Nelegálne vyhradené parkovacie miesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Roman 06. apríla 2014

Na Námestí Hraničiarov (Bratislava V, Petržalka) v mieste zadného vchodu Jedálne u Hraničiarov sú dva vyhradené parkovacie boxy.
Na vyhradenie sú použité tenké stĺpiky pevne ukotvené do zeme a medzi nimi je natiahnutá reťaz. Vzhľadom na neštandartný spôsob vyhradenia predpokladám, že sa jedná o nelegálne vyhradené parkovacie miesta. Za zníženej viditeľnosti je vyhradenie zle viditeľné a môže byť príčinou dopravnej nehody.
Zvyčajne tu cez deň parkuje vozidlo s ŠPZ DS379DP občas aj BL372GU. Po odchode vozidiel sú parkovacie boxy uzamknuté reťazou a visiacim zámkom.

28. apríl 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
neoprávneným umiestnením stĺpikov spojených retiazkou, ktoré sú osadné na zásobovacej spevnenej ploche Lachovej ulice, sa v súčasnosti zaoberáme. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje „Jedáleň u Hraničiarov“ sme písomne vyzvali k ich odstráneniu. Reagovala na našu zaslanú výzvu, nepredložila však nami požadované doklady, ale listom zo dňa 27.3.2014 požiadala mestskú časť o vydanie súhlasu k umiestneniu dopravného značenia pre zabezpečenie zásobovania uvedenej prevádzky. V žiadosti uviedla, že daný priestor ohradili z dôvodu, že na zásobovacích plochách Lachovej ulice obyvatelia odstavovali svoje vozidlá, čím prekážali zásobovaniu prevádzky. Vozidlá v čase vykládky tovaru museli stáť na ceste, čím blokovali cestnú premávku ( komunikácia je jednosmerná). Vodiči prechádzajúcich vozidiel museli čakať, vytrubovali a rušili obyvateľov domu. Z uvedeného dôvodu mestská časť umožní prevádzke vyčlenenie priestoru pre jej zásobovanie, spoločnosť si musí zabezpečiť určenie použitia riadneho zvislého a vodorovného značenia príslušným orgánom a bez použitia akýchkoľvek zábran alebo iných dopravných zariadení. Súhlasíme s vymedzeným časom od 6,00 hod do 11,00 hod. Na vypracovanie návrhu umiestnenia dopravného značenia, schválenie a jeho realizáciu má spoločnosť 30 dní od vydania nášho súhlasu.

Mestská časť Bratislava-Petržalka
27. máj 2014

Tomas

Dobrý deň,
bohuźiaľ musím nesúhlasiť s vyjadreniami tohoto podnikateľského subjektu. Nakoľko bývam v tesnej blizkosti prevádzky na Námestí Hraničiarov a ešte ani raz po celu dobu som nepostrehol ani vranných hodinách ani poobedných že by tam vôbec nejáke zásobovacie auto bolo. Avśak z každodenou pravidelnosťou v rovnakých časoch ktoré sa zhodovali s pracovným časom prevádzky tam stali osobné automobily s mimo bratislavským evydenčným číslom. Zatiaľ čo bratislava bojuje proti vrakom odstavených na parkoviskách, hľadá možnosti získania nových parkovacich miest ktorych je žalostne málo a slušný ľudia ak nevidia iné riešenie vyuziju možnosť vyhradeného parkovacieho miesta (plateného), firme stačí sa odvolať na problém zo zásobovaním (max. autom typu pick up) a ohradí si rovno priestor pre 3 osobné automobily. Nikto by ničn epovedal keby aspoň slusili tam dať tabulu neparkovať zasobovanie! Dodnes nieje urobena žiadna náprava. Je to Hanba. Priestor ktorý kedy si slúžil na vykladanie tovaru je už roky zastavaný. Dufam že im Mestska časť Bratislava - Petržálka povolí ohradit to v čase od 6:00 do 11:00 a najlepsie cely priestor aby náhodou nám firma neorietiazkovala aj ine miesta. Ja osobne by som súhlasil len stým nech najpr spravia nápravu a potom možu žiadať a tentokrát legálnou cestou niečo Mestkú časť Petržalka.
30. máj 2014

Tomas

Právnicka osoba aj nadalej užíva miestnu komunikáciu v rozpore z ustanoveniami zakona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciach, ktorý upravuje užívanie a ochranu pozemných komunikácií, práva a povinnosti vlastníkov a správcov pozemných komunikácií a ich užívateľov, ako aj pôsobnosť orgánov štátnej správy (§ 3) a orgánov štátneho odborného dozoru (§ 3c) vo veciach pozemných komunikácií.

Kedže štátny odborný dozor nad miestnymi komunikáciami a účelovými komunikáciami vykonávajú obce obraciam sa na vás stým to podnetom.

Právnicka osoba, ktorá prevadzkuje podnikateľskú činnosť na ulici Námestie Hraničiarov bez povolenia umiestnila zvislé stĺpiky ktoré su pevne spojené so zemou. Také to konanie odporuje
§ 20
Pevné prekážky na diaľniciach, cestách a miestnych komunikáciách

(1) Na vozovke a krajniciach diaľníc, ciest a miestnych komunikácií nesmú sa, s výnimkou dopravných značiek a dopravných zariadení, umiestňovať predmety tvoriace pevnú prekážku. Jestvujúce pevné prekážky musia sa v lehotách určených vykonávacím predpisom odstrániť. V odôvodnených prípadoch povoľuje výnimky z tohto zákazu cestný správny orgán, ktorý môže tiež určiť odchylné lehoty na odstránenie stĺpov nadzemných vedení.

§ 4b Miestne komunikácie
(1) Miestnymi komunikáciami sú všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviská vo vlastníctve obcí a verejné priestranstvá, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych komunikácií.

Spomínaný zákon tiež ustanovuje v § 22c Priestupky ,
(1) Priestupku na úseku pozemných komunikácií sa dopustí ten, kto
e) neplní opatrenia uložené orgánom štátneho odborného dozoru na zabránenie ohrozenia alebo sťaženia premávky na pozemných komunikáciách,
f) neodstráni v termíne určenom cestným správnym orgánom pevnú prekážku na diaľnici, ceste alebo na miestnej komunikácii alebo nesplní podmienky udelenej výnimky,
(2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) až f) a písm. h) možno uložiť pokutu do 330 eur.

Tento stav aj naďalej pretrváva. Viď. priložena fotografia. Je viac ako zjavné že tento priestor neslúźi ani zabezpečeniu zásobovania danej prevádzky ako sa to uvádza vo vyjadrení pravnickéj osoby. 1) Do dnes neumiestnili žiadnu informačnú tabuľu ktorá by vodičov upozornila o zásobovaní 2) Ohradenie priestoru retiazkou aj mimo prevadzkových hodín 3) Celodenné parkovanie osobným automobilom na mieste údajne vyhradenom na zásobovanie su skutočnosti, ktoré predznačujú iný umýsel využitia. Pravdepodobne ide skôr o súkromné parkovanie z úmyslom vyhnúť sa Poplatku za užívanie verejného priestranstva.

Za preverenie podnetu vopred dakujem.

07. september 2014

tomas

Spolocnost aj nadalej v rozpore zo zakonom uziva cast miestnej komunikacie. Bohuzial zodpovedny organ verejnej spravy tiez nekona cim dochadza nezakonnemu vykonu verejnej moci. V oboch pripadoch je potrebne preskumat postup organu a odstranit protipravny stav.
27. november 2016

Roman

Retaze boli odstranene. Bolo vytvorene zvisle a vodorovne znacenie
27. november 2016

Odkaz pre starostu

Považujete teda podnet za vyriešený?

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
28. november 2016

Roman

Ano, problem je vyrieseny.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania