívania parkovacieho miesta bez zaplatenia za kalendárny rok. V minulosti dokonca vznikla situácia, že miesto bolo 3/4 roka voľné a napriek tomu tam bola osadená dodatková tabuľka. Žiadam preto preveriť situáciu v teréne a uviesť či už označené vyhradené miesta sú k roku 2020 zaplatené alebo voľne. Ak voľné žiadam bezodkladne odstrániť značenie. Ďakujem

31. január 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. V súčasnosti sme v rámci tejto agendy vo fáze spracovávania žiadostí o predĺženie vyhradeného parkovacie miesta na rok 2020. Po skončení tejto činnosti budeme telefonovať žiadateľom, ktorí majú platné parkovacie miesta s tým, že zabudli požiadať buď o predĺženie povolenia, alebo o zrušenie svojich miest.

Následne sa budeme venovať kontrole vyhradených parkovacích miest v teréne na celom území Rače.

Na oddelení si totiž uvedomujeme, že oblasť povoľovania vyhradených parkovacích miest nebola nastavená na adekvátnej úrovni. Preto v súčasnosti kontrolujeme každú žiadosť z pohľadu povinných podkladov. Aj z toho dôvodu sa výrazne zvýšil počet stránok, ktoré nám dokladajú chýbajúce povinné podklady.

Kontrolu v teréne budeme vzhľadom na postupnosť týchto krokov realizovať počas mesiacov marec - apríl 2020.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy
31. január 2020

Martin

To je všetko pekné, len dosť divné, že žiadosti na rok 2020 neriešite ešte v roku 2019. Od 1.1.2020 kto nemal žiadosť schválenú, resp. podanú mal mať automaticky zrušené miesto. A vy to idete riešiť do apríla??? Keď nemáte napr. diaľničnú známku zaplatenú dopredu, tak sa s Vami nikto nekašle a rovno ide pokuta.
31. január 2020

Peter Benkovic

Pre informaciu. BL002AG a BL433OU je ten isty majitel. Len zacal vyuzivat a parkovat pred domov druhe auto. Zmena nahlasena na miestnom urade. Takze zahada tohto miesta vyriesena. Predpokladam ze je to obdobne aj u dalsich.
31. január 2020

Martin

Môže byť, ale povinnosť majiteľa je okrem nahlásenia na úrade vymeniť dodatkovú tabuľku.
01. február 2020

Odpoveď samosprávy

@Martin: Divné je skôr to, že do v rozhodnutí stanoveného termínu požiadania o predĺženie (t.j. 30.11.2019) si túto povinnosť splnila cca tretina žiadateľov. Tí by mali mať svoje žiadosti už vybavené.

Momentálne riešime žiadateľov, ktorí nesplnili túto podmienku. Žiaľ, v minulosti boli naši predchodcovia benevolentní voči žiadateľom pokiaľ šlo o termíny a tak si zvykli na ne kašlať. Pri riešení predĺžení na rok 2021 však budeme asertívnejší.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy
04. február 2020

Štefan

prečo by nemohol parkovať na svojom “prenajatom” mieste iné auto? čo ak uvedené na značke, má v servise? pán Michal nedorábajte si svoj “zaujímavý” život príspevkami po celej Rači..
04. február 2020

Martin

A bežný občan má ako vedieť či je to druhé auto majiteľa, ktorý si to prenajal? Tu ide o poriadok, takže na vyhradenom mieste má parkovať auto s ŠPZ zhodnou na dodatkovej tabuľke. Prečo tam sú vôbec dodatkové tabuľky? Potom stačí zaplatiť a označiť reserve a nech si tam parkujú aj s troma autami. Ide o verejný priestor v prenájme a občania majú právo vedieť či je miesto voľné, alebo či niekto neoprávnene parkuje na mieste, ktoré mal v prenájme na rok 2019, ale na rok 2020 nezaplatil a ponechal si tam značku a veselo parkuje naďalej!
05. február 2020

Štefan

však ale stále to druhé auto niekde musí byť odparkované, tak je jedno či a ktoré má na tom svojom zaplatenom mieste ?! osobne mi skôr vadia tie dodávky do 3,5tony na Gelnickej, ktoré zaberajú viac verejný priestor a nie jedno osobné auto. Blokujú tam parkovisko hlava nehlava a nehovorím o olejových škvrnách..
05. február 2020

Štefan

za ďalšie ak si prenajíma niekto miesto tak asi vie ktoré auto je jeho a dotyčný prenajímateľ môže volať 159 pre odťah takéhoto vozidla ktoré mu zaberá miesto. čo vás bežného občana do toho kto parkuje na akom mieste keď to nieje vami prenajímané. máte problém v tej lokalite parkovať? prenajmite si tiež miesto, nemáte auto? načo to riešite. slova o poriadku v tejto krajine sú smiešne. keby mali prísť na to parkovisko hasiči sa tam ani nedostanú skrz autá ktoré parkuju povedľa trávnatej plochy v tvare poloblúku.
05. február 2020

Martin

Tento podnet som pridal preto, lebo už v minulosti sa preukázalo, že miesto nebolo zaplatené, vyše pol roka nikto nedal dole značku a tak bolo blokované...
09. marec 2020

Martin

Dobrý deň, už nejakú dobu chýba na parkovacom mieste č. 5 dodatková tabuľka. Prosím úrad o informáciu, či je miesto voľné alebo nie. Nakoľko vodorovné značenie na mieste ostalo. Ďakujem
26. apríl 2020

Martin

Dobrý deň, opätovne žiadam úrad o zverejnenie informácie k parkovaciemu miestu pod číslom 5. Ak nedostanem odpoveď cez Odkaz pre starostu určite využijem info žiadosť. A rovnako prosím o preverenie značenia v tejto lokalite. Nič sa nezmenilo, na 30% miestach parkujú vozidlá s inou ŠPZ ako je na dodatkovej tabuľke.
27. máj 2020

Martin

Žiaľ samospráva reagovala až na infožiadosť. Informácia pre ostatných. Parkovacie miesta s číslami BA762VO, BA338PH, BA995LV, BL063AE, BL736AP nie sú na rok 2020 uhradené a tieto miesta sú využívané neoprávnene. Vraj žiadatelia sú zodpovední za značenie... Ale to že si tam nechajú tabuľku a neuhradia poplatok už nikoho netrápi.
10. november 2020

Odpoveď samosprávy

Podnet sme preverovali s pre situáciu relevantnými držiteľmi parkovacích miest. S výnimkou troch prípadov došlo k náprave.

1. prípad - ide o držiteľa parkovacieho miesta pre občana s preukazom ZŤP. Informoval nás, že má pokazený automobil a dočasne na mieste parkuje s iným vozidlom pričom využíva svoj ZŤP preukaz.

2. prípad - držiteľ zmenil vozidlo, ale vzhľadom na komplikácie spôsobené pandemickou situáciou mal problém zabezpečiť firmu, ktorá by mu dopravné značenie zrealizovala. Medzitým je však situácia doriešená.

3. prípad - jedná sa o chronického neplatiča, ktorý je riešený Ekonomickým oddelením. Vzhľadom na doterajšie skúsenosti mu nebude predĺžená platnosť vyhradeného parkovacieho miesta na rok 2021. Odstránenie dopravného značenia budeme operatívne kontrolovať. V prípade jeho neodstránenia bude dopravné značenie odstránené z našej strany ako sa to už stalo v iných prípadoch.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
10. november 2020

Martin

Keď si nájdem čas skúsim vám pofotiť súčasný stav. Odkedy sa to rieši, tak aktualizácia nastala iba na dvoch tabuľkách. Ťažko postihnutý dôchodca s "akože pokazeným autom" tam parkuje ten Mercedes už rok. Inak povedané má úrad v trupke... Vzhľadom k tomu, že parkovacia politika sa zase posúva, tak pevne verím, že úrad prestane tolerovať nezodpovedných a začne takéto miesta automaticky po novom roku rušiť a demontovať značenie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania