Zvýšenie kapacity škôlok kontajnerovými modulmi

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Anna 12. mája 2014

Dobrý deň,
najbohatšia MČ Ružinov v Bratislave údajne pripravuje zvýšiť kapacitu materských škôlok vo svojej správe formou kontajnerových modulov.
Diskusiu poslancov MČ Ružinov k tomuto chorému nápadu je možné nájsť na linku
http://www.ruzinov.sk/sk/zastupitelstvo/zasadnutie/id:194 (viď. druhé video od času 1:14:49).
MČ Ružinov na svojom území má množstvo objektov, ktoré v minulosti slúžili ako škôlky, jasle, detské domovy, zdravotnícke zariadenia, pritom mnohé z nich sú dodnes nevyužívané. Prečo nevyužiť tieto objekty formou prenájmu alebo spätným odkúpením, keďže MČ Ružinov resp. magistrát v minulosti popredal všetko čo sa dalo?
Prečo MČ Ružinov musí stále investovať do rozšírenia svojich škôlok, ktoré sú stále viac a viac navštevované deťmi, ktoré žijú mimo Bratislavy?
Prečo s tým nikto neurobí poriadok?
Lebo rodičia mimobratislavských detí vedia dať „sponzorské“?
Prečo sa neupravia podmienky prijatia do škôlok spôsobom, že deti z najbližšieho okolia (obvodu) budú prijaté prednostne (aj menej ako 3-ročné)?
Prečo MČ Ružinov ma riešiť kritickú situáciu spôsobenú niekým iným (výstavba satelitov bez občianskej vybavenosti)?
Mimobratislavské deti by sa mali prijímať až na poslednom rade.
Ak by sa riešila skutočnosť, kde deti aj reálne bývajú (nie iba papierový trvalý alebo prechodný pobyt), MČ Ružinov by ušetrila.
Vopred ďakujem za reakciu.

12. máj 2014

Peter

Nemám výhrady k tomu ako to pomenovala autorka ,len mi nie je jasné ako to chce kontrolovať, či má dieťa len formálny pobyt v Ružinove?
13. máj 2014

MiŠa

Ja aj keď nemám škôlkára som sa vyjadrila na jednom stretnutí, že podľa mňa v Ružinove do škôlky by mali chodiť iba deti ktoré tu majú trvalý pobyt. Druhá vec je, že to vraj nie je možné. Ďalšia vec je, že veľa rodičov s deťmi žijú mimo BA odtiaľ dochádzaju do BA za prácou a vozia sem deti do škôlok aj škôl ale trvalý pobyt si nechali buď u rodičov alebo si nezmenili lebo im to tak vyhovuje. A potom naozaj ružinovské deti nemôžu chodiť do škôlky v Ružinove aj keď tu reálne bývajú. Nie je mechanizmus ako skontrolovať skutočný pobyt v Ružinove a nie je možné do škôlky prijať iba deti z Ružinova. Bohužiaľ.....
13. máj 2014

Anna

Kontrola je jednoduchá. MČ Ružinov má úradníkov na sociálnom alebo inom súvisiacom odbore, ktorí by sa mohli postarať aj o tieto veci. Napríklad aj návštevou dieťaťa v mieste jeho trvalého bydliska. Možno by boli prekvapení, koľkých by "doma" nenašli. Prečo by sa mali kontrolovať iba deti so sociálne znevýhodneného prostredia? Veď MČ Ružinov to všetko platí. Vôbec jej nevadí, že sa v tomto vo veľkom podvádza?
14. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Mestská časť Bratislava - Ružinov vníma nedostatočnú kapacitu materských škôl. Hľadáme rôzne možnosti navyšovania kapacít, aby sme vedeli vyhovieť všetkým ružinovským rodičom. Za posledné tri roky sa nám podarilo navýšiť kapacitu škôlok o 140 miest. Okrem rozšírovania budov formou nadstavby, resp. prístavby, je kontajnerová škôlka jednou z možných alternatív.

Tatiana Baáriová, kancelária starostu
14. máj 2014

lucia

Na Pažítkovej je prázdny areál bývalého detského domova. teraz je tam tabuľa, že objekt prevzal migračný úrad. Zjavne ho nepotrebuje.Už od prevzatia tam okrem vrátnika niukto nie je. Nnemohli by ste to prevziať pre zmenu vy pre naše deti?
15. máj 2014

Zuzana Zuberova

Mozem porovnat situaciu v Ruzinove a v Petrzalke. A musim povedat, ze situacia v Ruzinove je zla a nie je tom len kapacitou materskych skol. Mestska cast Ruzinov ako zriadovatel materskych skol na svojom uzemi nestanovila jasne pravidla pre prijimanie deti a alibisticky to nechava na rozhodnuti riaditelok materskych skol. Je to nezmysel. Mestska cast ma ludi aj pristup k informaciam (matrika, evidencia obyvatelov, odd. skolstva a soc. veci). Nech rodicia daju len jednu prihlasku na 1 dieta, nech potom zasadne komisia na mestskej casti spolu v riaditelkami MS a nech sa dieta umiestni do danej preferovanej MS alebo do najblizsej skolky k bydlisku. Doteraz nemam pocit, ze MC Ruzinov haji zaujmy svojich obyvatelov, ktori jej priamo alebo formou statu odvadzaju dane. Deti je sice vela, ale ak by sa nastavili transparentne pravidla som si ista, ze by sa ukazalo, ze situacia nie je az taka kriticka, ako sa vykresluje. Odstranili by sa totiz deformacie, ktore sposobuju prijimanie deti z inych mesktych casti resp. zo satelitov v okoli Bratislavy. Skuste sa pozriet, ako to funguje v Petrzalke.
15. august 2014

MiŠa

Pre ANNA: kontrola trvalého pobytu podľa mňa nie je v kompetencii mestskej časti - iba evidencia trvalého pobytu druhá vec je že ak niekto si uvádza nesprávne trvalý pobyt na to sú iné zložky v štáte ktoré sa tým môžu zaoberať.
15. august 2014

Zuzana Zuberova

Myslim, ze prispevok, ktory MC Ruzinov dava rodicom (s trvalym pobytom v Ruzinove) pri narodeni dietata by mohla radsej presmerovat na vytvorenie novych miest v materskych skolach. Okrem toho, MC Ruzinov ma oddelenie matriky a ma aj pristup k evidencii obyvatelstva, takze vie, kolko deti vo veku 3-6 rokov oficialne zije v Ruzinove dnes a vie priblizne kolko deti v tomto veku bude mat o 1, 2, 3 roky. Este jedna poznamka k tejto teme. V MC Ruzinov sa stale vela stavia. Do novostavieb prichadzaju vacsinou mladi ludia prip. mlade rodiny. Takze okrem podmienky na zabezpecenie parkovacich miest k novostavbe, by som rada videla aj prepojenie medzi novou vystavbou a zabezpecenim kapacity v materskych skolach. Blizia sa komunalne volby. Som zvedava, ci niekto z kandidatov ponukne realne riesenie otazky miest v materskych skolach v Ruzinove.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania