Tomášikova-zeleň a životné prostredie-iné-premnožené holuby

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Uzavretý

Neviem či správna kategória, ale neviem kto môže tu pomôcť, lebo ostne nainštalované správcom objektu či iné plašice veľmi nepomáhajú .
Za posledné roky sa v tejto lokalite pri Kuchajde tak premnožili holuby, že sú úplne všade, všetko je znečistené. Balkóny, okná, zábradlia, chodníky ..... a to nevravím o roztočoch a pripadnych chorobách! Nestačíme čistiť, tak hneď všetko znečistia svojim trusom. Bolo by veľmi vítane keby niekto tieto holuby odtiaľto vyhnal alebo pravidelne eliminoval.

24. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet bude riešiť oddelenie životného prostredia a územného plánovania.

Kancelária starostu
15. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podľa vyjadrenia oddelenia životného prostredia a územného plánovania bola zaslaná výzva správcovi bytového domu na odstránenie nežiadúceho stavu na základe odporúčania Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Na zamedzenie hniezdenia holubov sa odporúča vykonať stavebno – technické opatrenia. Dôležité je zamedzenie prístupu holubov k zdroju potravy, čo znamená nekŕmiť ich. Ďalej je potrebné priebežné zabezpečenie čistoty a uzatváranie priestorov, kde sa uskladňuje domový odpad, nakoľko sa živia aj odpadkami.
Pokiaľ dochádza k znečisťovaniu spoločných priestorov bytového domu kŕmením holubov a ich exkrementami, predmetné je možné riešiť aj súdnou cestou v zmysle §127 občianskeho zákonníka podľa ktorého sa nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov pachmi, pevnými a tekutými odpadmi. Súčasne je možné predmetné riešiť aj v zmysle zákona č. 182/1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. V zmysle §11 ods. 1 citovaného zákona, je vlastník bytu povinný konať tak, aby pri užívaní bytu a nebytového priestoru nerušil a neohrozoval ostatných vo výkone ich vlastníckych, spoluvlastníckych práv. V prípade, že pri kŕmení holubov dochádza k znečisťovaniu verejného priestranstva – chodníkov, zelene dochádza k porušovaniu Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava – Nové Mesto č. 12/2018 o dodržiavaní čistoty a poriadku v znení neskorších predpisov. V zmysle citovaného VZN sa na verejných priestranstvách zakazuje kŕmiť vtáctvo a iné voľne žijúce živočíchy. Porušovanie tohto nariadenia fyzickou osobou sa posudzuje ako priestupok a pokutu zaň je možné uložiť aj v blokovom konaní mestskou políciou.

Kancelária starostu
10. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe informácie zo životného prostredia a odpovede z 15.10.2020 podnet navrhujem označiť ako uzavretý.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania