Záhradnícka-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý

Po vytvorení BUS pruhu v smere do centra musia autá jazdiace v ľavom pruhu dávať prednosť na konci BUS pruhu prednosť vozidlám MHD. Tie to však buď nerešpektujú alebo jazdia stále po pamäti alebo tam dávanie prednosti v jazde nečakajú a vznikajú kolízne situácie. Nepríjemným dôsledkom je aj neustále trúbenie trolejbusov. Bolo by možné horizontálne značenie Daj prednosť vjazdu (aspoň dočasne) nejako zvýrazniť?

08. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
22. september 2020

Michal Kmeť

Dobrý deň, poprosim o aktualizáciu, čo sa podarilo od 8.6.2020 kompetentnému oddeleniu s týmto podnetom spraviť.
20. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po každej zmene organizácie dopravy je potrebné počítať s vodičmi, ktorý úsekom istý čas po zmene jazdia "po pamäti".
Podľa § 12 ods. 3 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke - znenie účinné od 09.04.2020: "Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu je povinný mu dať prednosť v jazde. Vodič autobusu alebo trolejbusu je pritom povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy a nesmie ohroziť vodičov ostatných vozidiel."

Práve z dôvodu novej organizácie dopravy bola táto povinnosť vodičov zvýraznená pred ukončením buspruhu aj vodorovným vyobrazením zvislej značky č. 201 - Daj prednosť v jazde na vozovke.
S ohľadom na textovú časť vzorových listov VL 6.2 k vyhláške č. 30/2020 o dopravnom značení, ktoré nepripúšťajú plnofarebné vyobrazenie značky Daj prednosť v jazde na povrchu vozovky, nepristúpime k ďalšiemu zvýrazneniu tejto povinnosti.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania