Neprehľadná a nebezpečná situácia pri Chorvátskom ramene

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Oravec 15. apríla 2014

Dlhodobo neriešená situácia na križovatke Janárovej a Rusovskej pri Chorvátskom ramene
(pozri napr. tento podnet: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/3144/chorvatske-rameno-jantarova-rusovska)
sa kopcom hliny na tomto mieste ešte zhoršila. Neprehľadné miesto sa stalo ešte neprehľadnejším, rizikovejším a nebezpečnejším už nielen pre chodcov, pre ktorých tu dlhodobo nie je žiadne priechod vďaka nezáujmu kompetentných organizácií, resp. ich neschopnosti konať, ale situácia sa zhoršila už aj pre vodičov motorových vozidiel. Otázka je, dokedy? Do skutočne vážnej nehody s fatálnymi následkami?

16. apríl 2014

Peter Oravec

V pôvodnom texte tohto podnetu som pomenoval konkrétne osoby zodpovedné za stav v križovatke Rusovská - jantárová. Sú to p. Padmajerská (Petržalka), p. Papajčík (Magistrát) a p. Kiš (Krajský dopravný inšpektorát).
Podrobnosti o ich konaní, resp. nekonaní sú uvedené tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/3144/chorvatske-rameno-jantarova-rusovska
http://pedrooravec.blog.sme.sk/c/335262/Krizovatka-Rusovska-Jantarova.html
Prípadné tragédie, ktoré sa môžu odohrať v tejto križovatke, sú v osobnej zodpovednosti uvedených osôb. Doplním k nim teraz ešte p. Schlossera (Magistrát).
Reakcia na pôvodný text podnetu od OPS bola:
"...obraciame sa na Vás v súvislosti s Vašim podnetom "Križovatka Janárová Rusovská", ktorý ste 15. apríla 2014 nahlásili na náš portál. Podnet obsahuje naozaj nevhodné osobné útoky na predstaviteľov samosprávy, nemôže byť preto zverejnený. K zverejneniu podnetu dôjde ak ho upravíte podľa pravidiel portála, ako aj základnej slušnosti."
Vzhľadom na uvedené som opakovane poprosil portál OPS, aby mi "zaslali text môjho podnetu, aby som mohol 1. identifikovať miesto, kde bol osobný útok a kde som bol základne neslušný, 2. zadať podnet znovu bez osobných útokov a so základnou slušnosťou."
Túto prosbu som zaslal aj p. Košťálovi.
Pretože som nedostal žiadnu odpoveď ani reakciu, podnet som preformuloval tak, že som z neho vypustil konkrétne mená ľudí zodpovedných za stav v uvedenej križovatke. Podnet bez mien bol obratom zverejnený na portáli OPS.
Na to som sa opätovne obrátil na portál OPS (aj na p. Košťála) nasledovne:
"...čiže neslušnosť môjho pôvodného podnetu v tej istej veci bola v pomenovaní konkrétnych ľudí zodpovedných za ten stav, ktorý tam je už roky?" "Doteraz som nedostal odpoveď na môj mail s otázkami, v čom bol môj pôvodný podnet v tejto istej veci neslušný, resp. čím bol osobne útočný. Ďakujem."
Ďakujem portálu OPS za verejné vyjadrenie sa v tejto veci.
16. apríl 2014

Odkaz pre starostu

Pán Oravec, text vášho prvého podnetu bol ukončený spomínanými menami a vetou "Je to ich osobné maslo na ich osobných hlavách". To je osobný útok na samotných ľudí a nie je to konštruktívnou snahou uporozniť na nedostatok v samospráve. Preto som Váš pôvodný podnet neuverejnil a požiadal Vás ho upraviť.
A napríklad na môj mail neprišla žiadna správa, takže napr. mňa nikto nekontaktoval.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
16. apríl 2014

Peter Oravec

Pán Haman, reagoval som okamžite zaslaním odpovede Vám osobne na mail, z ktorého som dostal Vaše oznámenie o neuverejnení podnetu. Kam inam mám reagovať než na mail, v ktorom mi oznamujete, že podnet neuverejníte?
Je zaujímavé, že teraz ste reagovali okamžite.
Moje reakcie išli na [email protected] a ana [email protected].
Ani na jednu moju prosbu ste nereagovali. Ak sa k Vám nedostávajú reakcie ľudí, ktoré napíšu priamo ako odpoveď na Váš mail, prosím, riešte to s portálom, pretože to evidentne máte zle prepojené.
K maslu na hlave si dovolím odcitovať akademický Krátky slovník slovenského jazyka vydaný Jazykovedným ústavom SAV:
"expr. mať m. na hlave byť vinný, a tak nemôcť konať slobodne"
Teda evidentne nejde o žiaden osobný útok. Vyjadrenie, že niekto má maslo na hlave, je úplne výstižné a nie je v žiadnom prípade ho možné považovať za osobný útok. Označenie konkrétnych ľudí zodpovedných za dlhodobo nebezpečný stav ako "maslo na hlave" považujem za plne legitímne a za pomenovanie pravdy a skutočnosti pravým menom.
S pozdravom
16. apríl 2014

Odkaz pre starostu

Môj mail pre tento portál je [email protected], maily treba posielať tam, spomínané maily nespravujem ja.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
16. apríl 2014

Peter Oravec

Pán Haman,
ak mi príde notifikácia, že podnet nezverejníte, z adresy [email protected], tak budem reagovať na adresu tú istú adresu, a to [email protected], a na žiadnu inú. Nebudem si zisťovať Vašu adresu, pretože neviem, kde by som si to zisťoval. Ak to nemáte prepojené a posielate maily z inej adresy než prijímate maily, je to Váš problém, resp. problém portálu, a prosím Vás, aby ste si to prepojili.
Nevyjadrili ste sa k "maslu na hlave".
S pozdravom.
16. apríl 2014

Odkaz pre starostu

Môj názor som vyjadril. Nemyslím, že tieto komentáre sú adekvátne pre vyriešenie tohto podnetu, tak isto ako ani maslo na hlave nie je.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
16. apríl 2014

Peter Oravec

Pán Haman,
Váš názor musím nateraz rešpektovať, nemám inú voľbu, hoci s ním zásadne nesúhlasím. Preto opakovane, aj tu, prosím pána Košťála, aby sa k formulácii "maslo na hlave" ako neprijateľnej pre portál OPS verejne vyjadril.
Zároveň Vás prosím, pán Haman, o vyjadrenie sa k prepojeniu adresy, z ktorej dostávam notifikácie o prípadnom neuverejnení podnetu, s adresou, na ktorú môžem reagovať. Inak táto hra na podnety a riešenia nemá zmysel. V prípade, že nie je vo Vašej kompetencii takéto prepojenie zabezpečiť, prosím taktiež v tejto veci pána Košťála o vyjadrenie, resp. o riešenie.
Ďakujem.
16. apríl 2014

SGI

Dobry den, co sa tyka samotnej krizovatky, ta je dlhodobo neriesenym problemom. Chodim cez nu kazdy den, ako sofer, cyklista alebo v MHD. Neviem posudit ci navezena hlina nieco zhorsila, fakt je, ze je tam pre chodcov a cyklistov nepriazniva situacia. V minulosti som o tejto krizovatke cital v Petrzalskych novinach, ze ma byt riesena pri vystavbe elektricky. Navrhujem pockat na odpoved samospravy na vas podnet.
Co sa tyka samotneho textu podnetu, instruujeme administratorov aby dbali na jednoznacnost, zrozumitelnost a slusnost podnetov. V pripade menovania ludi, ktori realne nie su tymi, ktori riesia podnety, ale ich len preposielaju dalej, sa rozhodol Michal Haman ziadat o jeho upravu, kedze obvinit ludi bez priamej kompetencie nieco riesit nie je spravne a nijak neprispieva k rieseniu podnetu, na ktory ma samosprava este iba reagovat. Napriklad p.Podmajerska, ak patri podnet do kompetencie MC Petrzalka, tak ho preposle prislusnemu odboru a caka na odpoved. Ak je odpoved zaporna, napr. ze na to nie su prostriedky, tak jej ulohou v ramci jej kompetencii je tuto odpoved zverejnit na nasom portali. Nema v kompetencii menit stanovisko prislusneho odboru. Z tohto hladiska si myslim, ze Michalov postup je spravny.
Co sa tyka emailovej komunikacie, posielam nasmu programatorovi na overenie, kedze doteraz s tym problem nebol. Aj ja som videl vas mail, ktory smeroval na admina a myslel si, ze smeruje Michalovi Hamanovi a mne v kopii. Preto som hned nereagoval, cakal som na jeho odpoved. On ho vsak nedostal, za co sa ospravedlnujeme. Ide pravdepodobne o chybu v systeme. Zistime.
16. apríl 2014

