Neskoré zapínanie pouličného osvetlenia

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 26. apríla 2014

Dobrý deň,

v posledných týždňoch som si všimol, že verejné osvetlenie sa zapína v uliciach Bratislavy omnoho neskôr. Zapína sa až za úplnej tmy. Pôvodne som si myslel, že ide o poruchu osvetlenia a začal som na internete hľadať kontakt na servis Siemens, ale hneď som si uvedomil, že to zrejme bude zámerne.

Následne som v médiách zachytil niekoľko článkov na tému ako Bratislava šetrí financie na verejnom osvetlení. Vo vyhláseniach zástupcov mesta sa vyskytovali vyhlásenia typu "je to prekonzultované s analytikmi", "je to bezpečné", "zatiaľ neboli sťažnosti" alebo "ak sa zvýší kriminalita, tak osvetlenie budeme zapínať skôr".

Keďže vravíte, že nemáte žiadne sťažnosti, tak som sa rozhodol vám jednu napísať. Nesúhlasím totiž s postupom "pokus-omyl", teda testovať, či bude alebo nebude pribúdať nehôd na priechodoch pre chodcov alebo zrazených cyklistov.

Tiež sa mi nepáči, že z ľudí robíte pokusných králikov a skúšate, či sa začnú sťažovať. Vy sami predsa máte najlepšie vedieť, ako majú veci v meste fungovať a nie hľadať hranicu, pri ktorej sa vám ľudia začnú ozývať.

Neviem podľa akého kritéria ste určili hranicu svetla a tmy, kedy zapnete svetlo. Určite ste to však nerobili z pohľadu vodiča auta, preto vám teraz vypíšem, ako vníma situáciu vodič:

19:50 - Vchádzam do Petržalky a vnímam, že sa už stmieva
20:00 - Oprotiidúce autá ma začínajú oslepovať, preto začínam horšie vidieť do diaľky a na priechody pre chodcov.
20:05 - Po ceste išiel neosvetlený cyklista, ale ja som ho zaregistroval iba tri sekudy predtým, ako som sa dostal na jeho úroveň. Keď som ho predbehol, tak som ho v spätnom zrkadle vôbec nevidel
20:10 - Kvôli svetlám oprotiidúcich áut vôbec nevidím na priechody pre chodcov. Skutočnú istotu, že nikto nie je na okraji priechodu a že sa nikto nechystá do priechodu vkročiť, získavam iba dve sekundy pred priechodom
20:20 - Je absolútna tma, oprotiidúce autá mi svietia do očí a pred každým priechodom musím pre istotu spomaliť na 20 km/h, pretože vôbec nevidím, či na ňom niekto je
20:25 - Po väčšine petržalských ciest nemôžem ísť viac ako 40 km/h, lebo nevidím dopredu na svoju krajnicu, všade sa motajú ľudia so psami, deti, neosvetlení cyklisti, korčuliari vracajúci sa z hrádze. Oni ma vidia, ale ja ich nie. Nevedia však, že ja ich nevidím, preto odvážne vstupujú do priechodov.
20:30 - Parkujem pred panelákom, vystupujem do úplnej tmy a dávam si pozor, aby na mňa niekto neskočil, keď si vyberám tašku z kufra
20:35 - Zažínajú sa lampy
20:40 - Lampy svietia naplno

Pri rozhodovaní o čase rozsvietenia svetiel si musíte uvedomiť, že tmu a svetlo inak vníma človek venčiaci psa niekde za domom a inak ich vníma vodič auta. Ak by som po ulici išiel ako chodec, tak tmu by som začal vnímať až o 20 minút neskôr ako keď šoférujem auto. Všetci vieme, že je veľmi nebezpečné šoférovať za šera.

Tmu tiež vníma inak muž-chodec a inak žena-chodkyňa. Je nesprávne hľadať hranicu, kedy sa zvýši kriminalita. Veď do takejto pokusnej štatistiky môže prispieť aj vaša príbuzná, keď ju za tmy niekto napadne.

Pred rokmi som si uvedomil, že pouličné svetlo ste zapínali poctivo skoro - ešte bolo dosť svetla a lampy už svietili. Hovoril som si, že pokojne by ste ho mohli zapínať aj o 5-10 minút neskôr a ušetriť tak peniaze. Lenže vy ste prešli z extrému do extrému a zapínate ho až za úplnej tmy. Podľa vyhlásenia hovorcu Andrassyho svetlo zapínate o 15 minút neskôr. Ja tomu však neverím, je to minimálne 45 minút.

Z vyššie uvedených dôvodov vás preto žiadam, aby ste pouličné osvetlenie zapínali o 30 minút skôr ako teraz.

Podľa mňa mesto (a najmä hlavné mesto) by malo spĺňať určité funkcie a malo by svojim občanom dávať istý štandard - napríklad údržbu zelene, kvalitu verejného osvetlenia, fungujúcu MHD, bezbariérové chodníky, dôstojné reprezentačné objekty typu hlavná autobusová alebo železničná stanica, pocit bezpečia pri pohybovaní sa po meste atď. Tieto základné body by si mal strážiť zástupca, ktorého si zvolili občania, teda primátor. Tento primátor však svojimi rohodnutiami nedokazuje, že mu na tom záleží, preto mnohí ľudia pôjdu na jeseň voliť iba preto, aby dosiahli zmenu aj za cenu toho, aby to bola aspoň nejaká zmena.

Ďakujem, že prehodnotíte vaše rozhodnutie a verejné osvetlenie budete zapínať skôr.

26. apríl 2014

Vlado

Fotka je iba ilustracna
26. apríl 2014

andrej

suhlasim s podnetom. Velmi dobre napisane. Tiez musim poznamenat ze sa mi nepaci takyto druh setrenia na ukor ludi, ktori si platia za sluzby mesta formou dani. Menej kradnite vdaka predrazenym zakazkam a viac sa starajte o mesto. Stale iba pocuvame ako mesto nema na nic peniaze, Zaujimalo by ma, kde tie peniaze vseky minuli, ked uz nemame ani na osvetlenie. Nie je vidno ze by ospon jedna sfera bola dobre spravovana. Cesty zle, vsade spina, zle vodorovne dopravne znacenie, atd. atd...
28. apríl 2014

Roman

Vsetci posielajte staznosti priamo na toho fuzateho primatora na Magistrate.

[email protected]

2x som uz volal do Siemensu a ti mi potvrdili, ze k neskorsiemu zapinaniu verejneho osvetlnenia pristupili na EXPLICITNU ZIADOST MAGISTRATU! Taky hyenizmus si netrufli na vlastnych obyvateloch praktizovat ani komunisti, hoci toto su ich typicke metody a ta fuzata hyena je ich typickym predstavitelom. Sam som podal ROVNAKY PODNET a nasiel dalsie dva. Zda sa, ze bude treba zorganizovat demonstraciu pred Magistratom, inak ten zostane absolutne hluchy k tymto podnetom svojich vlastnych obcanov. ALE NAJMA - V JESENI SU VOLBY PRIATELIA A TENTO BOLSEVIK SI MYSLIM PRAVE SAM PODPISAL VYPOVED!!!!
28. apríl 2014

Peter

strasne vela podnetov sledujem ze pribudlo na neSvietenie, a ja som x krat volal do Siemensu, a potom vyjde clanok ze ludia sa nestazuju "neevidujeme ziadne staznosti od verejnosti" asi sa pomylili a chceli napisat IGNORUJEME staznosti od ludi a nie neevidujeme!!
28. apríl 2014

Roman

Priatelia - UPDATE - vcera mi v Siemense (volal som uz 2.x) povedali sukromne, ze posun zazinania osvetlenia nie je o 15 min ale O HODINU! Proste spinac neprestavili na letny cas. Rano takisto, cize v noci sa svieti celkovo O DVE HODINY MENEJ! Je neuveritelne, co si ten Magistrat dovoluje. Siemens registuje uz asi stovku staznosti a je uz zufaly, pretoze nariadenie prislo od Magistratu a doporucuje stazovatelom volat tam. Dnes som tam aj volal a stazoval sa. Nieco tak primitivne a asocialne som este v zivote nezazil. Ti hlupaci nakoniec pod tlakom verejnosti budu musiet cely ten zhovadily experiment ukoncit. Hocikde inde ako na Slovensku by uz ludia protestovali pred radnicou. Majme tento hyenisticky cin primatora Ftacnika na pamati v jesennych volbach.
28. apríl 2014

Peter

http://bratislava.sme.sk/c/7185324/vypnute-poulicne-lampy-v-bratislave-su-rizikove.html

do kedy chcu testovat toto setrenie? kym zomrie zopar chodcov? kolkí 2,3,4 alebo pri akej umrtnosti to pustia normalne?
28. apríl 2014

Roman

Ten retardovany Ftak s tou jeho priteplenou bukvou Andrasim uz zacinaju zmatkovat a tarat dve na tri. Tych tlakov je uz privela. A ked citam, ze chcu spustit "setriacu fazu" od 1. maja, na inom mieste pisu, ze uz je spustena od 1. marca, nadobudam pocit, ze zijem v ZOO. Proste, vazeni, nechcem sa opakovat, ale vsetci velmi dobre vieme, ze osud vedenia magistratu mame sami v rukach. Ten fuzaty bolsevik ktory HAZARDUJE so zdravim a zivotmi vlastnych obyvatelov a navodzuje v meste stredoveku atmosferu, by bol v tom stredoveku uz davno verejne upaleny na namesti. Teraz aj lutujem, ze ten stredovek na uliciach je len iluzorny.
29. apríl 2014

Peter

miestne zastupitelstvo cas cca 1,30 http://www.zastupitelstvo.sk/4...%282%29.html?vid=73834
29. apríl 2014

Peter

skopirujte si cely link (nie iba kliknut) neako to zblblo
02. máj 2014

Silvia z Popradu zijuca v BA

absolutne suhlasim s vyssie uvedenymi prispevkami. Tmave neosvetlene ulice len nahravaju roznym asocialnym individuam a kriminalnym zivlom. A je uplna pravda ze sero a slabe osvetlenie ulic je cira katastrofa pre vodicov. Sama jazdim a viem o com sa pise ked vas oslepuju oprotiiduce auta a vy fakt vidite gulove... ! Kiez by vsetci ktori maju trvaly pobyt v BA vyuzili svoje pravo vymenit osadenstvo Magistratu.
07. máj 2014

Roman

Bude sa niekolkymi paralelnymi podnetmi na tuto palcivu temu tmy na uliciach v Bratislave AJ NIEKTO ZAOBERAT? Alebo si len opat vypocujeme od toho prihriateho hovorcu Magistratu, ze "neeviduju ziadne staznosti od obcanov". Siemens uz od tych stoviek podnetov, smerujucich nanho ako prevadzkovatela verejneho osvetlenia udajne, zvazuje zriadenie automatickej odpvede pre stazovatelov, nakolko on je bezmocny, kedze pokyn na neskore zapinanie verejneho osvetlenia dostal od Magistratu, s ktorym ma zmluvu. To dokedy bude tento hazard so zdravim a zivotmi obyvatelov na uliciach a cestach Bratislavy este pokracovat a dokedy ich staznosti budu zostavat ignorovane? Zrejme az dokym nebude zvoleny novy primator Bratislavy. UZ NECH TO JE! Pridavam fotografiu ulice nasnimanu dnes - 7. maja o 20:45 hod. Mate pocit, ze na nej nic nevidite? SPRAVE! Na ulici bola totiz totalna tma! Toto uz skutocne hranici so skutkovou podstatou trestneho cinu vseobecneho ohrozenia.
07. máj 2014

Karol Bujaček

Fotografie ulíc posledných pár dní. Podkolibská, križovatka Karpatská/Šancová a Miletičova/Prievozská. Na jednej z fotiek prechádzajú po prechode chodci. Kto ich uvidí má naozaj dobrý zrak.
13. máj 2014

Peter

vcera uz zapinali svetlo tak ako sa ma, andrassy s ftakom si to rozmysleli, tak si myslim ze to je vyriesene.
13. máj 2014

Roman

Peter, zvladli sme to! 2x som pisal kvoli tomu do SME a raz priniesli k tomu nazor akehosi experta, ktory to v clanku kritizoval.

Tiez som si vcera po 1x vsimol, ze svetla sa zazali akosi podozrivo skoro. Zrejme ten bolsevik na Magistrate kapituloval. Rozkradnut mestsku kasu a potom obyvatelom zhasnut svetlo na uliciach (ALE ROZSVIETIT NA PLNE PECKY SLAVIN) je uz riadny hyenizmus.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania