Pri starom letisku-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Dobry den, rad by som poukazal na opakovany a na zaklade predoslych podnetov aj dobre znamy problem skladky na ploche Stareho Letiska Vajnory. Foto je vyhotovene v Aprili 2020. Na zaklade historie podnetov sa tento problem riesi opakovane a zial bez vyskedkov. Vlastnik pozemkov sa pomerne casto meni, aktualne je to Stara Tehelna s.r.o. Castokrat tam vidno vozidla najma mimo bratislavskych ECV ktore to vo vecernych hodinach vyuzivaju ako jednoduchy prietor zbavenia sa odpadu ktory neustale pribuda. Mestska cast Vajnory castokrat prezentuje svoj nazor, ze priestor Stareho Letiska je jedinecny a chce udrzat jeho charakter sportovo-rekreacneho arealu, aj napriek tomu ze sa jedna o sukromny pozemok. Ako to teda je? Bude tam neustale zanedbane prostredie plne odpadu a obcasneho stretavania sa asocialov s nalepkou sportovo-rekreacneho arealu? Dakujem za vyjadrenie.

07. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme Vám za Váš podnet, ktorý sme zároveň postúpili na príslušný odborný referát MÚ Bratislava - Vajnory. Po jeho prešetrení Vás budeme čo najskôr informovať.

Vopred ďakujeme za Vašu trpezlivosť a pochopenie.

S pozdravom a úctou

MÚ Bratislava – Vajnory
Úsek komunikácie s občanmi
Servis pre občanov / tel.: 0850 24 25 24
09. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mestská časť Bratislava-Vajnory dlhodobo eviduje problémy s nezákonne uloženým odpadom na pozemkoch Pri starom letisku.

Podnety o nezákonnom uloženom odpade preveruje mestská, štátna polícia, na voľne prístupnom pozemku pracovníci mestskej časti, príslušný okresný úrad, ktorý zisťuje zodpovednú osobu za nezákonne uložený odpad, prípadne Inšpekcia životného prostredia SR.

Predmetné pozemky nie sú vo vlastníctve ani v správe mestskej časti a preto mestská časť môže postupovať iba podľa príslušných zákonných ustanovení, t.j. v danej veci podľa zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch.

Ak máte aké akékoľvek informácie o pôvodcovi odpadu, informujete nás prosím. Najvhodnejšie je priamo kontaktovať mestskú políciu na tel. č. 159, alebo štátnu políciu na tel. č. 158.

Napriek uvedenému máme za to, aby poriadok a čistotu zabezpečoval na pozemku jeho vlastník, správca a nájomca.

Mestská časť Bratislava-Vajnory každoročne vynakladá finančné prostriedky na odstraňovanie nezákonne uložených odpadov na jej území aj na pozemkoch iných vlastníkov v zmysle uvedeného zákona.

Ďalej konštatujeme, že napriek tomu, že sa jedná o súkromný pozemok, nie verejný a nie vo vlastníctve ani správe mestskej časti, každý musí rešpektovať platný územný plán hlavného mesta, nevynímajúc súkromných investorov.
Územie Starého letiska je podľa platného územného plánu hlavného mesta určené pre funkčné využitie šport, telovýchova a voľný čas.

Ďakujeme
S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
12. apríl 2020

Róbert Diky

Dobry den, dakujem za odpoved. Ja urcite so vsetkym spomenutym suhlasim, v podstate som to aj uviedol vo svojej povodnej sprave. Co je ale zvlastne ze tento problem sa opakuje uz niekolko rokov stale dookola a mestska cast nema ziadne, pripadne len obmedzene pravomoci vyzvat vlastnika pozemku na likvidaciu nelegalnej skladky, pripadne vyzvat ho na zamedzenie pristupu na toto problemove miesto. Niektory odpad ma napriklad aj priamy kontakt na majitela, vid foto.
13. apríl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, pán Diky,
komentár preposielam samospráve.

S pozdravom
Jana Žabka
Odkaz pre starostu
25. august 2020

Martin Uváček

Vzhľadom na neregulovaný voľný vjazd na toto miesto, tu smetí neubúda.
06. marec 2021

Peter

Skládka nadobúda obludné rozmery. Raj pre potkany, bezdomovcov s čudné živly.
06. marec 2021

Róbert Diky

Peter, veru hromadi, hromadi. Uz sa zacali objavovat aj nove kopy odpadu za tou rozpadnutou budovou, kde este minuly rok neboli. Odpoved mestskej casti bola taka...nijaka - vieme o tom ale nie je to nas problem. Nerozumiem ze neexistuje nejaka moznost ako postihnut vlastnika pozemku ak nezjedna napravu. V tomto pripade by bolo vhodnejsie aspon ten pas pri ceste zastavat (ked uz nie cele letisko) aspon by tam nebol taky bordel.
06. marec 2021

Róbert Diky

https://bratislava.sk/sk/cierne-skladky postup odstranenia ciernej skladky definuje aj tento scenar
06. marec 2021

Róbert Diky

aktualny vlastnik pozemku je spokocnost Stara tehelna s.r.o., Dvorakovo nabrezie 10, Bratislava
14. apríl 2021

Martin Uváček

Podľa dnes zverejnených fotiek na Facebooku, sa nič nezmenilo, stále je tam jedno veľké smetisko.
14. apríl 2021

Tomáš

Neriešené...
14. apríl 2021

Tomáš

Pri starom letisku-neporiadok a odpadky-čierne skládky

24. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v danej veci vedie trestné konanie polícia a Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie vedie konanie vo veci určení osoby povinnej zabezpečiť zneškodnenie alebo zhodnotenie nezákonne umiestneného odpadu v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch.

Okresný úrad požiadal o súčinnosť vlastníka predmetného pozemku.

Rozhodnutím Okresný úrad určí zo zákona ako povinnú osobu na odstránenie komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu obec a na odstránenie iného ako uvedeného odpadu napr. stavebný odpad, pneumatiky, nebezpečný odpad okresný úrad.

Do dnešného dňa rozhodnutie okresným úradom vydané nebolo /čakali na vyjadrenie polície, že môžu viesť konanie o zhodnotení a zneškodnení tohto odpadu/.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
Oddelenie stavebné, ÚP, ŽP a dopravy
Mestská časť Bratislava – Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
č.t. 02/21295222
[email protected]
11. október 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je:
08. jún 2022

Martin Uváček

Rozhodol už OÚ nejak v tejto veci o uložení povinnosti odpratať tento odpad?
09. jún 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Martina
Odkaz pre starostu
[email protected]
12. jún 2022

Odpoveď samosprávy

Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia Bratislava uvedený podnet riešil a dňa 13.09.2021 vydal rozhodnutie, v ktorom určil osoby povinné zabezpečiť zneškodnenie nezákonne umiestneného odpadu. Dňa 31.05.2022 bola na mieste vykonaná obhliadka, pozemok bol vyčistený od komunálneho odpadu, toto zabezpečila MČ Bratislava Vajnory. V rozhodnutí Okresný úrad žiadal vlastníka pozemku, aby svoj pozemok oplotil a zabezpečil pred pokračovaním navážania odpadu. V čase obhliadky na vyčistenom pozemku už pribudol nový odpad .

Pavel Slezák
odbor starostlivosti o životné prostredie | oddelenie ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.