Peter Oravec

Pán Košťál,
ďakujem za sľub odstránenie chyby v systéme, ak sa chyba potvrdí.
K Vášmu návrhu počkať na odpoveď samosprávy:
Podnetov na túto križovatku, v podstate totožných, tu už bolo viacero:
30.7.2012: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1819/nebezpecna-dopravna-situacia-na-namesti-hraniciarov
26.9.2013: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/5939/priechod-pre-chodcov-v-krizovatke-rusovska-jantarova
4.3.2013: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/3144/chorvatske-rameno-jantarova-rusovska
... teda minimálne tri podnety, pričom prvý z nich je z júla 2012 (to jest pred takmer dvomi rokmi). Na mieste samom sa však nič nezmenilo, a ak, tak k horšiemu.
Celá problematika je podrobne zdokumentovaná odkazmi a kópiami listín pri jednotlivých podnetoch. Stačí si kliknúť. Magistrát, mestská časť Petržalka a KDI neurobili nič za ostatné dva roky na zlepšenie, nebodaj vyriešenie tejto situácie. Naopak, urobili všetko pre to, aby sa situácia na tomto mieste nezlepšila, ale skôr zhoršila.
Dokumentácia je pre toho, kto chce, priamo na uvedených odkazoch v OPS. Stačí iba chcieť.
Pretože samosprávy a ani KDI za ostatné dva roky nič v tejto veci pozitívne a s nejakým badateľným výsledkom neurobili, je ilúziou očakávať, že odpoveď samosprávy na tento konkrétny podnet niečo zmení alebo dokonca vyrieši.
Pre mňa ako občana a zadávateľa podnetov sú partnermi práve pani Podmajerská, pán Papajčík a pod. Nepoznám referentov na magistráte a na mestskej časti. Na podnety odpovedajú menovaná pani a menovaný pán, preto z môjho hľadiska ako občana sú to práve oni, ktorí nesú zodpovednosť za stav, ktorý tam je.
Nie je pravdou, ako uvádzate, že "obvinit ludi bez priamej kompetencie nieco riesit nie je spravne a nijak neprispieva k rieseniu podnetu, na ktory ma samosprava este iba reagovat." Ako som už uviedol, tento podnet je tu už takmer dva roky, minimálne dva roky s ním nikto nič nerobí, a preto "obviniť" týchto ľudí je správne. Ak nebudeme pomenúvať problémy pravými menami a stále sa budeme iba zakrývať a hrať sa na niečo, nikdy nič nevyriešime.
S pozdravom.
16. apríl 2014

Admin Bratislava-západ

... ku komunikačnému „skratu“ medzi pánom Oravcom a Michalom Hamanom: evidentne ide o interný problém OPS a súvisí s tým, že Michal je nový admin pre Bratislavu a že jeho e-mail [email protected] ešte nebol zaradený do zoznamu pre presmerovávanie odpovedí od prispievateľov. Za toto opomenutie na strane OPS je namieste sa pánovi Oravcovi ospravedlniť.

Prajem príjemný deň,
Miro Ščibrany
admin OPS pre Staré Mesto a Bratislavu-západ
16. apríl 2014

SGI

Ano, je pravdepodobne, ze to bude suvisiet s novou adresou. Pockame na programatora, ked to overi. Suhlasim, preto som sa aj p.Oravcovi ospravedlnil.
23. február 2015

Peter Oravec

Bez zmeny, bez riešenia.
03. jún 2015

Peter Oravec

Kopec hliny je preč. Ponechávam na administrátorovi, či podnet označí za vyriešený, vzhľadom na to, že podnet je zameraný nielen na kopec hliny, ale širšie, na celkovú dlhodobo neriešenú situáciu na križovatke Jantárovej a Rusovskej pri Chorvátskom ramene v Petržalke.
22. február 2016

Peter Oravec

Križovatka celkovo bez zmeny a bez riešenia.
28. jún 2016

Peter Oravec

Informácia od p. Kiša (KDI Bratislava) zo dňa 27.6.2016: "... posielam Vám odsúhlasenú situáciu priechodu pre chodcov, predmetné bolo odsúhlasené 6/2015 a dodnes deň nedošlo k realizácii, to len aby ste boli informovaný." Na moju otázku: "Môžem sa, prosím, spýtať, prečo to nebolo zrealizované, resp. či k realizácii ešte dôjde a kedy?" Pán Kiš odpovedal: "Túto otázku by som smeroval na hlavné mesto, ale zo strany Policajného zboru je to vyriešené, preto som Vám to poslal."
15. júl 2016

Peter Oravec

Priechod bol zriadený, vyriešené. Vďaka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania