Poľná-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Lucia 05. apríla 2020

Marianum zakazuje športovať na Ondrejkom cintorína podľa VZN 12/2012, §4 ods 2, 3 a 13. Toto VZN si ale mesto vykladá veľmi extenzívne, citujem VZN: ods.2: zachovanie dôstojnosti, ods. 3: sú povinní správať sa na pohrebisku spôsobom zodpovedajúcim, piete miesta....nesmú robiť hluk, púšťať prenosné nosiče zvuku, alebo obrazu, fajčiť, používať alkoholické nápoje a iné omamné látky, poškodzovať pomníky, zariadenia, objekty a zeleň na pohrebisku, ods. 4: Na pohrebisko ja zakázané vstupovať osobám pod vplyvom alkoholu, omamných, a psychotropných látok, osobám na bicykli, kolobežke, kolieskových korčuliach a podobne. Behávam na Odrejskom cintoríne roky a nemyslím si že tým porušujem VZN-ko. Žiadam mesto o zmenu VZN-ka, alebo budem nútená podať žalobu na súd o výklad VZN.

23. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

O stanovisko k podnetu sme požiadali organizáciu MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy, ktorá spravuje Ondrejský cintorín. Stanovisko je nasledovné:

V súvislosti s obmedzeniami vyplývajúcimi s COVID-19 sme zaznamenali na cintorínoch v správe MARIANUM zvýšený pohyb športovcov na cintorínoch. Povinnosti návštevníkov cintorínov sú upravené vo VZN hlavného mesta SR Bratislavy č. 17/2012 v ust. §4, v zmysle ktorého:

(3) Návštevníci pohrebiska sú povinní správať sa na pohrebisku spôsobom zodpovedajúcim piete miesta a sú povinní zdržať sa takého správania, ktoré by sa dotýkalo dôstojnosti zomretých alebo mravného cítenia pozostalých a verejnosti, nesmú robiť hluk, púšťať prenosné nosiče zvuku alebo obrazu, fajčiť, používať alkoholické nápoje a iné omamné látky, poškodzovať pomníky, zariadenia, objekty a zeleň na pohrebisku.

(13) Na pohrebisko ja zakázané vstupovať osobám pod vplyvom alkoholu, omamných a psychotropných látok, osobám na bicykli, kolobežke, kolieskových korčuliach a podobne (v prípade tohto ustanovenia nejde o taxatívny výpočet prípadov, čo je na pohrebisku zakázané, preto je na konci tej vety slovo „a podobne“. Keďže je výpočet zakázaných činností uvedených len príkladmi, akékoľvek iné, podobné činnosti sú rovnako na pohrebiskách zakázané (napr. aj behanie, či cvičenie).
V zmysle vyššie uvedenej citácie ustanovení VZN máme za to, že je na cintorínoch zakázané akékoľvek správanie, ktoré by mohlo pohoršovať návštevníkov prichádzajúcich za svojimi drahými zosnulými, dotýkať dôstojnosti zomrelých alebo sa nevhodne sa dotýkať cítenia pozostalých a verejnosti. Zákaz športovania na pohrebiskách sme vydali aj z toho dôvodu, že sa na nás obrátili občania Bratislavy, ktorí športovanie na pohrebiskách vnímali citlivo a toto správanie podľa ich názoru narúšalo pietnosť týchto miest.
(koniec)
-
V prípade, že Vám dané VZN nevyhovuje, odporúčame Vám obrátiť sa na Vášho mestského poslanca, ktorý môže v mestskom zastupiteľstve navrhnúť jeho zmenu.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
23. apríl 2020

Lucia

Dobrý deň, dakujem za odpoveď, ktorej podobné znenie som očakávala.
Je zaujímavé, že Viedeň (v ktorej sa Bratislava vidí, ked jej to vyhovuje) dokonca označuje bežecké trasy na cintorínoch, ale Bratislava ide opačným smerom.
Dobré vedieť.
S pozdravom
L.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania