Podzáhradná-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Podunajské Biskupice

Uzavretý
meno
Eva Jurikova 23. apríla 2020

Dobry den. Mohli by ste prosim vyrubat 2 stromy na parkovisku Podzahradna 5 - Pod.Biskupice?Su velmi velke, ale hlavne z nich idu same biele chumace a je to vsade - vo vzduchu, na balkonoch, v byte... Jeden z tych stromov je uz taky velky, ze podla mna hrozi, ze konare poskodia niekolko aut, ak by padli, napr. kvoli vetru alebo snehu.
Vopred dakujem.
S pozdravom,
Eva Jurikova

23. apríl 2020

🌳

Jemine, kde sa berú ľudia ako vy... Po prvé, topoľ nie je invazívna rastilna. Po druhé, ste arborista, že ste tak odborne - pohľadom z balkóna - zhodnotili nebezpečnosť stromu? Stromy na fotke nie sú na pomery topoľov nijak zvlášť veľké. Skúste niekedy zájsť do lužného lesa, budete v šoku, koľko vedia narásť! Po tretie, ak sa bojíte pádu stromu, neparkujte pod ním a nechoďťe okolo. Spadnúť môže aj strecha pri silnom vetre, tak si ju dajte dole z domu. Rovnaká logika. A keď už trváte na výrube, aspoň spravte petíciu, nech je jasné, že sú ustráchané babky ako vy, vo väčšine. A potom si tam majte púšť, ak sa na tom väčšinovo zhodnete.
24. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
o výrub drevín nachádzajúcich sa vo verejnej alebo cestnej zeleni v našej mestskej časti musíme požiadať okresný úrad v sídle kraja, ktorý nám urči inú mestskú časť, ktorá nám následne vida rozhodnutie o výrube predmetných drevín. Podunajské Biskupice ako mestská časť si nemôžeme vydať sama povolenie na výrub drevín nakoľko verejná a cestná zeleň nám bola zverená od hlavného mesta SR Bratislava. Na výrub predmetných drevín treba mať vypracovaný posudok o zdravotnom stave drevín, ornitologický posudok - či na drevine nehniezdia vtáky, dendrologický posudok, fytopatologický posudok, súhlas vlastníka pozemku, ktorým je magistrát - nakoľko sa predmetná drevina nachádza na ich pozemkoch a v neposlednej rade aj súhlas alebo spísanú petíciu obyvateľov priľahlých bytových domov, či z výrubom predmetných drevín súhlasia. Ak by súhlas na výrub bol zamietnutý tak v takom prípade pristúpime len ku radikálnemu orezu predmetných drevín, aby boli obyvatelia bytových domov spokojný a neprišlo vplyvom poveternostných podmienok ku značnej škode na majetku a zdraví osôb pohybujúcich sa v blízkosti drevín. V zmysle § 17 ods. 11 ( Vyhlášky 24/2003 vykonávajúcej Z. z. 543/2002 o ochrane prírody a krajiny ) ste neuviedli zákonný dôvod na výrub stromu, na základe ktorého by sa mohol v zmysle zákona vydať súhlas na výrub predmetných drevín.
„Viditeľné páperie alebo biele chumáče v povetrí sú v skutočnosti plody topoľa, ktorými sa rozmnožuje. Nespôsobujú alergické ochorenia. Viažu na svoj povrch peľ iných rastlín. Peľ z kvitnúcich lánov repky olejnej je neviditeľný, ale v oveľa väčšej miere atakuje alergikov.“

Čítajte viac: https://mylevice.sme.sk/c/5916566/topole-netreba-vyrubat-chumace-zmyje-silny-dazd.html

Topoľ - Populus

Habitus: opadavý 20 až 30 metrov vysoký strom s mohutnou nepravidelnou korunou.

Borka: hnedosivá až hnedá, spočiatku hladká, neskôr hlboko rozbrázdená borka.

Listy: listy sú striedavé, prevažne kosoštvorcové s predĺženým vrcholom; okraje listu drobno pílkovité až pílkovito zubaté; listy tmavozelené, na lícnej strane lesklé a lysé; stopka dlhá do 10 cm červeno sfarbená.

Kvety - samčie: v previsnutých jahňadách, ktorým červené sfarbenie spôsobujú sýtočervené tyčinky.

Kvety - samičie: v zelených previsnutých jahňadách; kvitne v marci pred olistením.

Plody: zelené tobolky v jahňadách, z ktorých sa po dozretí uvoľňujú drobné páperisté semená.

Nároky: Svetlomilná drevina, náročná na pôdnu vlhkosť a priestor.

Rozšírenie: Centrum rozšírenia je v Európe, okrem severnej, v Strednej Ázii a severnej Afrike. Na Slovensku tvorí súčasť porastov mäkkých lužných lesov.

Pôvodnosť: Pôvodná drevina na území Slovenska.

Využitie: Vysádza sa ako rýchlorastúca drevina na miestach v blízkosti riek. Využíva sa pri melioracii podmáčaných plôch. Vysádza sa v mestách, pozdĺž ciest ako dekoratívna drevina.

Zaujímavosť: V Európe sa už niekoľko desaťročí vysádza topoľ kanadský (Populus x canadensis), kríženec topoľa čierneho s americkými topoľmi, predovšetkým s Populus deltoideus. Kanadské topole vytvárajú rôzne variety, ktoré sa klonálne rozmnožujú. Vzájomne sa odlišujú tvarom listov, koruny a borky. Monokultúry kanadských topoľov sú vysádzané prevažne v Podunajskej nížine.

Synonymá:Populus italica, Populus pyramidalis, Populus pyramidata
Kto? Milan Kamenyiczký, referent ŽP,OaCH Mú. PB
Kedy? Vec je v štádiu riešenia.

Milan Kamenyiczký, referent ŽP,OaCH Mú. PB

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania