Hlinícka-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Ján 28. mája 2020

Poprosím o urgentné riešenie problému na Hliníckej ul. Za existujúcimi garážami na rohu Hlinícka/Kadnárova bola vybudovaná nelegálna stavba. Je mi ľúto ľudí, ktorí sa dostali do sociálne ťažkej situácie a riešia si problém s bývaním takýmto spôsobom a aj by ich prítomnosť bola tolerovaná, ale karcinogény spaľovaním odpadkov, plastov a iného tuhého odpadu tolerovateľné nie je.

Pálenie nastáva najmä vo večerných a nočných hodinách a zamoruje štipľavým zápachom rodinné domy a bytovky, bezprostredne ohrozuje zdravie obyvateľov a majetok priľahlých užívateľov garáži.

Predpokladáme, že povolenia majiteľa pozemku nemajú, rovnako ani stavbu neohlásili. Telesnú potrebu vykonávajú po okolí, pred nelegálnou stavbou si zhromažďujú odpadky a vytvárajú podmienky pre hlodavcov a epidemický stav.

28. máj 2020

Juraj

Podobny zapach citim ked idem od Malych Krasnan smerom na Peknu. Niekto kuri, pali plastove veci a je tam strasny stiplavo gumenny zapach. V Polsku maju drony, ktorepravidelne monitoruju vypustanie spalin z domov/pozemkov. Dioxiny z plastov su vo vzduchu ajv pode a z toho su rakoviny. Prosime o urgentny monitoring ovzdusia v Raci.
09. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Pracovníčky oddelenia pre sociálne veci na MiÚ Rača promptne zareagovali na Váš podnet a dňa 2.6.2020 boli preveriť vzniknutú situáciu. Ľuďom, ktorí obývajú daný priestor bolo poskytnuté sociálne poradenstvo ohľadom možností náhradného ubytovania.

S občanmi, ktorí sa v priestore zdržiavajú dlhodobo pracuje treťosektorová organizácia, ktorá sa venuje špecializovanému poradenstvu pre túto cieľovú skupinu. Občania boli upozornení na znečisťovanie ovzdušia, ktoré spôsobujú pálením rôznych vecí na ohnisku. Ako nám ukázali, ohnisko zrušili a prisľúbili nápravu. S občanmi bol dohodnutý zber odpadu do vriec, ktoré poskytne oddelenie životného prostredia. O ďalších intervenciách budeme viesť podrobné záznamy a sme pripravení o nich informovať.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy
07. august 2020

Odpoveď samosprávy

Podľa dostupných informácií už nedochádza k spaľovaniu paliva alebo odpadu v rámci predmetného "obydlia". Kolegyňami na sociálnom oddelení boli miestni upozornení, aby nespaľovali palivo a odpad po sebe zbierali.

Napriek tomu naďalej riešime s majiteľmi pozemku režim, v rámci ktorého "obydlie" vzniklo a naďalej existuje.

V prípade opätovných problémov nás neváhajte kontaktovať na e-mailovej adrese [email protected]

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania