Bojnická-stavby a budovy-neohlásené stavebné úpravy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Uzavretý
meno
anonym 10. júna 2020

Čierne stavby na Žabom Majeri nabrali posledný rok na spáde.Ortofoto podklady,spolu s parcelnými číslami z katastra(cca 2017). Na fotografiách sú stovky nehnuteľností od 20m2 do 350m2,prevažne rodinne domy,murované bazény a betónové ploty.Často aj na pozemkoch patriacich Slovenskej republike a Hlavnému mestu.
Príčina: Dlhoročné neriešenie územia a územného plánovania tejto časti.
Ľahostajnosť Hlavného mesta a mestskej časti.
Dôsledky:Čierne stavby, neregulovaná výstavba, stavby na pozemkoch(štátu, mesta a žsr),chýbajúca infraštruktúra, kanalizácia, súkromný vodovod,studne bez povolenia,ubytovne robotníkov,trvalé obývanie,problémy s odpadom.
Žiadam podrobné zdokumentovanie aktuálneho stavu a riešenie podrobného územného plánu.
Výzva: Pridajte ďalšie fotografie,Zmenme spolu územný plán!!!

18. jún 2020

Andrej

slum...
18. jún 2020

Odpoveď samosprávy

V prípade danej lokality dlhé roky vznikali stavby v rozpore s územným plánom, ktorý pre dané územie určuje funkciu priemyselná oblasť, izolačná zeleň resp. je tam aj územná rezerva na predĺženie Bojnickej.

Mestská časť Bratislava-Rača má záujem na tom, aby sa predmetné predĺženie Bojnickej na Račiansku realizovalo v čo najskoršom termíne – do tejto realizácie a následnej kolaudácie nie je predpoklad žiadnej zmeny územného plánu v tejto lokalite.

Mestská časť Bratislava-Rača postupne vyzve všetkých vlastníkov daných stavieb, aby predložili právoplatné stavebné povolenia na dané objekty a v prípade ich nepredloženia začne konania v zmysle príslušných ustanovení stavebného zákona.

Upozorňujeme tiež na skutočnosť, že v prípade Žabieho Majeru sa jedná o environmentálnu záťaž, územie s nestabilným podložím a tiež vysokou hladinou podpovrchovej vody.

Mgr. Michal Drotován, starosta Mestskej časti Bratislava - Rača
25. jún 2020

Marek

To predĺženie Bojnickej by výrazne zmenilo dopravnú situáciu na Račianskej. Skvelé !
Verím že nie len mňa zaujíma, kedy je aspoň orientačne plánované predĺženie Bojnickej na Račianskú?

Existujú aj nejaké plány, koná sa v tom? Už som o tom čítal niekde že sa to už nikdy nebude realizovať, keďže bude diaľničný obchvat. Ale to je na celé nové vlákno...

Nebolo by to vhodné riešiť už teraz keď most na bojnickej dávno skončil svoju životnosť a aj posledné opravy s pred pár rokov zlyhali?

Páči sa mi čo čítam, že územie pre priemyselnú oblasť a o par riadkov nižšie nestabilné podložie a vysoká hladina. Neurazte sa ale to sú protiklady ako sa patrí. Nie je lepšie zanechať územie na rekreačné využitie? Záhrady, chatky, parky, zeleň? aby sa mali kde ľudia v ba rekreovať a nie len preplnená železná studienka a kamzík...

PS: Skvelí nápad:
Krásne miesto na realizáciu oddychového parku je medzi Gaštanovým potokom a železnicou ( :D s nadhľadom, Central Park Bratislava :D ) vysadiť zeleň postaviť chodníky, kúsoček je električka :)
11. november 2020

Martina

Donry den ako je to mozne ze zvez zahradkarov nerobi nic ked na prenajatom pozemku stojia 2 nelegalne stavby..Na zabom majeri stavitelska82 bratislava
08. december 2021

Odpoveď samosprávy

Preposielame stanovisko nášho stavebného úradu, ktorý rieši situáciu so stavbami na Žabom majeri:

Mestská časť Bratislava-Rača v roku 2020 v lokalite Žabí majer vykonala podľa dostupných údajov katastra nehnuteľností identifikáciu vlastníkov pozemkov a podľa ortofotomáp a obhliadok pozemkov z verejného priestranstva zdokumentovala stavby, ktoré nie sú v katastri nehnuteľností zapísané na liste vlastníctva. V uvedenej veci požiadala o súčinnosť aj správcov pozemkov vo vlastníctve Slovenskej republiky - Železnice Slovenskej republiky a Slovenský pozemkový fond.
Mestská časť Bratislava-Rača v roku 2021 postupne vyzýva vlastníkov stavieb v zmysle platnej legislatívy, aby predložili právoplatné stavebné povolenia na dané stavby. Pri vlastníkoch stavieb, ktorí nemajú na stavby povolenie, bolo začaté konanie a postupuje ďalej v zmysle príslušných ustanovení stavebného zákona. V súčasnej dobe bolo na predloženie stavebného povolenia vyzvaných 80 vlastníkov stavieb. Stavebný úrad bude postupne preverovať všetkých vlastníkov stavieb v uvedenej lokalite.
V lokalite Žabí majer je v schválenom územnom pláne hlavného mesta Bratislava zahrnuté aj predĺženie Bojnickej ulice na Račiansku ulicu a do doby realizácie a kolaudácie tejto stavby nie je predpoklad zmeny územného plánu v tejto lokalite. Zmena funkčného využitia územia v územnom pláne je možná len po spracovaní a kladnom prerokovaní urbanistickej štúdie, ktorá overí vhodnosť novonavrhovaných funkcií v lokalite a následný zložitý proces zmeny územného plánu.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.