Petržalská električka - kde je projektová dokumentácia?

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Oravec 22. apríla 2014

2. 12. 2013 sa údajne oficiálne začala výstavba električky do Petržalky. Primátor Ftáčnik opakovane na rôznych besedách na otázku, kde je projektová dokumentácia, podľa ktorej mesto údajne stavia, a prečo nie je zverejnená, prisľúbil, že dokumentácia bude zverejnená onedlho, hneď po jej zaplatení mestom. Je koniec apríla 2014 a dokumentácia stavby električky do Petržalky stále nebola zverejnená.
Informácia z januára 2014:
http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/petrzalska-elektricka/mesto-stale-taji-projektovu-dokumentaciu.html?page_id=322803
Informácia z apríla 2013: http://www.petrzalskenoviny.sk/samosprava/doprava/04/2013/prva-etapa-elektricky-stratena-prilezitost/
Otázka znie, čo vlastne mesto stavia a podľa akej dokumentácie.
Ďakujem.

24. apríl 2014

Peter

Tu sa vyskytuju nejake informacie http://www.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700000&id=11041800&p1=11049947
Dozvedel som sa teda, ze nam pred barakom okrem elektrickovej trate pribudne aj polyfunkcne centrum a kopa zeminy zmizne az koncom roka:(
24. apríl 2014

Peter Oravec

Peter,
to, na čo dávate link, je ideová urbanistická súťaž, ktorá sa týka druhej etapy električky v Petržalke, ktorá sa bude stavať raz a možno (ak EÚ pustí ďalšie peniaze).
Ja sa pýtam na projektovú dokumentáciu (nie ideový zámer) toho, čo sa stavia, teda 1. etapa električky do Petržalky. Zdravím.
27. máj 2014

imatter

Dobry den,

zaujimalo by ma preco po odvezeni casti navezenej zeminy tento pozemok vyasfaltovali ? Silno pochybujem ze na nespevnenu vyasfaltovanu cast potiahnu niekolko tonovu elektrickovu trat. Alebo potom budu ten asfalt opat rezat a "prerabat" to na ucely elektricky ?
04. august 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

projektová dokumentácie existuje, je platná a schválená príslušnými úradmi a stavebník podľa nej postupuje v zmysle platných predpisov. Je pravda, že hlavné mesto túto projektovú dokumentáciu nevlastní, čo sa však nijako nevylučuje, pretože stavebníkom je vysúťažené konzorciun firiem Eurovia.

Hlavné mesto nemá úmysel utajovať dokumentáciu. Rešpektuje však platné zákony a autorské práva autorov projektu, ktorý vypracovalo združenie Alfa 04, a.s., Bratislava, Reming Consult, a.s., Bratislava a Pio Keramoprojekt, a.s., Trenčín pre stavebníka Hlavné mesto SR Bratislava a objednávateľa METRO Bratislava, a.s. Hlavné mesto teda nemôže zverejniť niečo, čo nevlastní. Projektová dokumentácia má byť zaplatená z Európsky fondov, proces tohto schvaľovania je však zdĺhavý a nie je v našich možnostiach to ovplyvniť.

Hlavné mesto o tomto probléme informovalo skôr aj médiá, hoci tie túto informáciu rôzne dezinterpretovali.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
14. august 2014

Peter Oravec

Pán Papajčík,
"Takže, ak chcete byť aktívnym občanom mesta podľa predstáv pána primátora Ftáčnika a chcete preto vedieť, čo mesto v Petržalke a v Starom meste vlastne presne stavia alebo nebodaj pripomienkovať stavbu, mali by ste poznať projekt. To však nemôžete, pretože mesto projekt nezaplatilo. Projekt možno raz mesto zaplatí z európskych fondov. Tie ho však zrejme zaplatia až vo finálnej fáze stavby, pravdepodobne až po ukončení celej stavby (verme v roku 2015).
Ergo kladivko: Ak chcete stavbu pripomienkovať, musíte poznať jej projekt. Projekt však nie je zverejnený, pretože nie je zaplatený, takže ho poznať nemôžete. Heller by mal z Ftáčnika radosť."
http://pedrooravec.blog.sme.sk/c/362821/hlava-xxii-primatora-ftacnika.html
19. august 2015

Jaroslav

tu je aktuálna PD...podnet považujem za vyriešený....žiaľ teda skôr vyhnitý ako vyriešený...
http://www.bratislava.sk/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=700000&id_ktg=11007045&archiv=0&p1=11066768
13. november 2015

Ignác [email protected]

Podľa akého projektu sa stavia Štúrova, Stary most a elektricka

Podla akeho projektu sa stavia Sturova, Stary most a elektricka do Petrzalky?
Kde si ten projekt a dalsiu dokumentaciu mozem stiahnut a prestudovat?
Kde zistim co tam malo byt podla projektu a porovnam si s tym co tam realne je?

Pre OPS, tento podnet je o konkretnej ulici (Sturova, nabrezie, Bosakova atd.) v konkretnom meste (Bratislava) a projektovu dokumentaciu potrebujem ja a ini na porovnanie prac a zmien co sa mali spravi a co sa realne spravili.
08. január 2016

Peter Oravec

Prosím OPS, aby vzhľadom na vyhnitie tohto podnetu dalo príslušným spôsobom podnet do zodpovedajúceho statusu. Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania