Saratovská-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý

Roky odstaveny vrak uz bez platnej STK a EK.

10. marec 2020

Lukáš Bartošovič

zdravim, seka_sk by som uz nepouzival, ich databaza zaspala ku dnu 18.05.2018, cize uz prakticky kazde vozidlo bude vyzerat ako po funuse
tito maju data o nieco aktualnejsie a ze vraj su kontroly este platne https://www.stkonline.sk/spz/BA028BA
samozrejme, v Dubravke nejde o velmi podstatny parameter
iba, ze by sme oslovili aj Magistrat hlavneho mesta, podla katastralnej mapy spravuju plochu parkoviska s predmetnym vrakom Opla https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/c/8F7e7
10. marec 2020

Obcan

Z linku je jasne ze ma prepadnutu minimalne emisnu. A auto sa nepohlo viac ako rok.
10. marec 2020

Odpoveď samosprávy

O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Rastislav Bagar, prednosta MÚ BA-Dúbravka
22. marec 2020

Lukáš Bartošovič

Obcan, ved ja som tiez za odstranenie tohto vraku Opla, ale ak chcete mat aspon nadej, je dobre, ak su po platnosti obe kontroly (aspon pre ucely posudenia Magistratom hlavneho mesta)
v kazdom pripade sa zrejme caka, kym vozidlo zarastie ako ista dodavka z podnetu 22606 (nastastie uz odstranena) https://www.odkazprestarostu.sk/22606
mimochodom, tu je Opel zachyteny na Google Street View v juni 2019, uz vtedy mal pod sebou solidnu burinu https://goo.gl/maps/mbcKVXLAPFyowgFq5
30. marec 2020

Lukáš Bartošovič

este jeden doplnok, mate pravdu, Obcan, vozidlo ma naozaj prepadnute kontroly EK/TK
raz darmo, hoci budu databazy aktualizovane aj na dennej baze, asi je najlepsie ist overit platnost priamo na "miesto cinu"
ktovie, preco sa na stranke https://www.stkonline.sk/spz/BA028BA pise o dvoch roznych datumoch (vid priloha)
16. máj 2020

Obcan

Vrak stale na mieste.
02. jún 2020

Obcan

Vyriesene auto bolo odtiahnute
28. jún 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, predmetne vozidlo sa vratilo na saratovske parkovisko, akurat je umiestnene blizsie pri ceste
29. jún 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
01. január 2021

Obcan

Ziadna zmena stale na svojom mieste.
19. apríl 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
19. apríl 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Magistrát hlavného mesta umiestnil na vozidlo výzvu dňa 29.3.2021. Po uplynutí 60-dňovej lehoty ho zaradíme do zoznamu na odťah.

S pozdravom
Kto? Oddelenie životného prostredia
Kedy? 3 mesiace

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
05. jún 2021

Lukáš Bartošovič

dobry den, vozidlo bolo presunute na parkovisko prisluchajuce ku OC Dubrawa
majitel vie, co robi, parkovisko totiz patri sukromnikovi a pokial tomu nebude prekazat pritomnost vraku, nemoze prekazat ani nam (bohuzial) https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/c/kasPm
05. jún 2021

Obcan

Na danom parkovisku sa nachadza viac vrakov tak tam zapadne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania